Política19/09/2018

JxCat i ERC acosten posicions a Lledoners

Els grups segueixen buscant la via per rebutjar al ple les suspensions sense perdre votacions

Núria Orriols / Aleix Moldes
i Núria Orriols / Aleix Moldes

BarcelonaSense acord sobre les suspensions però amb voluntat d’arribar-hi. Així resumien fonts coneixedores de la reunió que aquest dimecres es va mantenir a la presó de Lledoners de la plana major de JxCat i ERC amb els diputats empresonats de cadascuna d’aquestes formacions. L’objectiu de la trobada, en què va participar el president del Parlament, Roger Torrent, era consensuar una resposta a la suspensió dels diputats processats per rebel·lió, que el mes de juliol va provocar una crisi entre JxCat i ERC per les discrepàncies que ara per ara encara mantenen sobre com respondre a la resolució del Tribunal Suprem. Una mesura que afecta els diputats Oriol Junqueras, Toni Comín i Raül Romeva, per part d’ERC, i Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Carles Puigdemont per la de JxCat. Tots estan implicats en la negociació i tindran l’última paraula sobre l’acord.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts coneixedores de la trobada a Lledoners, la reunió “no va anar malament” i, tot i servir per acostar posicions, l’acord encara està lluny. Ara bé, els consultats valoren el to en què va transcórrer la trobada en comparació amb el de la setmana passada, quan la cimera, també a Lledoners, va acabar amb tensió entre els socis. “Ens cal arribar a un acord i s’estan intentant acostar posicions”, afirmaven ahir tant des de JxCat com des d’ERC. Quin és el camí? Exploren com fer compatible que les suspensions siguin rebutjades al ple (condició de JxCat) i que, alhora, es mantingui la majoria parlamentària sense que els tribunals puguin impugnar el resultat de la votació (prioritat d’ERC).

Cargando
No hay anuncios

Però el temps se’ls tira a sobre: el pacte ha d’arribar abans del debat de política general, el 2 d’octubre. En cas que en aquesta data no hi hagi acord, els partits hauran de triar: o bé fer el ple arriscant-se a perdre totes les votacions o bé bloquejar el Parlament en una situació inèdita fins ara. És per això que tant ERC com JxCat s’han emplaçat a trobar una solució que es pugui debatre a la mesa dimarts que ve i allunyi l’horitzó electoral que, ahir, algunes fonts de JxCat no descartaven.

Què defensen ara ERC i JxCat?

Cargando
No hay anuncios

JxCat defensa que les suspensions s’han de tramitar seguint l’article 25 del reglament del Parlament, que implica portar-les a la comissió de l’estatut del diputat, que el seu lletrat emeti un dictamen i que es sotmeti a votació al ple. És a dir, vol que la majoria rebutgi la suspensió dels processats pel delicte de rebel·lió. Aquest dimecres, de fet, l’expresident Carles Puigdemont, en la conferència inaugural d’un curs d’una universitat belga, va defensar que han de ser els “ciutadans” els que decideixin si els diputats suspesos han de deixar l’escó, segons informa Esther Herrera. “Són els ciutadans els que m’han de demanar que continuï com a representant seu”, va assegurar l’expresident. També va afegir que “no hi ha cap sentència que obligui” els exiliats i presos polítics a deixar l’escó.

Per la seva banda, ERC defensa que és “prioritari” mantenir les majories actuals i considera que la manera de fer-ho és que la mesa acordi la substitució dels diputats suspesos per mantenir tots els vots. Aquesta via probablement no generaria problemes als tribunals perquè la va apuntar el mateix jutge Pablo Llarena en la resolució en què suspenia els diputats. Però JxCat discrepa: no vol adoptar aquesta solució perquè creu que no s’evidenciaria la “interferència” de Llarena en les majories del Parlament suspenent els diputats. Així, defensen fins i tot que, abans d’acceptar les substitucions, els independentistes governin amb els 59 diputats que tenen, sense els presos i exiliats. Una situació que consideren que els pot carregar d’arguments a l’hora de defensar que s’ha produït una vulneració de drets fonamentals dels representants electes. Tot i això, el fet que els republicans valorin permetre que hi hagi una votació al ple fa que a JxCat hi hagi predisposició a acceptar una via per mantenir la majoria.

Cargando
No hay anuncios

Després de gairebé dos mesos de negociacions, doncs, si hi ha acord serà in extremis. En la setmana que queda abans de la pròxima reunió de la mesa, els republicans estudiaran la possibilitat de tramitar les suspensions a través de la comissió de l’estatut del diputat i, si escau, al ple. JxCat, per la seva banda, explorarà la fórmula perquè els diputats suspesos segueixin exercint el vot. El rellotge corre cap al primer debat del curs, un dels plens més transcendents de la legislatura.