JxCat anuncia un "preacord" per defensar els drets dels diputats fins que hi hagi sentència ferma

Artadi proposa obrir una reforma del reglament, però no està tancada amb ERC i la CUP

Laura Borràs ja al seu lloc com a nova presidenta del Parlament a l'hemicicle

BarcelonaUna de les claus de la legislatura que comença serà veure com actuen els partits independentistes davant les decisions dels tribunals. I no només per les possibles resolucions relacionades amb el Procés que es puguin tramitar, sinó, sobretot, per la resposta a les causes judicials pendents que poden acabar amb inhabilitacions. Tal com publica aquest dilluns l'ARA, ERC i Junts negocien com respondre a possibles inhabilitacions: hi ha diversos diputats independentistes que corren el risc de perdre l'escó com li va passar al president, Quim Torra, si són inhabilitats; o que poden acabar suspesos –per l'article 25.4 del reglament del Parlament– quan se'ls obri judici oral si es tracta de delictes vinculats a la corrupció. Aquest dilluns la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha assegurat que existeix un "preacord" amb Esquerra per mantenir els drets dels diputats fins que no hi hagi sentència ferma: "Com a mínim per poder mantenir la presumpció d'innocència davant la injustícia espanyola". Un anunci que rebaixen els republicans: asseguren que estan en aquesta "línia", però només en els casos de "repressió política".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que en aquest debat hi ha un elefant del qual ningú parla explícitament, però que existeix: la presidenta del Parlament, Laura Borràs, té oberta una causa al Tribunal Suprem per presumpte contractació irregular quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, de manera que es pot trobar tant amb la suspensió que preveu el reglament de la cambra com amb la retirada de l'escó. La qüestió és, doncs, si els partits independentistes consideren el seu cas una qüestió de "repressió política". Borràs ha assegurat que la investigació forma part de la "persecució de l'Estat", però ni Esquerra ni la CUP van compartir aquesta interpretació quan es va haver de votar el suplicatori al Congrés de Diputats. "S'haurà d'analitzar el seu cas quan arribi", apunten fonts republicanes, sense avançar quin serà el seu posicionament. Els cupaires sí que han donat pistes ja de la seva opinió: van rebutjar votar-la com a presidenta del Parlament precisament per aquesta qüestió.

Per a Junts, tal com va avançar la mateixa Borràs en una entrevista a l'ARA diumenge, una de les solucions seria reformar el reglament de la cambra catalana. Artadi ha defensat incloure-hi el pla d'igualtat de la passada legislatura, el pacte "antifeixista" i també aprofitar per regular com es combat la "lawfare" que considera que l'Estat aplica a l'independentisme. En aquesta reforma Artadi hi inclouria una modificació perquè no se suspenguin els drets dels parlamentaris fins que hi hagi una sentència judicial ferma (és a dir, quan ja marca la llei la retirada de l'escó). I això que l'article 25.4 del reglament és molt recent: es va introduir el 2017 per part de la mateixa majoria independentista. En tot cas, segons la portaveu de Junts, aquesta no és l'única manera d'aconseguir-ho, ja que ha admès que no hi ha un acord tancat sobre aquest tema amb ERC i la CUP i que treballen en un "decàleg de diferents casuístiques" per poder avançar en la qüestió.

Els republicans han confirmat en roda de premsa que s'ha parlat de reformar el reglament, però no l'article 25.4, que pot afectar la presidenta del Parlament, Laura Borràs. "Hem estat parlant d'una reforma del reglament en què hi ha d'haver moltíssimes coses, com incorporar el pla d'igualtat, la digitalització del Parlament i també adaptar-lo a les necessitats actuals. No està parlat, però, de quina manera s'ha de reformar i no s'ha parlat de quins punts concrets", ha dit la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta. "Serem proactius perquè sigui molt més útil en la defensa dels drets", s'ha limitat a dir Vilalta.

Per la seva banda, el PSC ha considerat "reprovable" que Borràs defensi blindar els diputats amb causes judicials obertes. "La ingerència que Borràs deia que cal evitar és el que vol fer modificant el reglament", ha afirmat la portaveu socialista Alícia Romero, que ha opinat que la presidenta "vol beneficiar-se'n personalment", per la causa que té oberta al Tribunal Suprem.

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en una imatge d'arxiu

Negociacions en marxa

Després de l’elecció de la mesa, les negociacions entre els partits independentistes han seguit aquest dilluns per encarrilar la investidura de Pere Aragonès a través de diversos contactes. Vilalta ha instat a formar ràpid el nou Govern –ha demanat deixar de banda els "retrets" després del discurs de Borràs sense citar el mandat del fins ara president del Parlament, Roger Torrent–, mentre que Artadi ha explicat que l'acord està cada cop "més a prop". Ara bé, la portaveu de Junts no l'ha donat per tancat. Ha dit que ara començaran a treballar les línies programàtiques del nou Govern i no serà fins al final que s'activaran les converses pel repartiment de les àrees de l'executiu. Queden menys de quinze dies per al primer intent d'investir Pere Aragonès i sembla que l'independentisme es torna a abocar al límit del rellotge.

Consell nacional de Junts

La portaveu del partit, Elsa Artadi, també ha explicat que en els pròxims trenta dies convocaran un congrés extraordinari per escollir el president del consell nacional de Junts per Catalunya –encara no està constituït– i posteriorment els membres que en formaran part.

stats