JxCat deixa en l'aire la participació a la taula de diàleg si s'absenta Pedro Sánchez

Fonts de la formació afirmen que no hi ha res concretat i que la delegació es decidirà en funció de qui hi enviï el govern espanyol

BarcelonaQuan falta una setmana per a la reunió de la taula de diàleg no hi ha data concreta –es preveu dijous o divendres– ni tampoc se sap qui participarà en les delegacions de l'Estat i la Generalitat. El president espanyol, Pedro Sánchez, encara no ha aclarit si hi serà o no, malgrat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, li ha reclamat aquest dimecres des de València la "màxima implicació institucional". En aquest context, Junts per Catalunya encara no ha pres una decisió sobre els seus representants i aquest matí en una entrevista a Els matins de TV3 la consellera d'Universitats, Gemma Geis, ha obert la porta fins i tot a no assistir-hi si el president espanyol plantava la Generalitat. "Hem de veure què decidim", ha dit Geis, que ha apuntat que la "responsabilitat" és de Pedro Sánchez, ja que és ell –ha dit– que ha de voler acabar el "conflicte polític". "Ha de demostrar si té voluntat de negociació i portar carpetes concretes a sobre la taula", ha reclamat la consellera d'Universitats, que ha denunciat que "no hi ha oferta" de Madrid. "Si no hi ha el president Sánchez, ja em diràs quina mena de taula és", ha lamentat.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Geis ha reivindicat Junts com un partit favorable al "diàleg", però ha demanat que sigui una "negociació real" sobre l'autodeterminació i l'amnistia. Sense mullar-se sobre quina serà la decisió final del partit de Carles Puigdemont, Geis ha dit que la direcció de la formació decidirà què fa quan sàpiga quina és la delegació del govern espanyol. De fet, ja es va expressar en aquest sentit la portaveu, Elsa Artadi, dilluns a la roda de premsa després de la trobada de l'executiva, deixant en l'aire els emissaris que tindria Junts a la cimera.

Cargando
No hay anuncios

Artadi va considerar que l'absència del cap de l'executiu espanyol seria un "menyspreu" a la Generalitat i un indicador de les "poques ganes" de la coalició d'Unides Podem i del PSOE de resoldre la situació amb Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Fonts governamentals de Junts situen la pressió sobre la Moncloa i emplacen Madrid a dir quins seran els representants abans de mullar-se ells. Afirmen que no hi ha res descartat i que tots els escenaris estan sobre la taula. Més enllà de la possibilitat de no assistir-hi si Sánchez no hi és, també hi ha opcions intermèdies: hi ha la possibilitat que no hi vagi el vicepresident, Jordi Puigneró, en cas de no ser-hi el president espanyol; que no hi vagin consellers; que hi hagi una representació mixta de Govern i de partit, o que s'hi enviï una comitiva de menor rang. "Hem de veure qui hi envien per decidir", constaten fonts del partit, que insisteixen que encara no han fet un debat definitiu.

Aquesta setmana el grup parlamentari de Junts s'ha desplaçat a Brussel·les per abordar l'inici del curs polític, que engega amb la mobilització de la Diada, la taula de diàleg i el debat de política general els dies 28, 29 i 30 de setembre. En aquestes jornades, que s'allargaran fins dijous, hi ha present l'expresident Carles Puigdemont; el secretari general, Jordi Sànchez; el vicepresident, Jordi Puigneró, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a més de tots els diputats del grup. Fins ara han fet debats sobre estratègia del Procés i àmbits sectorials com empresa, sostenibilitat, aigua i llengua en l'àmbit d'iniciatives parlamentàries, i demà dijous s'abordarà el debat de política general. Està previst que la decisió sobre la taula de diàleg es tanqui, probablement, a la reunió de la direcció de dilluns.