Política13/05/2020

La gestió de les residències torna a dividir JxCat i ERC

El grup de Puigdemont dona suport a la comissió d'investigació promoguda per l'oposició

Núria Orriols / Quim Bertomeu
i Núria Orriols / Quim Bertomeu

BarcelonaQuan van aparèixer les primeres xifres de defuncions en residències, a principis d'abril, la gestió que n'havia fet fins aleshores la conselleria de Benestar Social, pilotada per ERC, ja va aixecar recels al Govern entre JxCat i els republicans. El mateix president, Quim Torra, va fer autocrítica i es va produir una remodelació de competències perquè fos la conselleria de Salut, també d'Esquerra, qui n'agafés les regnes. Ara aquesta divisió s'ha situat al Parlament: JxCat ha anunciat aquest dimecres el suport a una iniciativa de la CUP –avalada per tota l'oposició– per obrir una comissió d'investigació sobre la gestió de les residències durant la crisi del covid-19.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del grup a la cambra catalana, Eduard Pujol, ha defensat en una roda de premsa telemàtica que aquest debat s'ha de tenir a la cambra catalana. "La crisi ha entrat de ple a les residències. S'ha donat en totes les societats europees", ha dit Pujol, a més de mostrar-se convençut que Esquerra hi estarà d'acord. Ara bé, els republicans havien mostrat ja la seva incomoditat per aquesta comissió d'investigació dilluns.

Cargando
No hay anuncios

"Demanar comissions d'investigació o plens monogràfics enmig de la situació actual és irresponsable", va criticar la secretària general adjunta, Marta Vilalta. Ella mateixa va assegurar que ERC volia "retre comptes com ningú", però que no creia que fos el moment d'emprendre investigacions d'aquesta mena. Des de JxCat asseguren que els republicans estaven assabentats del seu posicionament, mentre que a ERC opten per esquivar la polèmica. Fonts republicanes s'obren a parlar de la gestió de les residències, però en altres termes: la voluntat és "obrir el focus" i que no només es tracti el que ha passat als geriàtrics sinó que es plantegi com ha de ser el "model de futur".

Les compareixences de Mas pel cas Palau i Borràs per l'ILC: divisió entre socis de govern?

La comissió d'investigació sobre les residències no és l'única qüestió en què JxCat i ERC poden aparèixer dividits. Ara mateix hi ha sobre la taula dues peticions de compareixença al Parlament: la de l'expresident Artur Mas per la sentència del cas Palau i la de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, per la seva gestió al capdavant de l'Institut de les Lletres Catalanes (ILC), després que la Sindicatura de Comptes hagi acreditat el fraccionament de contractes.

Cargando
No hay anuncios

A diferència de la gestió de les residències, Pujol ha explicat que encara no han decidit el seu vot en aquests dos casos. "Ja han donat explicacions", ha resumit el portaveu de JxCat fent al·lusió a compareixences anteriors sobre aquestes qüestions. Tot i això, ha establert diferències entre el cas de Mas i el de Borràs remarcant que la portaveu al Congrés està en ple procés judicial al Tribunal Suprem i es podria veure perjudicada. Fonts de JxCat aclareixen que el més probable, doncs, és que s'oposin a la compareixença de Borràs i que s'abstinguin en el cas de Mas.

ERC, conscient que és un tema que pot tensionar les relacions entre socis, encara no ha comunicat què pensa fer quan se sotmetin a votació les dues peticions de compareixença. Dilluns Vilalta va intentar guanyar temps. No va precisar el sentit del vot i va confiar que siguin el mateixos Mas i Borràs els que no tinguin "problemes" per anar a la cambra a donar "explicacions". Un cop més, la divisió entre socis es plasma al Parlament. Ara bé, si tota l'oposició hi vota a favor, com en el cas de les residències, les dues compareixences tiraran endavant.

Cargando
No hay anuncios

JxCat manté la negativa a les eleccions

D'altra banda, JxCat ha mantingut la negativa a parlar de noves eleccions en aquests moments, malgrat les peticions de l'oposició i fins i tot del seu soci de govern, ERC. Per a Eduard Pujol, "ara no és el moment" de convocar nous comicis a Catalunya ni de parlar-ne. El portaveu al Parlament ha assegurat que amb la situació de crisi actual els partits han de "posar tots els sentits" a gestionar l'emergència sanitària i que, en tot cas, la potestat de decidir quan són els comicis és del president, Quim Torra. En una entrevista a Ràdio 4, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, s'ha mostrat més contundent en relació amb ERC, de qui ha dit que és "un punt frívol i irresponsable" plantejar eleccions "amb tot el que està passant".

Cargando
No hay anuncios

Pujol ni tan sols ha aclarit si JxCat esperarà a la decisió del Tribunal Suprem sobre Torra, que podria acabar confirmant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que l'inhabilita. Ha optat per afirmar que JxCat ja s'ha acostumat, després de dos anys, a l'"excepcionalitat dels tribunals" i ha apuntat que decidiran en funció dels escenaris que es presentin, sense descartar res.

Cargando
No hay anuncios

Si Torra no convoca eleccions abans que es pronunciï el Tribunal Suprem, la inhabilitació del president obligarà a intentar investir un nou candidat. Segons el reglament de la cambra, si en dos mesos no s'hagués aconseguit, es convocarien de manera automàtica les eleccions. Un dels escenaris –que ja hi era abans de la crisi del coronavirus– és convocar els comicis a última hora, just abans que l'alt tribunal emeti la sentència.