JxCat assegura que no se senten "pressionats" pel preacord ERC-CUP i els emplaça a continuar negociant

Jordi Sànchez farà demà una conferència per explicar l'estat de les negociacions

Elsa Artadi, número quatre de JxCat, en un míting a Sabadell

Si fins ara les negociacions han sigut complicades entre Esquerra i Junts, aquesta setmana, amb el temps límit, promet també ser complexa. D'ara fins divendres els dos actuals socis de Govern han de tancar totes les carpetes pendents de la negociació perquè la investidura de Pere Aragonès tiri endavant. "Què passarà o no divendres? Avui és dilluns i continuem treballant amb ERC", ha assegurat la portaveu, Elsa Artadi. La també vicepresidenta del partit –que forma part de l'equip negociador– ha afirmat que no se senten "pressionats" pel preacord que ERC ha arribat amb la CUP –les bases dels anticapitalistes prendran una decisió entre dimecres i dijous– i els ha emplaçat a continuar negociant un "acord de legislatura" i d"estabilitat" a "tres" per a tot el mandat. Ha explicat que aquesta tarda i demà al matí mantindran reunions de treball amb els dos partits independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Artadi ha remarcat que no coneixen els detalls del pacte entre la CUP i Esquerra i que, per tant, no s'hi poden pronunciar. "No sabem si és un acord de legislatura, que inclou un acord de pressupostos en la línia d'estabilitat que havia marcat Pere Aragonès, o si és un acord per a una investidura i després ja veurem què passa", ha afirmat. "Tot pot ser", ha emfatitzat, assegurant que l'executiva de la formació no ha definit el sentit del vot a la investidura de Pere Aragonès.

En tot cas, el fet que els altres dos partits independentistes hagin firmat un acord al marge de la formació de Carles Puigdemont ha generat recels entre els consellers del Govern. El titular d'Interior, Miquel Sàmper, ha afirmat a SER Catalunya que cap membre del Govern de JxCat coneixia el preacord i que en van tanir notícia ahir diumenge pels mitjans. Segons fonts de Junts, els republicans es van limitar a avisar l'equip negociador –del qual no formen part els consellers– "uns minuts abans" de fer públic el comunicat, i remarquen que per arribar a la majoria absoluta són necessaris. "Tenim més diputats nosaltres que la CUP", es reafirmen: "Han de tancar un acord també amb nosaltres".

Per exposar quin és l'estat de les negociacions, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, té previst fer una conferència demà dimarts a les set del vespre. Segons Artadi, explicarà l'anàlisi del resultat de les eleccions i també quin balanç fa de les negociacions quan queden pocs dies perquè Aragonès se sotmeti al debat d'investidura.

ERC confia en un acord

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, s'ha mostrat convençuda aquest dilluns que els republicans tancaran un acord amb Junts que vagi en la línia del preacord assolit amb la CUP per fer possible la investidura de Pere Aragonès. En roda de premsa a la seu del partit, la nova portaveu dels republicans al Parlament ha explicat que amb JxCat encara hi ha "carpetes obertes" però ha vist viable concretar un acord que sigui "coherent" i "compatible" amb el que s'ha parlat amb els anticapitalistes. Ha insistit que "continuaran treballant" per incorporar-hi Junts després de reconèixer que el paper del Consell per la República és una de les qüestions que es negocien –tal com va avançar l'ARA dimarts passat– i de mostrar-se partidària de "reformular" aquest òrgan perquè "aglutini" totes les formacions independentistes.

Prèviament, la republicana Laura Vilagrà també ha apuntat que el Consell per la República –l'espai que JxCat vol per a aquesta direcció col·legiada– no és l'òrgan de coordinació que ERC i la CUP "veuen". De fet, fins i tot ha vist amb recel la figura de Puigdemont com a president legítim: "Ha sigut un president important, és la persona que internacionalment pot fer feina, li hem de trobar un paper, esperem que a partir de divendres el president sigui Pere Aragonès". Perquè per a Esquerra el paper del Consell per la República s'ha de limitar a la "internacionalització del Procés" i no a decidir-ne l'estratègia. Tot al contrari del que pensa Junts. Pocs minuts més tard, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha insistit en el fet que l'entitat dirigida per Puigdemont sí que ha de tenir el paper d'òrgan col·legiat de l'independentisme.

Tot i les discrepàncies, Vilagrà, que és membre de l'equip negociador d'ERC amb la CUP i Junts, s'ha mostrat optimista i ha afirmat a RTVE que l'acord "es materialitzarà aquesta setmana". De moment, amb la CUP les converses van per més bon camí o, si més no, hi ha evidències que avancen més de pressa. Vilagrà ha confirmat aquest matí el preacord amb la CUP, que pivota sobre tres eixos: el nacional, el social i el d'ordre públic. Sobre l'eix nacional, Vilagrà ha apuntat que treballen per concretar dos tipus d'escenaris: el primer és "aprofundir el màxim en la taula de negociació" i, el segon, preveure què passaria en una segona etapa si el "diàleg fallés", amb el referèndum com a eix vertebrador de l'estratègia.

Eulàlia Reguant (CUP) ha rebaixat que es tracti d'un acord tancat i ha dit que era un "marc polític de la legislatura" que ara han de validar els bases. "Fins que això no quedi clar no s'ha de parlar de repartiment de cadires", ha dit en declaracions al programa Planta baixa, remarcant que amb Esquerra no havien parlat de l'entrada a l'executiu.

El que sí que ha lamentat ha sigut l'actitud de Junts, afirmant que els han fet arribar propostes i no els han contestat. També ha descartat reformar el reglament per preservar els drets dels diputats fins a sentència ferma, tal com havia proposat Junts, per evitar la suspensió de Laura Borràs a través de l'article 25.4 si se li obre judici oral pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes.

Arran de la falta d'acord encara amb Junts, els comuns han aprofitat l'avinentesa per posar el dit a nafra: "Poden acordar molt en polítiques de salut, però si el conseller és de JxCat, farà les polítiques de dretes de sempre", ha conclòs el portaveu, Joan Mena.

El PSC veu Aragonès captiu de JxCat i la CUP

Tot i no renunciar encara a presentar la candidatura de Salvador Illa, els socialistes comencen a exercir d’oposició del pròxim executiu independentista, informa Jordi Ribalaygue. La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha carregat contra ERC per “estar disposada a arribar a la presidència a qualsevol preu” i lliurar “la clau del Govern a dos partits antisistema”, en referència a la CUP -“que per no creure no creu ni en Europa”, ha dit- i JxCat, “que fa de la confrontació la seva clau”.

“Sembla que el país estarà en mans de les assemblees de la CUP i, de nou, de Waterloo”, ha vaticinat Granados, crítica amb que es doni “una reafirmació endogàmica d’un Govern fallit”. “El preu el pagarem tots els catalans”, ha lamentat, alhora que ha acusat Pere Aragonès d’ignorar que el Parlament és “majoritàriament d’esquerres” al decantar-se per encapçalar un executiu que ha definit “de dretes, nacionalista i que insisteix en la confrontació”.

La portaveu del PSC ha sigut rotunda al negar que el seu partit pogués abstenir-se a favor del número u d’ERC si es confirma que Illa es queda sense cap opció de ser escollit president. “El nostre vot a Aragonès serà un no com una casa de pagès”, ha subratllat Granados, que ha anunciat que el líder socialista reiterarà a la presidenta del Parlament en una reunió prevista per dimecres que es manté com a aspirant a la investidura. La socialista no ha explicat com el PSC pensa assegurar-se els suports perquè Illa mani a la Generalitat. El soci que prioritza, En Comú Podem, ha advertit que no col·laborarà en una “investidura fracassada” i ha titllat de “frivolitat” que Illa pretengui ser candidat en la sessió de divendres sense haver-se garantit abans prou suports.

stats