JxCat votarà ‘no’ a la investidura després del discurs de Sánchez
ERC diu que no “bloquejarà” l’elecció si hi ha acord amb Podem
BarcelonaLluny de bastir ponts i refer la confiança, el discurs de Pedro Sánchez va fer més complicat ahir que els independentistes facilitin la seva investidura. JxCat ja va anunciar un cop acabada la sessió que, després de constatar que Sánchez ignorava el conflicte amb Catalunya, votaria que no al líder del PSOE, mentre que ERC, malgrat mantenir que “no bloquejarà” la governabilitat, va recriminar al presidenciable la seva actitud “irresponsable” i “negligent” a l’espera d’acabar de decidir el seu vot.
Els encarregats d’oficialitzar el no de JxCat a la investidura van ser els presos polítics de Lledoners i també membres del Congrés Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. A través de Twitter van enviar un missatge clar: “Escoltat el debat i amb els precedents que acompanyen el candidat, no a la investidura de Pedro Sánchez”.
Aquest posicionament, segons fonts de JxCat, va ser consensuat amb la resta del grup parlamentari de Madrid, a més del president, Quim Torra -que ha abanderat el veto fins ara-, i els expresidents Carles Puigdemont i Artur Mas. També el líder del PDECat, David Bonvehí, va abonar el vot contrari a Sánchez lamentant que no hagi posat sobre la taula cap proposta per a Catalunya. “La decisió s’ha pres sense fissures”, destacaven les mateixes fonts, després de setmanes de debat intern dins l’espai polític. De fet, els presos s’havien decantat per l’abstenció si hi havia un acord amb Podem -així ho havien fet arribar a la cúpula de JxCat-, igual que Mas, que havia defensat obertament facilitar la investidura per evitar noves eleccions o un govern a la Moncloa amb posicions més dures amb Catalunya. La carta de presentació de Pedro Sánchez en la primera sessió d’investidura, però, esvaeix aquesta possibilitat. El líder del PSOE no va fer cap referència a la qüestió catalana en el seu discurs inicial, i va passar de puntetes sobre el model territorial. De fet, es va limitar a defensar que “l’estat de les autonomies és i va ser una gran idea” i a equiparar Catalunya a la resta de comunitats autònomes. “Després de la seva invisibilització del conflicte polític a Catalunya, anunciem que el sentit del nostre vot és un no”, insistia també ahir Laura Borràs, que ha sigut la cara visible del no a Sánchez juntament amb Torra i els independents de JxCat al Parlament.
Amb la negativa de JxCat, ERC queda pendent de la negociació entre el PSOE i Podem per prendre una decisió. Malgrat els retrets de Rufián, el discurs de fons dels republicans continuava sent ahir que no bloquejaran l’elecció de Pedro Sánchez. Esquerra, que farà pública la seva decisió avui, va remarcar que el líder del PSOE encara és a temps de rectificar. “No ha fet referència ni a Podem ni a Catalunya. La bona notícia és que queda debat d’investidura i esperem que ho arregli”, va resumir Rufián després d’escoltar-lo, afegint que “estan condemnats a parlar i a dialogar”.
L’acord amb Podem, clau
A diferència de la formació de Puigdemont, els vots dels republicans són ara claus perquè tiri endavant la investidura. El que determinarà el seu vot, més enllà del que puguin fer avui en la primera volta, és si hi ha acord amb Podem dijous, quan es produirà la segona votació del debat d’investidura. A més del conflicte pel repartiment dels ministeris, als dos potencials socis també els separa la qüestió catalana. “L’únic que compartim és el diagnòstic, que es tracta d’una crisi política”, va dir Sánchez sobre Catalunya després de ser interpel·lat per Iglesias.
Si avui no es desencalla la negociació, el líder del PSOE tindrà dos dies per acabar de convèncer la formació lila. També haurà de picar l’ullet al PNB, Compromís i Bildu, que ahir, tot i no ser tan durs com JxCat i els republicans, també van retreure a Sánchez que ignorés el conflicte català. La investidura torna a penjar d’un fil.