JxCat refreda la investidura i colla pel Consell per la República

Sànchez avala la taula de diàleg, però no veu un pacte "prou sòlid" i situa l'acord d'aquí "dies o setmanes"

Jordi Sànchez conversa amb Pere Aragonès un cop acabada la seva conferència
5 min

Esquerra i la CUP han tancat un preacord per a la investidura de Pere Aragonès, però Junts per Catalunya n'està al marge i aquest dimarts ja ha refredat la possibilitat de tancar el pacte sencer abans d'aquest divendres, quan es preveu el primer debat per escollir el president de la Generalitat al Parlament. Junts ha deixat clar que només s'implicarà si hi ha un govern "estable" i se superen les "desconfiances", dues condicions que a parer seu ara no es donen. En una conferència a la seu de l'ONCE de Barcelona, el secretari general del partit, Jordi Sànchez, ha assegurat que ara per ara no hi ha un acord "prou sòlid" per fer Govern, ni per "sortir de la crisi" social i econòmica ni perquè hi hagi "conseqüències polítiques" al 51% dels vots que va aconseguir l'independentisme. Tot i que ha descartat l'escenari de la repetició de les eleccions, ha situat l'acord d'aquí "uns dies o setmanes" –una fórmula que ha repetit diverses vegades durant el discurs– i ha emplaçat Esquerra i la CUP a seguir negociant "matí, tarda i nit" si cal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sànchez s'ha mostrat disposat a explorar la taula de diàleg que va pactar Esquerra amb el PSOE de "forma lleial i "sincera", malgrat l'"escepticisme" que genera l'actitud dels socialistes, ha dit. Citant un fragment del llibre d'Oriol Junqueras i Marta Rovira, en què no descarten la via unilateral tot admetent la dificultat de fer que l'Estat doni respostes als anhels sobiranistes, Sànchez ha convidat els independentistes a construir l'estratègia alternativa. Uns escenaris que, ha deixat clar, per a Junts s'han de cuinar al Consell per la República, que ara mateix presideix Carles Puigdemont, però que s'obren a reformar. Aquesta és una de les discrepàncies actuals entre els socis de Govern, ja que els republicans aposten per crear un nou òrgan de direcció del Procés i així ho han plasmat en el preacord amb la CUP. "Nosaltres cedim amb la taula de diàleg, ells poden cedir amb el Consell per la República", afirma un dels dirigents consultats.

El secretari general de Junts ha assegurat que el partit "té ganes" que el pròxim president de la Generalitat sigui Pere Aragonès –esvaint així dubtes sobre la possibilitat de demanar a ERC que canviï de candidat–, però sempre que hi hagi una aliança per a "tota la legislatura" –una manera també de criticar la qüestió de confiança que la CUP i Esquerra han acordat a mig mandat–. "No necessitem compromisos buits ni avals a cegues. Una coalició de govern requereix confiança entre dos socis. Hem après dels errors, no volem que el proper govern sigui un Vietnam", ha conclòs, descartant així donar els vots a Aragonès i seguir negociant després.

A banda de la taula de diàleg i el Consell per la República, Sànchez també ha fixat les prioritats de Junts per a la pròxima legislatura, que passen per "liderar" una manera diferent d'afrontar la pandèmia del coronavirus i també la gestió dels fons europeus. Un avís a Esquerra per marcar-li quines són les seves peticions de cara a la governabilitat: pilotar els recursos europeus Next Generation des d'Economia –ERC els volia comandar des d'un comissionat amb Miquel Puig– i el departament de Salut amb el doctor Josep Maria Argimon. Aquests seran, juntament amb l'acció exterior, part dels nusos de la negociació del repartiment de carteres.

Jordi Sànchez, secretari general de JxCat, i el vicepresident, Pere Aragonès

A la conferència hi han assistit els principals dirigents de JxCat, a més del vicepresident del Govern, Pere Aragonès (ERC), acompanyat dels principals negociadors republicans, les diputades de la CUP Eulàlia Reguant i Laia Estrada i els representants de l'ANC (Elisenda Paluzie) i d'Òmnium (Marcel Mauri). Un cop finalitzat el discurs, Sànchez –que ha sortit de permís de Lledoners i hi tornarà aquest dimecres a les onze– ha estat una bona estona conversant amb Aragonès sota l'atenta mirada dels assistents. No n'ha transcendit res, de la conversa, però tot i que ha començat tensa i amb to seriós, ha acabat distesa.

Les fonts consultades de JxCat asseguren que no se senten vinculats al pacte assolit entre Esquerra i la CUP, del qual han quedat al marge. "Si hem de fer govern, no aplicarem un programa que no hagin pactat amb nosaltres", afirmen. "No tanquem cap porta, però hem de seguir parlant", afegeixen les mateixes fonts. Què és el que no compra Junts de l'acord amb la CUP? A banda d'assegurar que és "incomplet" per fer un programa de govern, no comparteixen mesures com eliminar de forma progressiva els concerts educatius o acabar amb la col·laboració publicoprivada. Sànchez, en el seu discurs, de fet, ha fet una defensa de la "xarxa pública" d'escoles, que inclou tant els centres públics com els concertats, així com el treball de l'administració amb les entitats socials del tercer sector. També ha fet èmfasi en la necessitat de "blindar" la immersió lingüística dels poders de l'Estat, posant de manifest que el preacord entre Esquerra i la CUP no parla de la llengua.

Diversos dirigents consultats del partit de Carles Puigdemont es mostren molestos per la manera com Esquerra ha portat la negociació. Consideren que tancar el pacte amb la CUP abans que amb ells és una estratègia per intentar-los acorralar per tancar un executiu de pressa. Asseguren, però, que la pressió no farà efecte. En aquest sentit veuen "complicat" que d'aquí a divendres –només queden dos dies– es pugui tancar tot un acord, de manera que se situen més en la segona volta de la investidura –que pot ser diumenge o dimarts en funció del que decideixi la presidenta de la cambra, Laura Borràs– o ja en el termini que tenen de dos mesos fins a la convocatòria automàtica de les eleccions. També hi hauria l'opció, malgrat que remota, que Pere Aragonès no fes el pas per a aquest debat de divendres per donar més temps a la negociació i que llavors fos Salvador Illa (PSC) el que activés el rellotge del compte enrere fins a les eleccions amb una investidura fallida (no suma majoria).

Pressió d'ERC i la CUP

Mentre Junts feia la conferència sobre l'estat de les negociacions, la pressió arribava des d'Esquerra i la CUP perquè se sumin a l'acord. El cap de files d'Esquerra a Madrid, Gabriel Rufián ha assegurat en declaracions als mitjans de comunicació que "no s'entendria" que JxCat no se sentís interpel·lat per l'acord "ambiciós" entre republicans i cupaires i ha insinuat que el que li passa al partit de Carles Puigdemont és que no ha acceptat que ha perdut les eleccions. Una afirmació que Sànchez ha volgut desmentir durant la conferència, afirmant que la diferència entre Junts i Esquerra el 14-F dona el dret a Pere Aragonès a liderar l'executiu. També ha llançat un dard a la CUP, que denuncia que JxCat no vol parlar de l'agenda social. "Ens presenten com a insensibles al patiment i a les injustícies, quan afrontar-ho està al centre de les nostres propostes", ha afirmat Sànchez. Des del Congrés de Diputats, en tot cas, la cupaire Mireia Vehí li ha exigit "responsabilitat" i que se sumi al pacte amb ERC per facilitar la investidura i la formació de govern.

Un cop Esquerra, Junts i la CUP ja han fixat posicionament, l'acord independentista a tres bandes no sembla imminent per a aquest divendres.

stats