Víctimes de l'operació Catalunya busquen unificar les causes a Madrid
Diversos assenyalats per Sánchez-Camacho i Villarejo han presentat querelles a la capital espanyola
BarcelonaLa querella de Sandro Rosell contra José Manuel Villarejo i altres comandaments policials que el jutjat número 13 de Madrid ha admès a tràmit no és l'única sobre l'operació Catalunya que la justícia ordinària de la capital espanyola té sobre la taula. Així ho ha explicat l'advocat de l'expresident blaugrana, Pau Molins, en una entrevista a RAC1, on ha precisat que el seu despatx ha presentat fins a cinc querelles als jutjats madrilenys en relació a l'entramat que durant el govern del PP s'hauria dedicat a fabricar proves contra l'independentisme. A banda de la de Rosell, es tracta de denúncies presentades en nom de Joan Pau Miquel, exconseller delegat de la Banca Privada d'Andorra (BPA); de Narciso Ortega, excap de la Policia Nacional a Catalunya, i de la família Sumarroca, a més d'una cinquena de la qual el despatx de Molins no dona ara per ara cap detall. Altres assenyalats per l'exlíder del PP a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho, com ara l'exconseller d'Economia Jaume Giró, també estan rumiant de fer el pas. L'objectiu del lletrat és que s'unifiqui tot en una única causa.
El lletrat ha assegurat que dues de les denúncies ja han estat acceptades pel jutge però que estan a l'espera que la Fiscalia es pronunciï sobre la idoneïtat de la investigació, tal com ja va fer –afirmativament– en el cas de Rosell. Es tracta de la presentada al jutjat número 9 en representació de Joan Pau Miquel, al qual el govern espanyol presumptament va fer xantatge per obtenir dades bancàries de dirigents independentistes, i la del jutjat 37 pel cas d'Ortega, que assegura que va ser cessat per Fernández Díaz i traslladat arbitràriament a Terol per les seves suposades connivències amb l'independentisme i els vincles amb persones de l'extinta Convergència.
Totes aquestes querelles, ha explicat Molins, havien estat presentades abans sense èxit en altres instàncies judicials. "Ha estat un autèntic calvari judicial", ha dit. "Per què la justícia espanyola ha posat tants bastons a les rodes per investigar la corrupció policial i política? Hem sentit uns àudios en què el ministre de l'Interior diu «Aquesta reunió no s'ha celebrat, negaré sota tortura haver estat reunit en aquesta reunió», i en què se sent la rialleta de Villarejo", ha denunciat l'advocat. Andorra, en canvi, sí que investiga el presumpte xantatge a la BPA.
El cas Pujol
Segons quantifica aquest dimecres La Vanguardia, de fet, la justícia espanyola ha tombat fins ara una dotzena de denúncies per l'operació Catalunya, al·legant falta de competència o de connexió amb el cas Tàndem, personalitzat en José Manuel Villarejo i sota la batuta del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón. Un dels que en el passat s'ha intentat personar en aquesta macrocausa, sense èxit, és Jordi Pujol Ferrussola, atès que les querelles sobre el patrimoni de la família van néixer de les maniobres del PP. Primer, amb el dinar de La Camarga, i, més tard, amb les converses que mantenien Villarejo amb Fernández Díaz i Sánchez-Camacho i que ara la justícia madrilenya s'ha obert a indagar. La incidència que pugui tenir la investigació sobre l'operació Catalunya en el cas Pujol, que està només a l'espera que es fixi data pel judici, és una incògnita. ¿Les defenses podrien demanar algun tipus de nul·litat per l'evident connexió del que denuncia Rosell amb el que han denunciat els Pujol? "És una pregunta difícil. S'ha d'analitzar amb cura", sostenen fonts de les defenses de la família de l'expresident de la Generalitat.
Qui sí que ha aconseguit obrir una peça a l'Audiència Nacional derivada de les activitats de Villarejo és l'excònsul de Letònia a Barcelona i president de la plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals. Va denunciar que l'origen de la causa Volhov, sobre el finançament del Procés i en la qual està investigat a Barcelona, estaria en un encàrrec privat a l'excomissari.