Sánchez sospesa renunciar a la presidència del govern espanyol per "l'assetjament" a la seva dona
El cap de l'executiu cancel·la l'agenda per pensar "si val la pena seguir" i anunciarà dilluns la seva decisió
MadridPedro Sánchez ha arribat capcot a la sessió de control del Congrés d'aquest matí, però a aquella hora el seu rostre desencaixat no feia presagiar que la investigació judicial contra la seva dona posaria en dubte, només deu hores més tard, la seva continuïtat al capdavant del govern espanyol. En una carta pública, el cap de l'executiu ha anunciat que cancel·la la seva agenda fins dilluns que ve. "Aquest atac no té precedents, és tan greu i tan groller que necessito aturar-me i reflexionar amb la meva esposa", ha justificat el cap de l'executiu a la missiva publicada al seu compte d'X. El 29 d'abril, en plena campanya electoral catalana, Sánchez farà pública la decisió que hagi pres sobre el seu futur. Si deixa la presidència, obrirà una crisi institucional a l'Estat, quan no fa ni mig any que va ser investit.
Sánchez culpa el PP i Vox, a qui acusa de no haver acceptat el resultat de les eleccions generals del 23-J. "Es tracta d'una operació d'assetjament i enderrocament per terra, mar i aire, per intentar fer-me defallir en la part política i personal atacant la meva esposa", denuncia el líder socialista, que diu no tenir clar "si val la pena" mantenir el càrrec i continuar suportant "el fang en què la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política". Alberto Núñez Feijóo s'hi ha tornat en una entrevista a Onda Cero, en què ha dit que el president espanyol "s'està intentant victimitzar".
A parer del líder del PP, el moviment de Sánchez és una "frivolitat impròpia d'un primer ministre de la Unió Europea" i l'ha atribuït a la voluntat de presentar com un afer polític el que és un "problema judicial". "El que hauria d'haver fet és donar explicacions", ha insistit Feijóo, que considera que Sánchez no hauria de mantenir-se en silenci durant cinc dies i que, "si no té res a ocultar", que Begoña Gómez ho "deixi clar" en seu judicial.
"La Begoña defensarà la seva honorabilitat i col·laborarà amb la justícia en tot el que se li requereixi per aclarir uns fets tan escandalosos en aparença com inexistents", assegura Sánchez a la carta. L'origen d'aquesta situació és una denúncia de l'associació d'extrema dreta Manos Limpias –habitual en aquestes operacions de guerra bruta judicial–, que ha provocat que un jutjat de Madrid hagi obert diligències contra ella per presumpte tràfic d'influències i corrupció en negocis privats. "No soc un ingenu. Soc conscient que denuncien la Begoña no perquè hagi fet alguna cosa il·legal, ells saben que no hi ha cas, sinó perquè és la meva dona", sosté el secretari general del PSOE.
L'obertura de diligències es va dictar el 16 d'abril, i estan declarades secretes. Segons la informació avançada per El Confidencial, el jutge preveu ordenar la compareixença de diversos testimonis per delimitar els negocis de la parella del cap de l'executiu de l'Estat. Concretament, vol investigar les presumptes relacions de la dona de Sánchez amb diverses empreses privades, com Globalia i Air Europa, que van acabar rebent fons del govern del PSOE. Fa unes setmanes l'Oficina de Conflicte d'Interessos va arxivar una denúncia del PP contra el president espanyol pel rescat a Air Europa aprovat pel consell de ministres. "Com és lògic, faltava la judicialització del cas", diu Sánchez a la missiva.
Impacte en la campanya del 12-M
Segons Feijóo, la carta de Sánchez té com a objectiu "mobilitzar l'electorat del seu partit de cara a les eleccions catalanes i europees". Hores abans, el PP ja havia atribuït l'anunci del PSOE de situar la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, com a cap de llista a les europees per tapar la investigació a la dona de Sánchez. Un efecte constatable en la campanya del 12-M serà l'absència de Sánchez en els primers actes del PSC, que ha convocat una executiva extraordinària per demà. "Tot el PSC estem amb tu. Tota la força, president", ha dit Salvador Illa a X. L'anunci de Sánchez s'ha produït poc després que el líder dels socialistes catalans acabés la compareixença a la comissió d'investigació pel cas Koldo al Senat, on s'ha desvinculat de la trama.
"Qui vulgui convertir les eleccions catalanes en un flotador del PSOE, s'equivoca molt", ha advertit Carles Puigdemont a X. El candidat de Junts ha dubtat de si es tracta "d'un moviment tàctic" de Sánchez. En cas que no ho sigui, i "realment la raó és la campanya de les dretes espanyoles" contra la seva família, Puigdemont ha apuntat que "sempre pot presentar una qüestió de confiança i aclarir tots els dubtes que ha desfermat aquest moviment imprevist". "Ara més que mai cal ser ferm davant Madrid i les seves crisis polítiques inacabables", ha afegit.
Esquerra s'ha solidaritzat amb Sánchez, però li ha retret que no fes el mateix amb els presos polítics i els exiliats. En un missatge a X, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, li ha preguntat: "El dia que t’acusin d’haver utilitzat la violència per defensar la democràcia, de terrorisme per defensar la justícia i els drets humans… i hagis d’agafar quatre coses, acomiadar-te de la família i trobar un lloc des d’on poder seguir defensant les teves idees, i que vagin passant els anys, què faràs?"
Allau de suport socialista
L'anunci de Sánchez ha desencadenat una allau de suport socialista. Càrrecs del govern espanyol i del partit han sortit a defensar el seu líder i li han traslladat el seu escalf. Fins i tot l'exministre de Transports José Luis Ábalos, expulsat del PSOE pel cas Koldo, s'ha posicionat al costat de Sánchez en un missatge a X. El soci minoritari de la coalició també ha tancat files amb el president del govern espanyol "en un moment difícil". Yolanda Díaz ha fet una crida a "defensar la democràcia, el bloc progressista i la legitimitat del govern de coalició". "L'ofensiva de la dreta no es pot sortir amb la seva", ha dit a X la vicepresidenta segona i líder de Sumar.
És habitual sentir el nom de Manos Limpias vinculat a denúncies contra dirigents progressistes i de l'entorn de l'independentisme. Una de les últimes va ser contra Pedro Sánchez per la llei d'amnistia, que el Tribunal Suprem va inadmetre. Es tracta d'un sindicat ultradretà liderat per Miguel Bernad, una figura controvertida no només per la seva ideologia –va ser dirigent del Frente Nacional constituït pel polític franquista Blas Piñar i va ser nomenat Cavaller d'Honor de la Fundació Francisco Franco– sinó també per la gestió de l'activitat judicial de l'organització.
Bernad va ser condemnat per l'Audiència Nacional a quatre anys de presó per extorsió per haver exercit pressions contra altres parts en els procediments judicials. El Tribunal Suprem finalment el va absoldre perquè va considerar que els fets, que estan provats, no eren delicte. L'advocat Pau Molins va exposar públicament aquesta manera d'operar quan defensava la infanta Cristina de Borbó. Segons va explicar el lletrat, Manos Limpias –que exercia d'acusació popular– va exigir una "quantitat molt important de diners per retirar l'acusació" contra ella.
Manos Limpias també va ser condemnada a pagar una multa de 3.000 euros per difondre la declaració judicial de l'expresident de la Generalitat Artur Mas en la causa sobre la consulta del 9-N. El sindicat va ser acusació popular en el procediment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Manos Limpias, a més, va denunciar Mas, Carme Forcadell i diputats del Parlament per sedició i rebel·lió per la consulta prèvia a la de l'1-O. No va tenir recorregut.