El jutge obliga l'Ajuntament de Badalona a fer festa demà, 12-O

El magistrat considera que si no es pren aquesta mesura "cautelaríssima" el mal causat seria "irreparable" perquè la decisió del consistori afectaria "l'interès general" i la "llibertat ideològica dels treballadors municipals"

La cap de llista de Guanyem Badalona i futura alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, avui en una roda de premsa davant de l'Ajuntament / ACN
Sílvia Barroso / Núria Orriols
11/10/2016
3 min

Barcelona / Sant Andreu de la BarcaEl jutjat ha decidit obligar l'Ajuntament de Badalona a fer festa demà, 12 d'octubre, a petició de la Delegació del govern espanyol a Catalunya. La decisió s'ha conegut aquest dimarts al migdia. El titular del jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona, que ha hagut de decidir sobre el recurs presentat a instàncies de Llanos de Luna, ha aplicat el que s'anomenen "mesures cautelaríssimes", un mecanisme que es fa servir quan no hi ha temps per debatre el cas a fons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els arguments del magistrat recollits en la interlocutòria es basen en el fet que, segons el seu criteri, la Delegació del govern espanyol té raó quan adverteix que si es permet a l'Ajuntament aplicar l'acord que havia pres es causaria un "perjudici irreparable": es perjudicaria l'interès general o col·lectiu de la celebració d'una festivitat nacional. "La fixació, en aquest cas per llei, d'un determinat dia com a festivitat nacional (i el mateix passa amb les festivitats autonòmiques i les locals) obeeix a raons socials i culturals, la celebració de les quals reflecteix un interès general, social o col·lectiu. En cas que es portés a efecte la decisió de l'Ajuntament de Badalona aquest interès es veuria perjudicat de manera irreparable", argumenta.

També considera que cal protegir la "llibertat ideològica" dels treballadors de l'Ajuntament. "Resulta evident que la decisió de l'Ajuntament obeeix a un determinat plantejament polític o ideològic (perfectament lícit i respectable, d'altra banda), de manera que la decisió individual de cada treballador d'anar a treballar o no aquest dia, malgrat el que pugui argumentar l'Ajuntament, pot no ser enterament lliure i, a més, podria resultar contrària al dret fonamental a la llibertat ideològica", afegeix.

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, assegura que simplement s'aplicava un acord amb els treballadors municipals perquè els que volguessin treballessin demà, 12 d'octubre, a canvi de fer festa el 9 de desembre per aprofitar el pont de la Puríssima.

Segons ha explicat en les entrevistes que li han fet aquest matí a Catalunya Ràdio i a RAC1, l'acord es va prendre fa un any com a manera de regular els festius a l'ajuntament badaloní, i troba "escandalós" i "desproporcionat" que la delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna, hagi decidit portar-ho als tribunals.

Sabater ha explicat que encara no ha decidit si mantindrà la decisió d'obrir les oficines municipals demà en cas que el jutge li ordeni anul·lar-la.

L'alcaldessa ha assegurat que hi ha altres ajuntaments que treballen el 12 d'octubre "i no hi ha hagut mai una reacció histèrica de la caverna mediàtica". Ha afegit que ella sí que treballarà aquest dimecres perquè serà a Colòmbia en una trobada de líders regionals. Pel que fa als treballadors que volen anar a treballar, ha matisat que "n'hi deu haver que ho fan per conviccions i d'altres per raons pràctiques".

L'opinió del ministre

Al seu torn, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha carregat contra l'alcaldessa per qüestionar el que considera una "festa nacional" que no es pot vincular amb "cap genocidi cultural". En declaracions als mitjans de comunicació en la commemoració de la Mare de Déu del Pilar, patrona de la Guàrdia Civil, a la comandància de Sant Andreu de la Barca, el ministre ha negat que en les terres conquistades a llatinoamèrica hi hagués "reserves indígenes" i ha titllat d'"ignorants" i "indigents culturals" els dirigents polítics que vinculin la Hispanitat amb l'extermini de les poblacions.

Procediment judicial per la via d'urgència

De Luna va presentar un recurs judicial en què sol·licitava que s'obligués l'Ajuntament de Badalona, governat per Guanyem Badalona, amb ERC i ICV, a fer festa demà. El jutjat contenciós administratiu ha estudiat el cas per la via d'urgència, ja que la Delegació del govern espanyol demanava les "mesures cautelaríssimes".

Aquest mecanisme s'aplica en la jurisdicció del contenciós administratiu quan no hi ha temps per al procediment ordinari, que entra al fons de la qüestió. Per aquesta via, la decisió judicial es pren 'inaudita parte', és a dir, sense escoltar els arguments de l'altra part -en aquest cas, l'Ajuntament-. Dijous les parts estan citades per presentar els seus arguments, però ja no tindria cap efecte pràctic –més enllà de poder aplicar l'acord l'any que ve– que finalment el jutge donés la raó a l'Ajuntament.

Interlocutòria del jutjat que obliga l'Ajuntament de Badalona a fer festa el 12-O
stats