El jutjat d'instrucció eleva al TSJC la causa contra Dalmases
El diputat de JxCat destaca que la Fiscalia va refusar dimecres la seva imputació
El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha portat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el diputat de JxCat Francesc de Dalmases, que és aforat, per haver-se lucrat presumptament amb més de 224.000 euros procedents de subvencions per a cooperació de la Diputació, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. En l'exposició raonada que ha remès al TSJC i que ha avançat l'agència Efe, el jutge de l'operació Volhov demana investigar Dalmases per malversació, prevaricació i tràfic d'influències, davant els indicis que va intentar obtenir fons públics amb ànim de lucre a través de les entitats Igman i Catmon, administrades per ell, afins a CDC i presidides per Víctor Terradellas, entre els anys 2014 i 2017.
La Diputació de Barcelona va admetre irregularitats en les subvencions atorgades a entitats afins a CDC, com ara viatges i contractes sense justificar, factures presentades després del cobrament, "laxitud" en l'aportació de comprovants i "indeterminacions" en els expedients, i les va recollir en un informe que va enviar al titular del jutjat d'instrucció. Una de les irregularitats que la Diputació enumera als informes, precisament, fa referència a factures a nom de Dalmases en què consta que van ser cobrades abans de la data d'expedició.
En un fil al seu compte de Twitter, Dalmases ha denunciat que fa tres anys que aquest jutge l’investiga "de manera prospectiva" i "fraudulenta" i que ha demanat traslladar la causa al TSJC per poder-lo imputar malgrat que la Fiscalia s'hi va oposar aquest dimecres. "L’informe del fiscal no és vinculant i sí preceptiu i, tanmateix, el jutge del Volhov i les criptomonedes, el de la trama russa del Procés, ha decidit continuar la persecució", ha criticat el diputat de JxCat, que ha conclòs: "Ni la Fiscalia es creu aquesta causa, però el jutge persevera. Ni entre ells es posen d’acord, però el mal ja està fet i continua. I soc on era: plantant-los cara i orgullós de la feina feta".
La investigació contra Dalmases deriva de la causa per presumpte desviament de fons públics per a cooperació de la Diputació de Barcelona, en la qual estan imputades una cinquantena de persones i que va donar motiu a l'operació policial en què l'octubre passat van ser detinguts empresaris i exmembres del denominat estat major de l'1-O, acusats d'aprofitar els seus contactes polítics per afavorir els seus negocis i que van quedar en llibertat sense mesures cautelars. La Guàrdia Civil va punxar el telèfon a Terradellas i va trobar-hi unes converses amb l'exdirigent de CDC David Madí i l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell en les quals es va basar per poder punxar la resta de telèfons dels investigats.
Entre els investigats també hi havia l’empresari Oriol Soler i el president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, Xavier Vinyals. Tots quatre van formar part de l’anomenat estat major que va estar darrere dels preparatius del referèndum de l’1-O. També l’interventor delegat del departament de la Presidència amb Carles Puigdemont, Jordi Serra, així com Toni Fusté i Roc Aguilera, directius de l’empresa Events d’Igualada, dedicada al muntatge d’escenaris i que el 2017 ja va ser escorcollada per la Guàrdia Civil buscant material del referèndum. També van quedar en llibertat el regidor d’ERC a Cabrera de Mar Enric Mir i l’exregidora d’ERC a Sant Joan Despí Marta Molina.
Aguirre basa la investigació en una sèrie de converses telefòniques interceptades per les quals considera tenir indicis de delictes que van des d’un presumpte cas de corrupció urbanística fins a tràfic d’influències, i els relaciona amb el finançament del Procés i el Tsunami Democràtic. El jutge situa tant Vendrell com Madí i Soler a la cúpula del Tsunami Democràtic i hi relaciona també l’empresa Events: indaga si va ser aquesta empresa la que va instal·lar un escenari a la frontera de la Jonquera el novembre del 2019.