Política04/01/2021

La jutge deixa Quim Torra a un pas del segon judici per desobediència

Dona deu dies a la Fiscalia perquè formuli escrit d'acusació contra l'expresident

Ara
i Ara

BarcelonaNo exerceix com a president de la Generalitat des de finals de setembre, un cop el Tribunal Suprem va confirmar la seva condemna per desobediència, però, com era previsible, Quim Torra haurà de tornar a seure al banc dels acusats per una segona causa ben similar a la que va provocar la seva inhabilitació. La jutge que instrueix aquesta segona causa al jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona considera que hi ha novament indicis de "contumaç desobediència" per no haver despenjat a temps la pancarta en defensa dels presos i exiliats el setembre del 2019. Ara dona deu dies a la Fiscalia i també a l'entitat unionista Impulso Ciudadano perquè presentin els escrits d'acusació.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com recull la interlocutòria de la jutge María Antonia Coscollola, el 19 de setembre del 2019, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acordar que requeriria personalment al president que retirés la pancarta en un termini màxim de 48 hores. El requeriment es va enviar el 23 de setembre, però Torra, en un comunicat el dia 20, ja havia deixat clar que no ho faria. Finalment van ser els Mossos d'Esquadra els que van executar l'ordre judicial el 27 de setembre.

Cargando
No hay anuncios

La jutge deixa fora de la causa els fets del 3 de gener, quan, després que la Junta Electoral Central (JEC) notifiqués Torra de la pèrdua del seu escó al Parlament, la pancarta va tornar al balcó de la Generalitat. "No s'ha pogut determinar indiciàriament la persona o persones que van tornar a col·locar la pancarta, i tampoc si en aquesta nova acció va participar o no (en la presa de decisions o d'una altra manera) l'¡nvestigat", conclou la interlocutòria judicial.

Cargando
No hay anuncios

A Torra el jutjarà ara un tribunal de primera instància, ja que quan va perdre la condició de president del Govern també va perdre el seu aforament. És a dir, en cas que acabés sent condemnat podria recórrer primer al TSJC i després al Suprem, tot i que el recorregut es veu complicat, tenint en compte la resolució de la primera causa contra ell.

Diferències amb la primera condemna

El resum de tot plegat és que Torra ja té una condemna del TSJC per desobediència que implica inhabilitació durant 18 mesos i una multa de 30.000 euros (confirmada pel Tribunal Suprem el 28 de setembre del 2020), i ara, un cop ja no és president, està pendent que s'iniciï el segon judici oral contra ell, també per desobediència.

Cargando
No hay anuncios

La diferència entre una causa i l'altra és bàsicament el període que abraça la prohibició de penjar la bandera de suport als presos i exiliats. En la primera es referia exclusivament al procés electoral, és a dir, des que es convoquen les eleccions fins a la jornada de votacions (en aquell cas les del 28 d'abril del 2019). En la segona, en canvi, Impulso Ciudadano reclamava que aquesta pancarta no es pogués penjar mai en un edifici públic perquè contravenia la "neutralitat" de les institucions, hi hagués un procés electoral en marxa o no. De fet, és com a conseqüència d'aquesta segona que la pancarta ja no ha tornat a veure's –excepte uns dies al gener– des de la plaça Sant Jaume.