Una jutgessa es desmarca del Suprem i amnistia la malversació de Francesc Homs

Considera que no hi va haver enriquiment personal en les despeses per promoure el Procés a l'exterior

ARA
2 min
L’exconseller de Presidència Francesc Homs quan era portaveu del Govern.

BarcelonaUna jutgessa de Barcelona ha amnistiat l'exconseller Francesc Homs pel delicte de malversació en la causa que tenia oberta per les despeses en la promoció exterior del Procés. La magistrada del jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona Carmen García es desmarca, d'aquesta manera, de la posició que va adoptar el Tribunal Suprem respecte als consellers imputats pel mateix delicte en la causa de l'1-O. Segons la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'agència Efe, la jutgessa sosté que les directives europees en vigor no impedeixen amnistiar el delicte de malversació en el cas de Francesc Homs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La magistrada considera que les despeses que l'exconseller va autoritzar com a secretari general de Presidència entre el 2011 i el 2012 no van suposar enriquiment personal ni van afectar fons europeus, el mateix criteri que defensa la Fiscalia. La jutgessa amnistia també el llavors secretari d'Afers Estrangers i de la Unió Europea, Senén Florensa, investigat també a la causa. Tots dos van ser denunciats pel Tribunal de Comptes per aprovar entre el 2011 i el 2012 despeses per promoure el Procés a l'exterior. La magistrada Carmen García creu que no hi ha hagut enriquiment personal en la malversació perquè les despeses es van destinar a sufragar viatges i activitats de tercers, vinculades a la promoció de la independència de Catalunya, mitjançant organitzacions catalanes que operaven internacionalment.

També descarta que el cas quedi exclòs de la llei d'amnistia per afectar fons de la Unió Europea perquè ni de la instrucció ni de l'informe del Tribunal de Comptes es desprèn que el desviament de fons perjudiqués els interessos financers comunitaris. En canvi, el Tribunal Suprem va agafar-se a les excepcions que la llei d'amnistia planteja per a la malversació per descartar amnistiar els consellers de l'1-O per aquest delicte. Les excepcions que inclou la norma passen perquè hi havia d'haver un benefici personal de caràcter patrimonial i que la desviació de fons afecti els interessos financers de la Unió Europea.

stats