Un altre jutge del Tribunal Constitucional s'aparta dels recursos del Procés

Conde-Pumpido va redactar la sentència contra el recurs de Borràs i les defenses de Puigdemont i Junqueras el van recusar

MadridSegon jutge del Tribunal Constitucional que s'aparta de les resolucions sobre el Procés. Amb els recursos contra la sentència del Tribunal Suprem sobre la taula i després que dos ja s'hagin desestimat –els dels exconsellers Meritxell Borràs i Carles Mundó–, el magistrat Cándido Conde-Pumpido ha decidit fer un pas al costat per no posar en perill les sentències quan arribin a Europa, tal com ha avançat El Español. Justament, però, ell mateix ja va redactar la sentència per la qual es va tombar el recurs de Borràs. Ara el TC es queda amb nou membres per abordar els recursos, només un per sobre del mínim exigit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Conde-Pumpido segueix els passos d'Antonio Narváez, que el 16 de febrer ja va decidir abstenir-se de les deliberacions sobre el Procés perquè el 2017 havia qualificat els fets de l'octubre d'aquell any com un "cop d'estat encobert". Al seu torn, Conde-Pumpido va parlar "d'accions delictives" i va fer una crida a utilitzar "l'instrument més contundent del qual disposa l'estat de dret" contra l'independentisme. El 23 de novembre en una compareixença al Congrés va manifestar la seva "preocupació" pels fets que s'estaven produint a Catalunya i els va emmarcar en una "pretensió de subvertir l'estat social i democràtic de dret utilitzant fraudulentament la mateixa bandera de la democràcia".

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat va quedar recollit en un escrit presentat per la defensa de l'expresident Carles Puigdemont, que va sol·licitar la seva recusació en totes aquelles qüestions vinculades al cas. Una setmana més tard, Oriol Junqueras i Raül Romeva també van demanar que s'apartés. Ara Conde-Pumpido s'ofereix ell mateix per abstenir-se amb la presentació d'un escrit al president del TC, Juan José González Rivas, el mateix dia que el mitjà Libertad Digital ha publicat que González Rivas estaria pressionant altres magistrats per mantenir Conde-Pumpido. "Aquest fet [el pas al costat] desvirtua la notícia publicada", subratlla el tribunal en una nota de premsa.

Cargando
No hay anuncios

Considerat progressista, Conde-Pumpido va ser designat el 2018 com a coordinador de tots els fronts oberts vinculats amb Catalunya, quan els líders del Procés ja estaven en presó preventiva i s'havia aplicat el 155. Tot i les reserves del PP per votar favorablement la seva candidatura al TC al Senat el 2017, va acabar sent escollit d'acord amb el PSOE. Havia sigut fiscal general de l'Estat entre el 2004 i el 2011, durant els governs socialistes, i després va passar pel Tribunal Suprem. En aquest sentit, l'oposició al Procés ha sigut gairebé sempre unànime al TC i no hi ha hagut pràcticament distincions entre jutges i fiscals considerats conservadors o progressistes. Un exemple és Javier Zaragoza, un dels fiscals del judici del Procés, membre de la Unió Progressista de Fiscals i l'encarregat durant el procediment judicial de pronunciar les paraules més gruixudes contra els ja condemnats.

Precisament, Conde-Pumpido i Zaragoza tenen una amistat personal que la defensa de Puigdemont també va al·legar en la seva petició de recusació al magistrat. "La relació de Conde-Pumpido amb la part querellant [la Fiscalia] en la causa penal de la qual dimanen les resolucions judicials recorregudes és tan summament estreta que no es pot dir que presenti la necessària aparença d'imparcialitat", deia l'escrit de l'advocat Gonzalo Boye. La relació d'amistat amb Zaragoza és reconeguda pel mateix fiscal del Suprem, que es va apartar en una causa contra el fill de Conde-Pumpido argumentant precisament una "antiga i estreta relació personal".