Tribunals
Política25/04/2022

El jutge retira el passaport als dos comissionistes de les mascaretes de Madrid

Luis Medina i Alberto Luceño hauran de comparèixer cada quinze dies al jutjat

ARA

MadridEl jutge Adolfo Carretero ha acordat la retirada del passaport als comissionistes del cas de les mascaretes de l'Ajuntament de Madrid, Luis Medina i Alberto Luceño, després de la seva compareixença aquest dilluns als jutjats de la plaça de Castilla de Madrid. Els empresaris estaven citats a declarar i ho han fet enmig d'una gran expectació mediàtica per l'escàndol generat. Entre tots dos haurien cobrat més de sis milions d'euros en comissions per diversos contractes amb el consistori madrileny per subministrar material sanitari en ple esclat de la pandèmia. A més, el magistrat ha acordat com a mesura cautelar que compareguin cada quinze dies, a petició de les acusacions populars exercides per Podem i Més Madrid. El PSOE només havia sol·licitat la retirada del passaport i la Fiscalia i l'Ajuntament de Madrid no els demanaven mesures cautelars.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva declaració, Luis Medina, el fill del duc de Feria, ha confirmat que va contactar amb el cosí de l'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, perquè li facilités la via d'entrada a l'Ajuntament. Així, va aconseguir parlar amb la responsable de compres de l'administració municipal, Elena Collado –que està citada a declarar el 9 de maig com a testimoni–. Medina ha respost només a les preguntes del jutge i a la seva defensa i ha qualificat de "normals" les comissions cobrades. A l'aristòcrata se l'investiga pels delictes d'estafa agreujada, blanqueig de capitals, falsedat documental i alçament de béns, i Carretero li reclama una fiança de 981.000 euros. De moment, només li ha pogut embargar un veler matriculat a Gibraltar i un compte bancari amb 247 euros. Si no aconsegueix satisfer la quantitat, es procedirà a l'embargament dels drets hereditaris de la seva àvia, la duquessa de Medinaceli.

Cargando
No hay anuncios

Als passadissos dels jutjats, Medina s'ha saludat amb Luceño, el seu soci en aquesta trama. Segons va declarar al fiscal abans que es judicialitzés la causa, no li agafa el telèfon des de l'agost del 2020. Aquest dilluns s'han retrobat i mentre esperaven l'interrogatori s'han assegut en dos bancs diferents, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press. Luceño, que va cobrar uns 4,6 milions d'euros en comissions, ha declarat durant uns vint minuts i, com Medina, només ha respost a les preguntes del jutge i del seu advocat. L'empresari ha explicat que era la primera operació amb la companyia de Malàisia Leno i també ha considerat la normal el cobrament de comissions en aquesta mena de relacions comercials. Luceño ha d'afrontar una fiança i de moment ha dipositat dos rellotges.

Cargando
No hay anuncios

A Alberto Luceño se l'investiga per ser la persona encarregada de dur a terme les negociacions amb Collado. Luceño s'hi va presentar com a "expert en importacions de productes procedents del mercat asiàtic, amb fàbriques a la Xina, així com a agent exclusiu de l'empresa de Malàsia EEE, a través de la qual es faria la compra". Segons la investigació, amb els diners que Luceño va rebre va pagar una estada a un hotel de Marbella que li va costar 60.000 euros; tres rellotges Rolex; dotze vehicles de luxe i una casa a la zona alta de Pozuelo, a Madrid.

Qui firma la denúncia, Luis Rodríguez Sol, sosté que amb l'objectiu d'obtenir un "exagerat i injustificat benefici econòmic" els dos comissionistes van oferir a l'Ajuntament de Madrid la possibilitat d'adquirir grans remeses de material sanitari procedent de la Xina.