Protagonista col·lateral

El jutge que va perseguir periodistes i ara posa en el punt de mira Pedro Sánchez

A punt d'arribar a l'edat de jubilació, Peinado ha obert la causa contra l'empresària i dona del president espanyol, Begoña Gómez

2 min
El jutge Peinado 
fa ‘desmelenar’ la caverna

BarcelonaJuan Carlos Peinado dirigeix des del jutjat d’instrucció 41 de Madrid la causa més mediàtica a Espanya: el cas que afecta Begoña Gómez, empresària i dona del president espanyol, Pedro Sánchez, a qui vol prendre declaració dimarts a la Moncloa. Ara bé, qui és Peinado? Quina és la seva trajectòria? Mentre les seves resolucions ocupen portades, ell, en canvi, es manté allunyat de les càmeres. No ha concedit entrevistes, i les fotos d'ell que s’han publicat són comptades. De la seva vida personal només n’ha transcendit el nom d’una filla seva, Patricia Peinado, que és regidora del PP a Pozuelo de Alarcón. I, malgrat que al setembre farà 70 anys, seguirà exercint: ha demanat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) –i des del gener té el seu permís– continuar treballant fins als 72, una opció que tenen tots els jutges que volen ajornar la seva jubilació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La relació del magistrat amb els periodistes l’explica prou bé la seva carrera. Ara fa cinc anys, va imputar dotze redactors de vuit mitjans diferents per una suposada revelació de secrets a l'haver publicat informació sobre la causa de l’Operació Judes, aleshores encara sota secret de sumari, en què membres dels CDR van ser acusats de terrorisme. Un advocat que va estar involucrat en el cas recorda que les resolucions erràtiques sobre els periodistes van portar Peinado a desdir-se de les imputacions que ell mateix havia defensat. La investigació no va prosperar, però aquest moviment li va valdre al jutge la reprovació de diferents associacions de professionals. De fet, ara viu en pròpia pell la seva medicina: s’enfronta a una querella –que ha presentat, justament, un periodista, Máximo Pradera– per revelació de secrets en el cas Begoña Gómez.

Peinado, professor a la Facultat de Dret de la Universidad Complutense de Madrid, tampoc s’ha guanyat la simpatia dels seus alumnes. Segons va publicar la Cadena SER, al febrer uns 50 estudiants van presentar una queixa al centre en què demanaven que se’l substituís després de criticar una alumna per portar vel a l’aula i posar traves a un alumne amb discapacitat per poder fer servir un ordinador per examinar-se.

stats