Tribunals

El jutge Peinado suggereix que el "silenci" de Sánchez pot perjudicar Begoña Gómez

El magistrat considera que es poden treure "conclusions" i "inferències" del fet que es negués a declarar

MadridEl jutge Juan Carlos Peinado no fa vacances en la seva croada contra Pedro Sánchez. Aquest dijous ha tornat a sorprendre amb una providència en la qual avisa que del "silenci" del president del govern espanyol –es va negar a declarar quan va ser interrogat a la Moncloa el 30 de juliol– se'n poden extreure "conclusions". Tal com explica l'agència Efe, el magistrat deixa clar que no contestar a les preguntes és "legítim", però que "pot donar lloc a la formació d'inferències que, en conjunt amb altres elements objectius, poden portar a conclusions, a fi de valorar la possible concurrència d'aspectes integrants de possibles indicis bé en sentit inculpatori cap a algun investigat o, al contrari, excloent de responsabilitat penal".

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La llei obliga les persones que declaren com a testimonis en una causa judicial a dir la veritat, però també ofereix el silenci per a aquells que tinguin una relació familiar o sentimental que ho impedeixi. Tot i això, Peinado va voler interrogar Sánchez en el cas per presumpte tràfic d'influències i corrupció pel qual està investigada la seva esposa, Begoña Gómez. En un primer moment, el cap de l'executiu de l'Estat va sol·licitar declarar per escrit –és una prerrogativa per raó del seu càrrec–, i el jutge ho va rebutjar adduint que el citava precisament pel fet de ser el seu marit. Aleshores, Sánchez va al·legar aquesta condició per no respondre.

Cargando
No hay anuncios

El dia 3 d'agost la Fiscalia va sol·licitar que no es donés còpia a les parts de la gravació del breu interrogatori a Sánchez perquè no tenia "interès processal ni material". Peinado discrepa i assegura que es pot donar una "interpretació" jurídica a la "conducta de qualsevol dels intervinents, bé pel que contestin o bé pel seu silenci". El president espanyol ja va intentar evitar la imatge d'haver d'entrar als jutjats o que la comitiva judicial entrés a la Moncloa per interrogar-lo –no ho va aconseguir– i ara tem la possibilitat que també acabi als mitjans l'enregistrament de la declaració. Per què? A la causa estan personades associacions d'extrema dreta motivades a desgastar Sánchez. Fins i tot, quan Begoña Gómez va haver de declarar als jutjats van aconseguir infiltrar l'agitador Vito Quiles dins les instal·lacions.

De fet, Sánchez va presentar una querella per prevaricació contra Peinado el dia que li va prestar declaració a la Moncloa. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid decidirà a partir del setembre si hi veu recorregut. En representació del cap de l'executiu, l'Advocacia de l'Estat va considerar que el magistrat havia dictat una resolució "injusta" de manera conscient quan va negar al president espanyol declarar per escrit. També, que les seves decisions responien a "conviccions pròpies que s'aparten del seu deure investigador".