Tribunals

El jutge rebutja que Pedro Sánchez pugui declarar per escrit pel cas de Begoña Gómez

El magistrat manté que es desplaçarà fins a la Moncloa per prendre-li declaració el pròxim dimarts 30 de juliol

ARA

MADRIDEl jutge Juan Carlos Peinado ha rebutjat la petició del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de poder declarar per escrit com a testimoni en el cas que esquitxa Begoña Gómez, empresària i parella de Sánchez. Peinado, doncs, manté la intenció de desplaçar-se fins a la Moncloa el pròxim dimarts 30 de juliol per prendre declaració a Sánchez, segons informa l'agència Efe i ha pogut comprovar l'ARA després d'accedir a la resolució. El magistrat investiga Gómez per un presumpte tràfic d'influències i corrupció en els seus negocis.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una resolució dictada aquest divendres però firmada pel magistrat Carlos Valle –aquest divendres substitueix circumstancialment Peinado–, el jutge recorda que ha citat Sánchez en qualitat de parella de la investigada –Begoña Gómez– i no pels fets que hagi conegut per raó del seu càrrec de president del govern espanyol. Això permet, legalment, a Sánchez demanar la declaració per escrit. Tanmateix, en la mateixa resolució el magistrat precisa que si Sánchez creu que pot col·laborar "eficaçment" amb la justícia i traslladar "fets rellevants dels quals ha tingut coneixement per raó del seu càrrec, pot comunicar-ho durant la declaració del [pròxim] dimarts perquè, aleshores sí, declari de nou per escrit".

Cargando
No hay anuncios

Dos dies després de conèixer que aquest magistrat titular del jutjat número 41 de Madrid convocava a Sánchez com a testimoni, el president del govern espanyol enviava una carta al jutge en què es mostrava disposat a declarar per escrit en el cas de la seva dona. En aquesta carta Sánchez assegura que la seva voluntat, "com no podria ser d'una altra manera", és la de "col·laborar" amb la justícia. Ara bé, matisa que "és notori que la meva compareixença resulta inescindible de la condició de president".

Cargando
No hay anuncios

El rebuig de Peinado suposa un gerro d'aigua freda per a Sánchez, que, precisament, en la seva carta li expressa al magistrat que "no té cap dubte" que respectarà la decisió de declarar per escrit per "respecte a la institució de la presidència del govern". Cal recordar que, segons l'article 412.2 de la llei d'enjudiciament criminal, el president, igual que la resta de membres de l'executiu, "estan exempts de contribuir a la crida d'un jutge, però no de declarar, i poden informar per escrit sobre els fets" si és que hi tenen relació pel seu càrrec. Alhora, la Fiscalia ha indicat al jutge que vol ser present en la declaració de Pedro Sánchez com a testimoni, segons detalla Efe.

El que sí que podria fer el president espanyol, en tot cas, és no declarar: la llei també recull la possibilitat de no fer-ho si s'investiga el cònjuge o un familiar pròxim. Ho estableix així l'article 416 de la llei d'enjudiciament criminal: diu que el jutge ha d'informar el testimoni "que no té obligació de declarar" en contra del familiar investigat, però que pot fer les "manifestacions que consideri oportunes".

Cargando
No hay anuncios

Revisió de la investigació

El pròxim dimarts, doncs, s'ha convertit en una data clau per al futur d'aquesta causa. I més encara perquè l'Audiència Provincial de Madrid ha fixat per al mateix dia la deliberació i decisió sobre els recursos presentats per la defensa de Gómez i la Fiscalia, en què es demana que s'arxivi la causa. Uns recursos que són previs a la citació de Sánchez com a testimoni per part del jutge. D'aquesta manera, la secció 23 de l'Audiència de Madrid haurà de determinar si avala o no la investigació que fins ara ha portat Peinado i, per tant, si permet la instrucció del cas que afecta la parella del president espanyol i ara també directament Sánchez.