Tribunals

El jutge Peinado cita a declarar Pedro Sánchez com a testimoni el 30 de juliol

Feijóo reclama al president del govern espanyol que "redacti la seva tercera i definitiva carta", la de dimissió

MadridNou moviment del jutge Juan Carlos Peinado que estreny el cercle sobre Pedro Sánchez. El magistrat que investiga Begoña Gómez per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis ha decidit citar com a testimoni el president del govern espanyol el dimarts 30 de juliol. En una providència que s'ha fet pública aquest dilluns, però que té data de divendres, el dia que la parella del líder socialista es va negar a declarar, el titular del jutjat d'instrucció 41 de Madrid justifica la necessitat d'investigar "la possible relació de la persona investigada amb una autoritat" i apunta que existeix la modalitat de "tràfic d'influències en cadena". "Es considera convenient, útil i pertinent rebre declaració de l'espòs de la investigada", conclou.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una decisió inèdita i excepcional que un jutge forci un cap de l'executiu a testificar per un cas que afecta la seva parella. Ara bé, no serà el primer cop que un president del govern espanyol ha de declarar com a testimoni en l'exercici del càrrec. El 2017 el popular Mariano Rajoy ho va fer en el judici del cas Gürtel. En aquesta ocasió, Sánchez ho farà en fase d'instrucció i no s'haurà de desplaçar als jutjats de la plaça de Castilla. La declaració es durà a terme al Palau de la Moncloa, el magistrat hi anirà per interrogar-lo (tot i que la llei també dona la possibilitat als presidents de declarar per escrit). Alberto Núñez Feijóo ha aprofitat el precedent de Rajoy per demanar al president del govern espanyol que sigui conseqüent amb el que receptava al líder del PP fa set anys.

Cargando
No hay anuncios

"Que segueixi els consells del Sánchez de 2017 i redacti la seva tercera i definitiva carta", ha dit el líder del PP davant de la junta directiva nacional del partit, i ha instat així el líder socialista a dimitir, tal com va suggerir en el seu moment Sánchez a l'expresident popular. "Només li queda una sortida honorable; presenti la seva dimissió", ha afirmat Feijóo, que ha recordat al cap de l'executiu espanyol que, com a testimoni, "haurà de dir la veritat, una cosa a la qual no està acostumat".

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, Sánchez podria acollir-se al dret a no testificar: la llei recull aquesta possibilitat en cas d'haver de declarar en una causa en què s'investigui el cònjuge o un familiar proper. De fet, segons l'article 416 de la llei d'enjudiciament criminal, el jutge ha d'informar el testimoni "que no té obligació de declarar" en contra del processat, però que pot fer les "manifestacions que consideri oportunes". Això no significa, però, que pugui mentir sense conseqüències legals, com sí que passa en el cas dels investigats. Si declara ha de dir la veritat.

En tot cas, la citació judicial a Sánchez no ha fet variar el discurs del PSOE, que continua defensant que "no hi ha cas" i que tot plegat obeeix a una operació de la dreta i l’extrema dreta per tombar el govern de coalició. En una roda de premsa des del Congrés, el portaveu Patxi López ha carregat contra el que considera una "investigació prospectiva" –prohibida per l’ordenament jurídic– i ha rebutjat la dimissió que demana el PP: "Tots els socialistes estem avui més que mai al costat de Pedro Sánchez, perquè representa la dignitat de la democràcia", ha dit López, que s’ha referit a la causa judicial com a "cas Peinado" (i no com a cas Begoña Gómez). També ha retret a Feijóo que no li semblés un escàndol que l’expresident del PP Mariano Rajoy hagués de testificar pel cas Gürtel, una causa que va acabar amb el PP condemnat en sentència ferma.  

Cargando
No hay anuncios

Els afectats

Alhora, el magistrat ha decidit modificar la situació processal del testimoni Joaquín Goyache Goñi, rector de la Universitat Complutense de Madrid, que passa a ser investigat, com l'empresari Juan Carlos Barrabés, el principal beneficiari de les contractacions públiques sota sospita. Tant Goyache com Barrabés hauran de declarar el dilluns 29 de juliol.

Cargando
No hay anuncios

El nom de Pedro Sánchez va aparèixer al cas per boca de Barrabés quan va fer la primera declaració com a testimoni, el 15 de juliol. Aquell dia l'empresari va parlar de diversos contactes que havia mantingut amb Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa. Fonts pròximes a la defensa, però, van precisar que l'empresari va explicar que va fer una reunió amb el cap de l'executiu espanyol en el marc d'una ronda amb altres empresaris i que va tenir un segon i breu contacte amb Sánchez, aquest cop sí, amb la presència de la seva dona. Partits i organitzacions d'extrema dreta, però també el PP, van aprofitar aquesta versió dels fets per assegurar que el president del govern espanyol estava implicat en les adjudicacions suposadament il·lícites per les quals s'investiga la seva dona i en què la Guàrdia Civil, en dos informes, no veu irregularitats.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la setmana passada Vox, que fa d'acusació popular en el cas, ja va anunciar que volia demanar la compareixença de Sánchez com a testimoni. "Si la seva dona s'empara en el dret a no declarar i no dona les degudes explicacions, Sánchez haurà de venir a declarar com a testimoni i dir de què van parlar a les reunions a la Moncloa", va declarar el coordinador jurídic del partit, Jorge Buxadé. El seu líder, Santiago Abascal, ha reivindicat el rol del partit d'extrema dreta a l'hora d'aconseguir aquesta citació. "Vox compleix", ha reivindicat a X.

Cargando
No hay anuncios

La causa judicial contra Gómez està envoltada de polèmica per la instrucció de Peinado i per les crítiques que n'ha fet el cap de l'executiu. Sánchez ha vinculat en tot moment aquesta investigació al que ha batejat com la "màquina del fang", sobretot pel fet que es va originar a partir d'una querella de Manos Limpias que l'únic que contenia era retalls de publicacions de mitjans de comunicació, incloent-hi una notícia falsaEl mateix mitjà que la va difondre, The Objective, va rectificar perquè havia confós l'esposa del president espanyol amb una altra dona que també es diu Begoña Gómez.