DIA DE LA HISPANITAT
Política12/10/2016

El jutge obliga Badalona a fer festa el 12-O

L’Ajuntament no descarta una obertura simbòlica de portes tot i que els empleats municipals no treballaran

Laia Vicens / Gerard Pruna
i Laia Vicens / Gerard Pruna

BadalonaL’Ajuntament de Badalona finalment avui no obrirà les portes. En una resolució exprés, el jutge va decidir ahir atendre el recurs de la Delegació del govern espanyol a Catalunya i va dictar una interlocutòria que obliga el govern municipal a fer marxa enrere en la seva voluntat que els treballadors que ho volguessin poguessin anar a treballar malgrat la festivitat del 12 d’octubre. Tot i acatar la decisió per no posar en risc els treballadors municipals, els regidors del govern de Badalona -Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA- sí que seran avui a les portes de l’Ajuntament per atendre de forma simbòlica aquells ciutadans que vulguin demanar informació o agilitzar algun tràmit burocràtic.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera la delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna, se surt amb la seva després d’iniciar dilluns un pols judicial amb l’Ajuntament de Badalona arran del Dia de la Hispanitat. Menys de 24 hores després, el titular del jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona donava la raó a la Delegació del govern espanyol i aplicava “mesures cautelaríssimes” -un mecanisme que s’empra quan no hi ha temps per debatre el cas a fons- per garantir que avui no s’obrin les portes de l’Ajuntament. Al·legava que si es permetia als funcionaris treballar es perjudicaria de forma “irreparable l’interès general o col·lectiu de la celebració d’una festivitat nacional”, a més de posar en risc que cal protegir la “llibertat ideològica” dels treballadors de l’Ajuntament.

Cargando
No hay anuncios

Segons el raonament del jutge, és evident que la decisió de l’Ajuntament obeeix a “un determinat plantejament polític o ideològic (perfectament lícit i respectable, d’altra banda)” però que, al seu parer, podria condicionar la decisió individual de cada treballador fent que la seva decisió sobre si fer festa o ana ra l’Ajuntament “pogués no ser enterament lliure i, a més, podria resultar contrària al dret fonamental a la llibertat ideològica”.

Davant l’avís de la interlocutòria, el govern municipal va decidir en un primer moment acatar la decisió del jutge per no posar en risc els treballadors municipals. L’opció era, segons van explicar en roda de premsa els tinents d’alcalde Oriol Lladó i José Téllez, que fossin els càrrecs electes els que “desobeïssin” situant-se a les portes de l’Ajuntament per atendre de forma simbòlica els ciutadans. Una acció simbòlica, però, que va anar fent-se grossa al llarg de la tarda, fins al punt que des de la CUP es va fer una crida a concentrar-se davant l’Ajuntament sota el lema “Obrim l’Ajuntament”. De fet, el govern municipal no descarta que finalment es dugui a terme una obertura simbòlica de portes, amb els regidors atenent els ciutadans dins de l’edifici, tot i que sense empleats municipals treballant-hi.

Cargando
No hay anuncios

L’ofensiva de la Delegació del govern espanyol va agafar per sorpresa l’Ajuntament de Badalona, que en paraules de l’alcaldessa, Dolors Sabater, al matí a la ràdio, va considerar “desproporcionada” la reacció de la representant de l’Estat a Catalunya. De fet, l’acció de Llanos de Luna és inèdita i no s’havia produït en anys anteriors quan altres ajuntaments havien obert les portes tot i la festivitat del 12 d’octubre.

Badalona no és un cas aïllat

Cargando
No hay anuncios

De fet, l’any passat l’equip de govern de Badalona va decidir treballar el 12 d’octubre en un gest simbòlic, i ahir la mateixa alcaldessa va subratllar que molts altres ajuntaments fa anys que fan gestos simbòlics en aquesta línia sense que “mai hi hagi hagut una reacció histèrica de la caverna mediàtica”. El problema ha arribat aquest any, quan s’hi han implicat els funcionaris municipals. Tanmateix, el cas de Badalona no és una excepció i, tot i que la llei 18/1987 regula que el 12 d’octubre és “a tots els efectes” la festa nacional d’Espanya, per a diverses institucions públiques avui serà un dia normal. És el cas de diversos ajuntaments governats per la CUP, però també per ERC i CiU. Així, avui hi haurà activitat a les dependències municipals de Celrà, Sort, Navàs, Linyola, Viladrau, Berga, Mieres, la Vilella Alta i les Planes d’Hostoles, entre d’altres.

Per la seva banda, el Govern va considerar ahir “ridícul” que la Delegació del govern espanyol a Catalunya emprengui aquest tipus de mesures, i va explicar que, en el cas del president de la Generalitat i els consellers, s’actuarà com un festiu qualsevol. És a dir, que alguns -com el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller de Salut, Toni Comín- tenen actes a l’agenda tot i ser festiu, i d’altres, no.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, no tothom dins del sobiranisme veu amb bons ulls l’episodi de Badalona. El portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés, Francesc Homs, va considerar que el fet d’haver d’acatar la decisió del jutge suposa un “autogol”, i va opinar que gestos així no ajuden l’independentisme a eixamplar els seus suports i ser més fort. També el líder del PP al Parlament i exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va acusar l’actual govern municipal de “fer un ridícul nacional” que es podria haver estalviat.

“Res a celebrar” en una quarantena de pobles

Cargando
No hay anuncios

Celrà obrirà per cinquè any

El municipi del Gironès obrirà les portes amb normalitat per cinquè any consecutiu i mai ha rebut un advertiment de l’Estat. Berga, Linyola, Argentona, Torrelameu i la Vilella Alta són altres municipis que també han optat per obrir les portes als ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

Artés no obrirà al públic

Hi ha altres consistoris que no consideren festiu el 12 d’octubre i donen llibertat d’elecció als treballadors, però no obriran de cara al públic. És el cas d’Artés, els Guiamets, Prats de Lluçanès i Berga. I també n’hi ha en què, com a Sant Pere de Riudebitlles, treballaran els regidors però no els funcionaris.