Política03/04/2013

El jutge del cas Nóos imputa la infanta Cristina

No imputar la dona d'Urdangarin seria "un descrèdit a la màxima que la justícia és igual per a tots, segons el jutge

Enric Borràs Abelló
i Enric Borràs Abelló

PalmaEl jutge del cas Nóos, José Castro, ha imputat aquest migdia la infanta Cristina de Borbó, la dona d'Iñaki Urdangarin, en una interlocutòria a la qual ha tingut accés el diari ARA. La filla del rei d'Espanya haurà de declarar el dia 27 d'aquest mateix mes a les deu del matí per explicar el seu paper a l'Instituto Nóos, de la junta del qual era vocal, i a la trama que el seu marit i l'exsoci d'aquest, Diego Torres, haurien bastit al voltant de l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia Anticorrupció calcula que a través de la trama Nóos els dos exsocis es van apropiar de més de sis milions d'euros públics de les institucions balears i valencianes. El jutge ha imputat la infanta Cristina d'ofici, pel seu compte i sense que la Fiscalia l'hi hagi demanat. Ja feia setmanes que s'ho plantejava i ho ha fet ara, en la recta final del cas. Els últims correus electrònics que ha lliurat l'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres, rebuts o enviats a la infanta, haurien pogut precipitar-ne la imputació.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la filla del rei era l'única directiva de Nóos que ni tan sols havia estat citada com a testimoni, i això que en aquesta causa ja havien declarat més de dues-centes persones, incloent-hi auxiliars administratius i personal de la neteja.

La interlocutòria

Cargando
No hay anuncios

El jutge explica que la declaració de Torres i els correus electrònics de la trama que ha anat lliurant fins ara, més la declaració de Revenga, fan que "sorgeixin una sèrie d'indicis que fan dubtar que la infanta Cristina de Borbó i Grècia desconegués l'aplicació que el seu espòs va donar a la seva menció com a vocal de la junta de l'Instituto Nóos". Cal aclarir aquests dubtes, assegura, perquè sinó hi hauria "un tancament en fals en descrèdit de la màxima que la justícia és igual per tothom". Seria, diu, una "clara contradicció a la pràctica quotidiana dels jutjats i tribunals".

"Es buscava" que Cristina de Borbó i el secretari de les infantes, Carlos García Revenga, "fessin valer" el seu "tractament reial i càrrec" com a carta de presentació en benefici de l'Instituto Nóos. Segons el jutge, haurien volgut aparentar que totes les activitats de la trama "eren conegudes i gaudien del suport de la casa del rei".

Cargando
No hay anuncios

El jutge diu que la participació de la infanta i de Revenga, "amb l'expressa menció del tractament de la primera i del càrrec del segon" que tots dos coneixien i consentien podria ser considerat "un supòsit de cooperació necessària amb els delictes suposadament comesos per Iñaki Urdangarin i Diego Torres".

"Hi ha una gran diferència entre actuar al marge d'ella (la infanta) que amb la seva expressa i aparentment activa intervenció en l'òrgan col·legiat de govern de l'Instituto Nóos", explica el jutge, per argumentar que segons els caps de la trama no n'hi havia prou que el marit de la filla del rei la presidís, sinó que la reforçaven implicant-la directament. "Sembla fora de discussió", afegeix Castro, que la infanta i Revenga "prestaren el seu consentiment a que es fessin servir els seus noms, tractament i càrrec".