Cas Pegasus

El jutge que investiga l’espionatge a Sánchez que ja va topar amb el Marroc

José Luis Calama és l'encarregat de la instrucció de la causa sobre l’espionatge als mòbils a l'executiu espanyol

Si les relacions entre Espanya i el Marroc no són fàcils en el pla polític, tampoc ho són en el judicial. Ho sap bé José Luis Calama, magistrat de l’Audiència Nacional encarregat de la instrucció de la causa sobre l’espionatge als mòbils del president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. Les primeres sospites apunten cap al país veí per la coincidència entre les punxades i l’entrada d’immigrants a Ceuta del maig de l’any passat com a revenja per l’acollida del líder del Polisario en un hospital de Logronyo. Les expectatives que el Marroc col·labori són escasses, tenint en compte els precedents: l’octubre del 2013 dos joves de Melilla van morir tirotejats des d’una patrullera de la marina marroquina. El setembre del 2020 Calama constatava les dificultats per investigar davant les resistències de Rabat.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Calama, a la carrera judicial des del 1988, ha passat per jutjats d’instrucció de Sigüenza, Barcelona i Valladolid, i des del 1996 ocupava el número 15 de Madrid. El 2018 va rellevar Fernando Andreu a l’Audiència Nacional, on ha heretat la causa sobre la compra del Banco Popular per part del Santander per un euro. Decisions com imputar el banc de Botín i deixar en llibertat un investigat per terrorisme jihadista -totes dues revocades per la sala- revelen una difícil “adaptació” en els seus inicis, segons fonts judicials. I això que és un jutge discret. Tant, que no és fàcil trobar una foto seva en públic. També va causar polèmica que el setembre passat rebutgés prohibir una manifestació en homenatge a l’etarra Henri Parot. És metòdic i matiner, discret i de bon tracte amb els funcionaris, a diferència del que rep ell del Marroc.