Trama russa

Per què el jutge investiga Carles Porta en la trama russa?

Aguirre considera que "devia jugar-hi algun paper" perquè coneixia les reunions de Puigdemont amb empresaris russos

Laia Galià
3 min
Carles Porta ha explicat la història de Tor al costat del foc durant vuit episodis.

BarcelonaEl jutge Joaquín Aguirre continua entestat a demostrar la relació entre la Rússia de Vladímir Putin i Carles Puigdemont. Té entre cella i cella el cas fins al punt que ha obert una nova peça per seguir investigant quan l'Audiència de Barcelona li havia comunicat que ja havia arribat al cap del carrer. Ara imputa l'expresident i el seu entorn per alta traïció i malversació i afegeix noms que fins ara no havien aparegut a la causa. Entre ells, el periodista Carles Porta, de qui sospita que "devia jugar algun paper" a la trama.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge creu que Porta estava al corrent de la reunió amb dos emissaris russos (Nikolai Sadovnikov i Serguei Motin) en què van participar, a més de Puigdemont, l'exconsellera Elsa Artadi i l'empresari Víctor Terradellas a la Casa dels Canonges. Segons Aguirre, Porta tenia "ple coneixement" del que es va dir allà el 26 d'octubre del 2017 i "va participar en els actes previs i posteriors que es van dur a terme amb els dos emissaris". Es basa en una conversa entre Terradellas i Porta, en què "parlen del presumpte oferiment per pagar el deute de Catalunya" que haurien fet els russos a la reunió (el mateix Terradellas va declarar que Puigdemont en cap moment es va creure res del que oferien).

D'aquesta mateixa conversa el jutge en dedueix que les negociacions seguien en marxa, perquè els interlocutors catalans estaven a l'espera d'un document o garantia del que havien negociat a la Casa dels Canonges. "Només pot interpretar-se com que Carles Porta devia jugar algun paper de rellevància en la trama russo-catalana", conclou per tot plegat el magistrat. A més de Porta, quins són els altres investigats en aquesta nova causa que ha obert el jutge?

Artur Mas i Carles Puigdemont

Aguirre creu que, com a presidents, Mas i Puigdemont tenien total control de què feien els seus entorns i podrien haver aturat el que feien Terradellas i Josep Lluís Alay (les dues persones que considera que feien de pont amb els russos), i els atribueix una mena "d’autoria mediata" (delinquir a través d’algú altre). Per a l’instructor, "la influència de Mas transcendeix les seves etapes com a president de la Generalitat i líder de CDC i el PDECat" i creu que va més enllà de l’1-O.

Víctor Terradellas i Francesc de Dalmases

El jutge creu que Terradellas i l'exdiputat de Junts Francesc de Dalmases es van dedicar a buscar suports econòmics i reconeixement internacional per a una eventual república catalana, i considera que van "facilitar la ingerència russa al territori espanyol" suposadament utilitzant fons públics. Creu que van influir en la seva visió sobre geopolítica i relacions internacionals des de la presidència d'Artur Mas.

Josep Lluís Alay i Gonzalo Boye

Segons el jutge, el cap de l'oficina d'expresident de Puigdemont, Josep Lluís Alay, era juntament amb Terradellas qui decidia amb qui calia contactar i com per buscar suports al reconeixement de la república catalana. L'advocat Gonzalo Boye, segons l'instructor, també va participar en aquesta recerca de suports econòmics i polítics i va assessorar Alexandr Dmitrenko (empresari rus establert a Barcelona) quan se li va denegar la nacionalitat espanyola.

Elsa Artadi i Natàlia Boronat

L'aleshores directora general de coordinació interdepartamental de la Generalitat, Elsa Artadi, ja estava investigada en la primera peça sobre aquesta trama. Quan el jutge la va interrogar, va explicar que va participar en dues reunions amb Terradellas i dos emissaris russos, en què es va parlar de criptomonedes sense concretar res. L'instructor insisteix en el fet que un d'ells havia ofert a Puigdemont 10.000 soldats per garantir una Catalunya independent (això era el que deia Terradellas en alguns àudios que es van trobar al seu mòbil) i 10 milions per crear un paradís fiscal en criptomonedes. Per la seva banda, Natàlia Boronat, periodista establerta a Rússia, suposadament va rebre Terradellas a Moscou el 27 de setembre del 2019 per trobar-se amb un intermediari rus.

Aleksandr Dmitrenko

Ja estava investigat, i durant el seu interrogatori va defensar que era un empresari, amic d'Alay, que havia fet gestions per fer alguna conferència a Moscou i per col·laborar amb la Cambra de Comerç de Barcelona (n'era ambaixador a Rússia). Aguirre creu que es va integrar "com un més" en l'entorn més pròxim de Puigdemont i suposadament va propiciar contactes amb russos residents a Catalunya i popers a l'entorn de Vladímir Putin.

Jordi Sardà, Zeus Borrell i Miquel Casals

Jordi Sardà és un empresari català "amb interessos a Ucraïna i Rússia" que es va reunir amb Artadi i Terradellas i suposadament els va facilitar contactes amb experts en criptomonedes, com l'empresari Zeus Borrell. La interlocutòria d'aquest divendres també assenyala Miquel Casals, amic personal de Puigdemont. Com a Porta, el jutge l'imputa per ser "coneixedor" del que es tractava en les reunions amb emissaris russos.

stats