El jutge envia Fernández Díaz a judici per la Kitchen però exonera Cospedal
Es dona per acabada la investigació sobre el presumpte espionatge a Bárcenas
BarcelonaLa Kitchen cau sobre l'excúpula d'Interior i no arrossega l'excúpula del PP. El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón envia a judici per l'operació Kitchen l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i els caps policials de la seva època al ministeri, però exonera l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal. Així, el jutge dona per tancada la investigació sobre el presumpte espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas amb el propòsit d'aconseguir documentació relacionada amb la trama Gürtel que Bárcenas tenia en possessió.
A més de Cospedal, l'Audiència Nacional també arxiva la causa contra el seu marit, Ignacio López del Hierro, després que fa uns mesos els imputés a tots dos en considerar que van tenir un paper clau en la captació del xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos, com a confident policial. De fet, tant Cospedal com López del Hierro van admetre davant el jutge que van mantenir trobades amb l'excomissari José Villarejo a la seu del PP, tot i que les van desvincular de la trama i les van emmarcar en converses per conèixer d'on procedia una campanya mediàtica en contra seu. Ara el jutge deixa fora del cas el matrimoni per falta d'indicis.
En canvi, sí que processa Villarejo, a qui atorga un rol clau en la captació del xòfer de Bárcenas. A part de Fernández Díaz i l'excomissari, el jutge deixa a les portes del judici l'ex número dos del ministre de l'Interior, l'exsecretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez (enfrontat directament amb Fernández Díaz per les seves dues versions contradictòries); l'exdirector adjunt operatiu de la Policia Eugenio Pino; responsables policials com José Luis Olivera, Marcelino Martín Blas o Andrés Gómez Gros, que va ser exassessor de Cospedal, i el mateix Sergio Ríos, entre d'altres. D'aquesta manera, el magistrat centra l'acusació en el ministeri de l'Interior i aïlla de la causa el PP i els seus responsables polítics. Amb tot, creu que els fets podrien ser constitutius dels delictes de descobriment i revelació de secrets, prevaricació, omissió del deure de perseguir els delictes, suborn, tràfic d'influència i malversació.
El jutge ha adoptat aquesta decisió sense arribar a citar mai a declarar l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, amb qui Villarejo va assegurar haver-se intercanviat missatges per tractar els avenços de la Kitchen i fins i tot l'excomissari va lliurar al jutge els dos números de telèfon amb els quals es comunicava amb l'expresident.
L'organigrama de l'operació
En una interlocutòria de 81 pàgines, el jutge considera provat que entre els anys 2012 i 2013 Fernández Díaz, "amb abús de les seves funcions i coneixement de la seva il·licitud", va instar el seu número 2, Francisco Martínez, a posar en marxa una missió encaminada a l'obtenció d'informació i documentació que estava en el poder de Bárcenas. L'objectiu, segons el jutge, era sostreure aquest material de l'autoritat judicial en la investigació que s'estava duent a terme en el marc de la trama Gürtel. Un cop es van rebre les ordres, prossegueix el magistrat, Martínez va assumir la coordinació de l'operació i va designar al director adjunt operatiu de la policia, Eugenio Pino, com a responsable de la seva planificació. Va ser Pino qui posteriorment hauria encarregat l'execució de l'operació a l'excomissari Villarejo, i aquest últim va sumar-hi Marcelino Martín Blas i Enrique García Castaño. Castaño era llavors cap de la Unitat Central de Suport Operatiu de la policia, i, segons el magistrat, es va comprometre a conduir a bon port la missió, utilitzant la Unitat Especial de Seguiment per realitzar-la.
La captació del xòfer
Una de les parts clau de l'operació va ser captar un col·laborador proper de la família Bárcenas capaç de facilitar la informació que buscaven. Es va escollir Sergio Ríos, el xòfer de l'extresorer –també anomenat cuiner, Kitchen o K2, d'aquí el nom de l'operació–. Segons el magistrat, els encarregats de captar-lo van ser Villarejo i García Castaño, que van intentar guanyar-se la seva confiança. Finalment, van aconseguir la col·laboració de Ríos a canvi de 2.000 euros mensuals procedents de fons reservats i el posterior ingrés al cos de la Policia Nacional.
En la fase final de l'operatiu, la documentació que cercaven s'hauria localitzat i confiscat l'octubre del 2013. Segons la interlocutòria, haurien accedit sense autorització a un local comercial de la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, i van extreure els documents d'un armari amb un doble fons.
La reacció del PP
D'alguna manera, i així ho ha recordat Pablo Casado, el PP es va anticipar a l'Audiència Nacional, ja que va suspendre de militància Fernández Díaz, però, en canvi, no va iniciar cap acció contra Cospedal. Aquest dijous Casado ha recordat que l'exministre de l'Interior està suspès i ha dit que el partit actuarà "en conseqüència amb el que fixen els estatuts". Un to completament diferent al que ha utilitzat per referir-se a Cospedal, ja que ha afirmat que ara "s'ha vist que era innocent" i això "hauria de dur a una reflexió la resta de partits".