El jutge del Catalangate insisteix que no veu "cap base" per investigar NSO

El magistrat rebutja acumular totes les querelles per l'espionatge a polítics, activistes i advocats, que queden fragmentades als jutjats

Els afectats per l'espionatge massiu de Pegasus en una concentració a Barcelona
09/06/2022
3 min

BarcelonaSemblava que el jutjat d'instrucció 32 de Barcelona estava cridat a ser el centre neuràlgic de la investigació pel presumpte espionatge massiu a polítics, advocats i activistes independentistes del Catalangate. I més perquè el jutge ja havia obert fa un any i mig una altra investigació pel presumpte pirateig als mòbils de l'expresident del Parlament i ara conseller d'Empresa, Roger Torrent, i del líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall. Però el jutjat ja va arxivar aquesta causa provisionalment fa uns dies. Ara també ha rebutjat acumular les querelles presentades pels membres de la CUP i d'Òmnium Cultural afectats, que han acabat fragmentades en altres jutjats, amb el risc que acabin diluint-se en el temps.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat argumenta que ara mateix no hi ha "cap base fàctica o jurídica" per investigar l'empresa NSO Group, propietària del sistema Pegasus. En el seu últim escrit, avançat per Eldiario.es i al qual també ha tingut accés l'ARA, el jutge admet que hi ha una relació "innegable" entre el presumpte espionatge a Torrent i Maragall i l'ara denunciat pels membres de la CUP i d'Òmnium, pel fet que es fes servir el mateix sistema espia israelià per infectar els seus mòbils. Tot i així, el magistrat considera que aquesta coincidència no té per què implicar que darrere de l'espionatge hi hagi "la mateixa persona".

La resolució del jutge s'agafa als arguments de la Fiscalia, que també és partidària de no acumular totes les querelles en una mateixa investigació. Tots dos consideren que a hores d'ara no hi ha prou indicis per investigar l'empresa NSO Group per espionatge. Durant l'any i mig que el magistrat ha estat investigant el presumpte pirateig als telèfons de Maragall i Torrent únicament ha practicat dues proves: d'una banda va demanar informació a diversos països sobre l'empresa, en unes comissions rogatòries que encara esperen resposta. I de l'altra va demanar els terminals de Torrent i Maragall per analitzar-los, tot i que els dos polítics ja no els van poder entregar perquè es tractava de mòbils corporatius que havien retornat a la institució un cop acabada la seva etapa al càrrec i que van ser formatejats.

Demanen impulsar la causa

El ritme amb el qual el jutjat barceloní ha portat la investigació -amb tan sols dues diligències ordenades en un any i mig- contrasta amb la velocitat de creuer que ha imprès l'Audiència Nacional a la investigació pel presumpte espionatge al president espanyol, Pedro Sánchez, i altres membres del seu executiu. En poques setmanes, el magistrat ha enviat comissions rogatòries, les ha ampliades, ha analitzat els mòbils dels afectats i ha citat a declarar diversos testimonis. A la vista d'aquesta diferència de velocitat, els advocats dels querellats d'Òmnium, la CUP i ERC han enviat escrits als jutjats on ara ha acabat recaient la seva querella demanant als diferents jutges que impulsin la investigació de les causes, encara que sigui per separat.

En els seus escrits davant dels jutjats 21 i 22 de Barcelona, que ara s'encarregaran d'investigar per separat les querelles d'Òmnium i la CUP pel Catalangate respectivament, l'advocat Benet Salellas subratlla la "diferència" de tracte que s'està donant als afectats per l'espionatge als jutjats barcelonins respecte als de Madrid. "No ens consta que la nostra llei d’enjudiciament criminal estableixi gradació entre les víctimes, ni que la tutela per un atac tan greu a la intimitat d’uns ciutadans rebi diferent protecció en funció del càrrec que ostenti la víctima en qüestió; per tant, aquesta diferència de tracte es troba en aquest moment totalment injustificada", diu l'advocat, que recorda que les querelles d'Òmnium i la CUP fa més d'un mes que estan presentades i en aquest temps no s'ha fet res per part de cap dels jutjats que les han analitzat, més enllà d'admetre-les a tràmit.

En aquest sentit, tant l'advocat d'Òmnium i la CUP, com el d'Esquerra, Andreu Van den Eynde, han demanat que els jutjats 21, 22 i 24 de Barcelona -aquest últim és el que s'encarrega de la querella dels republicans- se sumin a l'expedició que el jutge de l'Audiència Nacional es planteja fer a Israel per obtenir resposta de la seva petició d'informació sobre l'empresa que hi ha darrere de Pegasus o almenys incorpori el resultat d'aquesta prova a la seva investigació.

stats