La Fiscalia Anticorrupció demana 9 anys de presó per a Jordi Pujol i 29 per al seu primogènit
El jutge arxiva la causa contra Marta Ferrusola pel seu estat de salut
BarcelonaVuit anys i mig després que s’iniciés la investigació de la família Pujol, la Fiscalia Anticorrupció ha presentat finalment aquest divendres el seu escrit de conclusions provisionals. Sol·licita 9 anys de presó per a l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i penes que van entre els 8 i els 29 anys per als seus fills i per a l'exparella del primogènit Mercè Gironès. En concret, el ministeri públic proposa 29 anys de presó per a Jordi Pujol Ferrusola, 17 per a Gironès, 14 per al Josep, i 8 per al Pere, l'Oleguer, l'Oriol, la Mireia i la Marta. A més, reclama cinc anys de presó per a la desena d’empresaris investigats en el cas. La Fiscalia considera els membres de la família Pujol autors –amb diversos graus de responsabilitat– dels delictes d’associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsedat de document mercantil, delictes contra la Hisenda Pública i frustració de l’execució, mentre que acusa els empresaris presumptament implicats en la trama de cooperació necessària en el blanqueig de capitals. Qui, finalment, quedarà fora del judici serà Marta Ferrusola, ja que el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha decidit arxivar la causa contra ella pel seu deteriorat estat de salut.
La Fiscalia creu que els membres de la família Pujol van “ocultar, almenys des de l’any 1991, una ingent quantitat de diners a Andorra”, producte dels favors de “determinats empresaris perquè resultessin adjudicataris de diferents concursos públics de l’administració”. Tal com va exposar, el ministeri públic acusa Jordi Pujol d’haver acordat amb la seva dona, Marta Ferrusola, que aquests fons es distribuïssin en “comptes oberts a nom d’ella i dels seus fills”, a la Banca Reig, que després es fusionaria amb Banc Agrícola i donaria lloc a Andbank. El seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, hauria sigut el principal gestor d’aquests diners. A més, assenyala que l'expresident de la Generalitat hauria aprofitat la seva posició política per “teixir una xarxa de clientelisme” d’acord amb la qual tant ell com “determinats empresaris afins a CDC” s’haurien “repartit els quantiosos beneficis procedents de concursos públics la resolució dels quals depenia de les diferents administracions catalanes sota el control de CDC”.
Multes milionàries
Les peticions de presó se sumen a més a les multes milionàries que també demana Anticorrupció. En el cas de Pujol Ferrusola, reclama fins a més de sis milions d’euros només pels cinc delictes fiscals pels quals l’acusa, mentre que per a Gironès la quantitat ascendeix a 668.000 euros, per a Josep Pujol 932.000 i per al seu pare 204.000 euros. A aquestes quantitats s’hi han de sumar les fixades en l’apartat referent al blanqueig de capitals. La Fiscalia hi indica que la multa correspon a les quantitats de què van disposar tots els processats, en total 38,7 milions d’euros, 8,17 milions de dòlars americans, 2,37 milions de dòlars mexicans i 95.344 lliures esterlines. Pel que fa als empresaris, els reclama multes que van dels 200.000 als 8 milions d’euros.
En paral·lel al posicionament d’Anticorrupció, el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha decidit arxivar la causa contra Marta Ferrusola pel seu deteriorat estat de salut, i acceptar la petició de la seva defensa, que va acreditar que està afectada per una demència sobrevinguda. Ferrusola estava processada per organització criminal, blanqueig de capital i delictes contra la Hisenda Pública i falsedat documental.
Després de la petició de la defensa, la Fiscalia va demanar que es fes un examen mèdic a la investigada i, un cop fet, va informar que no s’oposava a l’arxivament. Una de les proves que havia presentat la defensa és un informe de la unitat de neurologia de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona que certifica que Ferrusola pateix Alzheimer des del 2018, una malaltia que es va veure agreujada per un accident domèstic que va patir l’agost passat. A més, el matrimoni es va haver de confinar després d’haver donat positiu de coronavirus al gener. “Com assenyala el ministeri fiscal, s’han de tenir en compte les circumstàncies que concorren en aquest cas i que es descriuen per la metge forense”, argumenta Pedraz en el seu escrit: “Procedeix decretar l’arxivament de les diligències d’acord amb l’article 779 de la llei d’enjudiciament criminal”.
La investigació del cas Pujol va costar set anys, fins al juliol del 2020, quan el jutge José de la Mata va finalitzar la investigació de la peça principal del cas. Els acusats són ara a les portes del judici, que previsiblement se celebrarà a partir de la tardor o a principis del 2022.