Cas Volhov: el jutge exculpa David Madí de tràfic d'influències perquè "ningú li va fer cas"
L'exdirigent de CDC continua investigat a l'Audiència Nacional per dues derivades del cas del 3%
BarcelonaEl cas Volhov perd pistonada després que el jutge que lidera la investigació hagi arxivat una de les seves principals potes, la que girava entorn de l'empresari i exdirigent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) David Madí. Qui va ser la mà dreta de l'expresident Artur Mas estava investigat per presumpte tràfic d'influències, després que se certifiquessin diverses visites seves a la Generalitat entre el 2019 i el 2020 relacionades amb els seus negocis particulars. Segons ha avançat El Periódico i han confirmat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), després de més de dos anys d'investigació, el jutge Joaquín Aguirre ha arribat a la conclusió que la influència de Madí "no era tal". Perquè els negocis implicats en aquests contactes "van acabar de la pitjor manera possible" i "ningú li va fer el més mínim cas".
La causa que instrueix el jutge Aguirre s'ha convertit en un altre calaix de sastre que comprèn des d'alguns dels polítics que van arribar a integrar en algun moment l’anomenat “estat major del Procés” –l’organisme clandestí amb què el Govern va externalitzar els preparatius del referèndum per esquivar la lupa judicial i que reunia líders polítics d’ERC i el PDECat, representants de les entitats sobiranistes i membres destacats de la societat civil– fins a la suposada connexió russa. El jutge precisament va començar a investigar Madí després d'interceptar una conversa seva amb dos dels principals investigats en el cas, Víctor Terradelles i Xavier Vendrell, en què suposadament exploraven com aconseguir aquesta "infiltració".
Estirant el fil, la Guàrdia Civil va posar la lupa en els negocis de Madí com a aconseguidor de contractes públics per a altres empreses, en particular en el sector de les VTC i en el suposat intent de compra de la companyia Agbar per part d'Aigües de Catalunya, empresa de la qual era president. En el primer dels casos, el jutge certifica que les gestions de Madí s'emmarquen dins de la lícita activitat dels grups d'interès de la Generalitat, a diferència de la segona de les negociacions. Sigui com sigui, però, el magistrat conclou que Madí va "fracassar" en tots els seus intents. "En vista del desastrós resultat de les gestions, si es va exercir influència, no va reunir el requisit de ser almenys potencialment idònia per alterar la voluntat d'un membre de l'administració", diu l'escrit del magistrat, que arxiva la causa contra Madí i dos empresaris més.
Pel que fa al negoci de les VTC, l'escrit subratlla que el contracte es va acabar adjudicant a una empresa propera a ERC que era la competència de la companyia que representava Madí, que va quedar "descontenta". Tant, que va presentar al jutjat un escrit en què es negava a pagar els 43.650 euros que suposadament Madí li reclamava per les seves gestions.
Citat a declarar per Ambulàncies Egara
Tot i l'arxivament de la part del cas Volhov que l'afectava, Madí continua tenint un altre front judicial obert a l'Audiència Nacional que en els últims mesos s'ha ampliat. Es tracta de dues de les derivades del cas del 3% que continuen investigant-se –el jutge ja ha processat la majoria dels exdirigents de CDC, entre ells l'exconseller Germà Gordó, i empresaris investigats en la presumpta trama de corrupció–, la que se centra en la productora Triacom i una de més recent sobre Ambulàncies Egara vinculada al 3%. Madí està citat a declarar el 5 de maig per aquesta última investigació. L'exdirigent de Convergència també va ser condemnat per un jutjat de Barcelona a 14 mesos de presó l'octubre passat per participar en una trama de factures falses vinculada a la productora audiovisual Triacom, investigada també pel cas 3% de finançament irregular de Convergència.