Judicialització del Procés

El jutge Aguirre nodreix la causa sobre la trama russa amb proves anul·lades per l'Audiència

El magistrat encarrega una còpia de les actuacions que van quedar anul·lades per la pròrroga irregular que va decretar

ARA
2 min
El jutge Joaquín Aguirre sortint de fer un escorcoll a la Diputació de Barcelona el maig del 2018

BarcelonaEl jutge Joaquín Aguirre ha alimentat la causa sobre la nova trama russa del Procés amb proves procedents de la peça que ja va anul·lar l'Audiència de Barcelona. En una interlocutòria a la qual ha tingut accés l'agència Efe, el magistrat apunta que per "reactivar" la investigació sobre aquesta suposada trama és "procedent" encarregar una altra vegada a la Policia Nacional que utilitzi una còpia íntegra de les actuacions de la peça inicial, a més d'una còpia del contingut dels telèfons mòbils de diversos dels investigats. És a dir, diligències que ja van ser anul·lades per l'Audiència de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest tribunal va estimar un recurs de la defensa de l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, investigat en la causa, i va deixar sense efecte tota la instrucció i les diligències ordenades des del mes d'agost de l'any passat, que van quedar anul·lades. L'Audiència de Barcelona va considerar que la pròrroga de sis mesos que es va decretar va ser irregular perquè el jutge va incomplir els requisits legals per establir-la: no va concretar per quins motius necessitava estirar la investigació ni quines diligències li quedaven pendents. Són dos requisits establerts en l'ordenament jurídic per evitar que les investigacions s'allarguin en el temps i es converteixin en prospectives.

Tot i la decisió de l'Audiència, Aguirre va acordar el 21 de juny obrir una nova peça sobre aquesta suposada trama russa i hi va implicar els expresidents de la Generalitat Carles Puigdemont i Artur Mas. A principis de juliol, i ja amb l'amnistia en vigor, el jutge va enviar la implicació de Puigdemont en la causa al Tribunal Suprem perquè és aforat i va demanar que se l'investigués pels delictes de traïció, malversació i organització criminal. L'alt tribunal encara no s'ha pronunciat sobre si assumeix el cas.

El passat 2 de juliol, i abans d'enviar la causa al Suprem, Aguirre ja va encarregar a la Policia Nacional que verifiqués els indicis que ell mateix havia trobat analitzant els documents i el contingut dels mòbils, a més de la veracitat d'algunes informacions periodístiques sobre el cas. El magistrat admet que totes les diligències que havia fet durant les dues pròrrogues de la investigació havien quedat "sense efecte", però considerava "procedent" tornar-les a encarregar a la Policia Nacional i "reactivar la viabilitat de la utilització de la còpia íntegra de les actuacions i d'un clonatge dels telèfons mòbils dels investigats".

El 9 de juliol, un agent de la Policia Nacional va lliurar al jutjat un informe de 196 pàgines elaborat per la Comissaria General d'Informació d'aquest cos, datat del dia anterior, que analitzava el contingut del clonatge dels telèfons mòbils i detallava la participació de cadascun dels implicats en la suposada trama.

stats