Política17/02/2020

La justícia belga deixa en suspens les euroordres contra Puigdemont i Comín

Esperarà que el Parlament Europeu es pronunciï, però rebutja anul·lar-les com demanava la defensa

Ara
i Ara

BarcelonaBèlgica ha pitjat el pedal del fre. Els jutges d'aquest país han decidit suspendre la tramitació de les ordres europees de detenció contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller de Salut Toni Comín, tots dos ara eurodiputats de JxCat i residents a Waterloo i Lovaina. El tribunal esperarà que el Parlament Europeu decideixi si aixeca o no la immunitat que han adquirit els dos polítics a l'accedir a l'Eurocambra i, per tant, ha ajornat el seu posicionament fins a una data indeterminada.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una decisió que no pot deixar satisfeta cap de les parts. Per al Tribunal Suprem espanyol és un revés, perquè segueix confirmant que cap de les euroordres que ha emès ha aconseguit l'extradició dels polítics independentistes. La justícia espanyola n'ha hagut d'expedir tres, tal com resumia l'ARA diumenge: la primera va sortir de l'Audiència Nacional i va ser retirada al cap d'un mes després que Bèlgica la frenés; la segona, ja amb la signatura de Pablo Llarena, també va decaure, en aquest cas per un defecte de forma, i la tercera, que data d'aquesta última tardor, encara és viva després que aquest dilluns s'hagi deixat en suspens. Aquesta tercera és prèvia a l'accés de Puigdemont, Comín i Ponsatí a l'acta d'eurodiputat però posterior a la sentència del Procés, per això està dirigida només a Puigdemont pels delictes de sedició i malversació.

Cargando
No hay anuncios

Però la decisió d'avui tampoc pot satisfer del tot la defensa dels independentistes, que demanava que s'anul·lés totalment l'ordre tenint en compte que els eurodiputats són immunes. Els jutges belgues no ho han volgut fer i han preferit esperar a la resolució del suplicatori a l'Eurocambra. Qui se n'haurà d'encarregar serà la comissió d'Afers Jurídics, que, a partir d'ara, està presidida per l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez. En declaracions a Efe, Vázquez ha assegurat que tractarà els expedients d'immunitat dels independentistes seguint "amb absolut rigor i respecte" les normes de la cambra, que preveuen, assegura, "un debat estrictament tècnico-jurídic que no es pot convertir en un judici ni en un camp de batalla polític".

La causa de Lluís Puig serà separada

Una altra petició de la defensa que no s'ha acomplert és la unificació de la causa contra l'exconseller de Cultura Lluís Puig amb la que hi ha contra Puigdemont i Comín. No ha sigut així: Puig tindrà la seva pròpia vista el dia 24 d'aquest mes. El fet és que els casos tenen algunes diferències: Puig no és eurodiputat i, per tant, no disposa d'immunitat parlamentària. A part, està acusat de desobediència i malversació.

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont i Comín poden recórrer la decisió de la justícia belga, però per ara no ho han decidit: fonts de la seva defensa expliquen a l'ARA que estudiaran quina és la millor estratègia, perquè estaven pendents de presentar un conjunt de qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg, amb l'objectiu de posar encara més en dubte el procés judicial arrencat per Espanya. Aquest laberint d'ordres de detenció, recursos i vistes pot desembocar en una eternització del cas.