La justícia madrilenya avala el cartell xenòfob de Vox contra els menors migrants

El Suprem, en canvi, ratifica la sentència contra Isa Serra per oposar-se a un desnonament i la Fiscalia no recorrerà la decisió judicial de no acceptar la querella contra Monasterio per falsificació

Cartell electoral xenòfob de Vox a l'estació de Sol de Madrid.

MadridL'extrema dreta espanyola ha trobat en la justícia madrilenya un poder on de moment surt impune de les polèmiques que acumula, així com de les presumptes irregularitats que acorralen els líders de Vox. En canvi, Podem considera que no hi ha trobat més resposta que decisions que el partit considera una clara "persecució política" per les seves idees. Aquest dilluns han coincidit tres decisions que afecten els dos partits implicats i que posen el focus sobre el paper de la judicatura. Per una banda, el Suprem ha ratificat la pena de 19 mesos de presó per a la portaveu del partit lila i exlíder de la formació a l'Assemblea de Madrid, Isa Serra, per oposar-se a un desnonament al barri de Lavapiés el 2014; per l'altra, l'Audiència Provincial de Madrid ha avalat el cartell xenòfob de Vox contra els menors migrants que va aparèixer a la parada de metro de Sol de la capital espanyola durant la campanya del 4 de maig. I, en tercer lloc, la Fiscalia ha confirmat que no recorrerà la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) de no acceptar una querella contra la líder del partit ultra a Madrid, Rocío Monasterio, per presumpta falsificació d'un visat d'obra del Col·legi d'Aparelladors de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el cas del cartell xenòfob, l'Audiència Provincial argumenta que els menors estrangers no acompanyats (que es coneixen com a menes) "representen un evident problema social i polític", "independentment de si les xifres que ofereixen són veraces o no", segons ha avançat El País i ha confirmat l'ARA, que ha tingut accés a la interlocutòria judicial. Cal tenir en compte que el cartell comparava el que Vox assegurava que es destinava a un mena cada mes amb el que es destinava a una pensió baixa. Una xifra, en cas dels menors, que tal com va assenyalar aquest diari en cap cas era certa. Però la justícia ja va rebutjar en el seu moment retirar cautelarment el cartell i ara respon als recursos plantejats tant per la Fiscalia com també pel PSOE. L'argument és que passa per davant la llibertat d'expressió: els jutges consideren que la publicitat del partit és un "eslògan electoral" i no es pot considerar que representi unes "idees a prohibir" mentre s'admeten d'altres idees "tan criticables o més que aquestes".

De fet, de la decisió de l'Audiència Provincial de Madrid sobta que justament esmenti el cas d'un exregidor d'Ahora Madrid –la coalició que es va presentar amb Podem el 2015 a l'Ajuntament de Madrid, quan Manuela Carmena va ser escollida– per argumentar que no consideri un delicte d'odi el cartell xenòfob de Vox. Assenyala que en el cas de Guillermo Zapata –que va ser absolt d'un cas de presumpte enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes per una sèrie de tuits– es va considerar simple "humor macabre" i no pas un delicte d'odi els fets, com ara defensava la Fiscalia i el PSOE.

En el cas d'Isa Serra, en canvi, la ratificació de la condemna al Suprem és per un delicte d'atemptat a l'autoritat arran de l'intent de frenar un desnonament ja fa set anys i mig. La coportaveu de Podem ha anunciat que recorrerà a Estrasburg una decisió que considera "injusta" i ha advertit que tot i la campanya "mediàtica" i "judicial" que ha patit, continuarà fent política perquè segons el seu parer la sentència és un "atemptat contra el dret de manifestació" i un "missatge" contra els que, des de les institucions, defensen els drets humans. De fet, també ha anticipat en roda de premsa des de la seu de Podem que estudiarà presentar una queixa davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per la filtració de la sentència a OK Diario aquest cap de setmana, perquè la decisió oficial tot just se li ha notificat aquest migdia, deu minuts abans de la compareixença davant els mitjans.

En el cas de Serra, que ja va renunciar a l'escó a l'Assemblea de Madrid el 7 de juny donant per fet que la inhabilitarien aviat, la sala penal del Suprem segueix el criteri de la Fiscalia i desestima el recurs de cassació de Serra. Als 19 mesos de pena de presó –que no haurà de complir per falta d'antecedents i per no arribar als dos anys–, s'hi suma també una multa de 2.400 euros i 5.200 euros d'indemnització als dos agents que diuen que van resultar ferits. Però per a Serra, el seu cas no és sinó una sèrie d'"acusacions falses" i "sense proves", on la paraula de l'agent passa per davant.

El cas de Monasterio

El coportaveu de Podem, Pablo Fernández, ha contraposat les resolucions sobre l'expresidenta de Madrid Cristina Cifuentes –la setmana passada es va ratificar la seva absolució en el cas Màster– i la portaveu de Vox a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, també absolta amb "fets provats", enfront del cas de Serra, condemnada "sense fets provats". Per això ha apuntat que és "molt preocupant" que, malgrat que la majoria de jutges imparteixen justícia, hi hagi una "minoria" de la judicatura que "en lloc de toga es posi la samarreta de determinats partits polítics". En aquest sentit, ha criticat l'actitud del PP de bloquejar la renovació del CPGJ i creu que hi ha magistrats amb una "clara ideologia" per perseguir "adversaris polítics".

En el cas de Monasterio, la Fiscalia directament ha desistit de recórrer la decisió del TSJM de no admetre a tràmit la querella per falsificació. Cal tenir en compte que la justícia madrilenya sí que va reconèixer que la líder de Vox a la Comunitat havia falsificat un document, però va considerar que la falsificació era tan "burda" que no s'ho podia haver cregut ningú perquè era fàcilment detectable. Ara el ministeri públic diu que "comparteix el criteri dels jutges que tot plegat no encaixa en el tipus penal de la falsedat documental".

stats