Judicialització
Política09/06/2021

La justícia europea avala que Brussel·les rebutgés la petició de l'ANC i el Consell per la República per sancionar Espanya

Les entitats catalanes pretenien que la Comissió Europea activés l'article 7 del Tractat de la UE per vulneració dels drets dels catalans

Brussel·lesEl Tribunal General de la Unió Europea ha rebutjat el recurs que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Consell de la República van presentar després que la Comissió Europea descartés una iniciativa ciutadana amb la qual pretenien que la Unió sancionés Espanya per "vulnerar els drets polítics i civils" a Catalunya. L'executiu comunitari no va admetre la petició per un defecte de forma i l'ACN i el Consell van recórrer la decisió al tribunal de Luxemburg.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres, però, el Tribunal General de la UE ha avalat la decisió de la Comissió Europea perquè considera que la iniciativa no complia els requisits formals. L'ANC i el Consell van presentar el maig del 2019 la iniciativa, que tenia per objectiu que la Comissió Europea activés l'article 7 del Tractat de la UE per sancionar Espanya per "vulneració dels drets polítics i civils" del poble català i "per extensió de les minories nacionals i els seus representants". Per això, la iniciativa s'anomenava "dret de la UE, dret de les minories i democratització de les institucions espanyoles". L'article 7 del tractat de funcionament de la UE permet suspendre de vot un estat membre, però mai s'ha arribat a portar fins al final. S'ha iniciat el procés en el cas d'Hongria i Polònia però ha acabat en avisos.

Cargando
No hay anuncios

La Comissió Europea va considerar que la iniciativa de l'ANC i el Consell per la República no convidava de manera explícita a presentar una proposta d'acte jurídic concret, sinó que demanava examinar la situació a Espanya. Aleshores, un dels encarregats de redactar el text, l'advocat Gonzalo Boye, va assegurar que si la Comissió l'havia rebutjat era perquè en realitat molestava "el fons de la qüestió". En aquest sentit, aquest dimecres mateix el Consell per la República ha reaccionat a través d'un comunicat en què reiteren que el rebuig per part de la Comissió Europea és "polític" i asseguren que "es reserven o bé l'opció d'incloure les modificacions necessàries a la iniciativa, per tornar-la a presentar perquè la registri la Comissió, o bé la possibilitat de presentar un recurs davant de la instància judicial superior –el Tribunal de Justícia de la Unió Europea–a fi d'aconseguir que s'accepti el registre de la iniciativa".

Brussel·les obre un expedient contra Espanya per no transposar correctament la directiva de les euroordres

La Comissió Europea ha engegat aquest dimecres un procés d'infracció contra Espanya i també Grècia, Països Baixos, Hongria i Bèlgica per no transposar correctament la directiva europea que recula les euroordres. En el cas d'Espanya, l'executiu comunitari creu que les condicions d'entrega a Espanya són més estrictes per als ciutadans espanyols que per als de la resta de la UE. Espanya té ara dos mesos per respondre i esclarir com complirà amb la legislació comunitària. Aquets processos poden acabar als tribunals si l'estat no fa els canvis que Brussel·les sol·licita.