Luxemburg manté Puigdemont sense immunitat però garanteix que no serà extradit

La resolució del Tribunal General de la UE és un revés al Suprem, ja que confirma que les euroordres estan suspeses

L’expresident Carles Puigdemont durant  la seva estada a Sardenya.

Brussel·les / BarcelonaEls casos dels exiliats independentistes oberts a la justícia europea s'aniran resolent com un dominó a partir d'ara fins a l'any que ve, la qual cosa determinarà el futur de l'expresident Carles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Aquest divendres ha caigut la primera peça amb el rebuig del Tribunal General de la Unió Europea a retornar la immunitat als eurodiputats de Junts per Catalunya. Una decisió que, al contrari del que pugui semblar –rebutja la petició de la defensa–, és un nou revés al Tribunal Suprem: Luxemburg argumenta que Puigdemont no necessita recuperar de nou la immunitat parlamentària malgrat haver estat detingut a l'Alguer perquè les euroordres estan suspeses i, per tant, no pot ser extradit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) argumenta en una resolució feta pública aquest divendres que fins que no es resolguin les qüestions prejudicials –plantejades per part del Tribunal Suprem al Tribunal de Justícia de la Unió Europea– els exiliats no podran ser entregats a Espanya.

Aquest principi –que havia defensat l'advocat Gonzalo Boye davant de Luxemburg i que va ser l'argument que va esgrimir a Itàlia perquè alliberessin Puigdemont– va ser posat en dubte pel magistrat Pablo Llarena, ja que va insistir davant les autoritats de Sardenya que les euroordres seguien vigents malgrat haver plantejat les qüestions prejudicials i que s'havia d'entregar l'expresident a Espanya.

El vicepresident del Tribunal General de la UE deixa en evidència el jutge del Tribunal Suprem en la seva resolució. "El procés penal està suspès fins que el Tribunal de Justícia es pronunciï sobre la petició de decisió prejudicial", diu, i posa en relleu que va ser el Suprem qui va decidir preguntar al TJUE sobre el cas i que van ser les mateixes autoritats espanyoles –l'Advocacia de l'Estat– les que van defensar que el procés quedava en standby. Una suspensió "vinculant" i de la qual "l'òrgan judicial espanyol [el Tribunal Suprem] estava al corrent", diu Luxemburg.

El TGUE s'agafa a la decisió d'Itàlia

Després que l'Eurocambra retirés la immunitat als eurodiputats de Junts, els parlamentaris van recórrer la decisió davant del TGUE al·legant diverses irregularitats en el procediment i persecució política per part de l'estat espanyol. D'entrada, el tribunal els va retornar la immunitat de forma cautelar, però posteriorment, el mes de juliol, els hi va revocar al considerar que no hi havia risc que fossin detinguts i entregats a Espanya. Per què? El Tribunal Suprem va plantejar al mes de març una sèrie de qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'abast de les euroordres després que Bèlgica denegués l'extradició de l'exconseller Lluís Puig, de manera que Luxemburg va considerar que fins que no es responguessin aquestes preguntes les euroordres romandrien suspeses –així consta en la resolució del 30 de juliol.

Tot i això, a finals de setembre Puigdemont va ser detingut a l'Alguer per part de la policia italiana i immediatament el Suprem va activar les euroordres assegurant al Tribunal de Sardenya que l'ordre per entregar-lo a Espanya continuava vigent –malgrat que l'Advocacia de l'Estat havia defensat el contrari a Luxemburg.

Davant de la situació viscuda a Itàlia, l'expresident i els eurodiputats Ponsatí i Comín van decidir demanar mesures cautelars al Tribunal General de la Unió Europea perquè els retornés provisionalment la immunitat fins que es resolgui definitivament el seu recurs. Però ara Luxemburg no els hi concedeix precisament perquè creu que la detenció i el posterior alliberament a Itàlia demostren la suspensió de facto de l'extradició: "Lluny de demostrar l'existència d'un perjudici greu i irreparable, els fets posteriors a la detenció del Sr. Puigdemont a Itàlia (la seva posada en llibertat l’endemà basant-se en la suspensió del procediment d'execució de l'ordre de detenció europea) venen a confirmar que [...] les autoritats judicials d'execució no tenen cap intenció d'executar les euroordres dirigides contra els diputats abans que el TJUE es pronunciï sobre aquesta petició i que, per tant, aquests diputats no corren el risc de ser entregats a les autoritats espanyoles en aquesta fase", rebla literalment el text.

I, més enllà i tot, el vicepresident del TGUE afirma que les autoritats dels diversos països de la UE "han de tenir en compte la suspensió del procés penal i de l'execució de les ordres de detenció". Per això, des de Junts en fan una lectura positiva: "El TGUE confirma que les euroordres estan suspeses per imperatiu legal i per això no considera necessàries les mesures cautelars sobre la immunitat", han piulat.

Possibilitats de retorn

Més enllà del debat jurídic, les causes dels exiliats també tenen un rerefons polític amb l'objectiu d'aconseguir el retorn de Puigdemont i la resta d'exconsellers a Espanya sense risc de ser detinguts. Una meta que només es blindaria del tot si Luxemburg li garantís la immunitat completa com a eurodiputat (i, per tant, revoqués la decisió del Parlament Europeu de retirar-l'hi) i la justícia europea també avalés, a través de les qüestions prejudicials, les posicions de la defensa de l'expresident en lloc de les de Llarena (que vol limitar el marge de decisió dels estats a l'hora de decidir si entreguen o no un investigat).

En aquest sentit, la decisió del TGUE de denegar-li per ara el retorn de la immunitat a Puigdemont no és l'escenari idoni per a la seva defensa (havien reclamat que la recuperés), ja que li hauria donat més seguretat de cara a valorar escenaris de possible retorn a l'Estat.

Tanmateix, fonts jurídiques pròximes a l'expresident creuen que la decisió de Luxemburg, a la pràctica, té els mateixos efectes que la immunitat parlamentària. Malgrat que la suspensió de les euroordres es produeix arran d'unes qüestions prejudicials sobre el seu abast, aquestes fonts asseguren que la decisió del TGUE "suspèn el procediment principal i tot el que se'n derivi [les euroordres]". Consideren, doncs, que el procés judicial obert a Espanya queda en standby i que si Puigdemont trepitgés territori espanyol i fos detingut el Suprem estaria vulnerant la resolució de Luxemburg; almenys sobre el paper.

Sigui com sigui, la decisió sobre les cautelars és només la primera peça del dominó. Les següents –el recurs de fons sobre la immunitat i les prejudicials– s'esperen a la primavera del 2022 i seran crucials.

stats