La justícia espanyola frena la via andorrana per jutjar Rajoy per l'operació Catalunya
El Tribunal Superior de Justícia de Madrid paralitza la comissió rogatòria que pesava contra l'expresident espanyol
BarcelonaLa via andorrana per investigar i eventualment jutjar alguns dels responsables de l'operació Catalunya de guerra bruta contra l'independentisme es refreda. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha comunicat aquest dijous que paralitza la comissió rogatòria que la jutge andorrana havia emès contra l'expresident espanyol Mariano Rajoy i els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro. Al juny la justícia d'Andorra va imputar els tres exmembres del govern espanyol i va emetre una comissió rogatòria perquè se'ls lliurés tota la documentació del cas i se'ls demanés que designessin un advocat per defensar-se en territori andorrà. En definitiva, que es preparessin per declarar i per si havien de ser jutjats. Ara tot queda paralitzat de manera cautelar des d'Espanya.
La investigació andorrana deriva d’una querella presentada el 2020 per l’entitat Drets i l’Institut de Drets Humans d’Andorra, i a la qual es van acabar sumant l’expresident de la Banca Privada d'Andorra (BPA) Higini Cierco i també la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol com a perjudicats. La querella es va presentar pels delictes de coaccions, amenaces, extorsió, xantatge i falsedat documental, i acusa Rajoy i Fernández Díaz d’enviar policies a pressionar els responsables de BPA per aconseguir informació dels comptes bancaris de polítics catalans, entre els quals Artur Mas, Oriol Junqueras o la família Pujol.
I no només això, la denúncia sosté que el govern espanyol va extorsionar els responsables de BPA amenaçant-los de tancar-los la filial espanyola –Banco Madrid– si no els facilitaven la informació. Segons aquesta versió, el govern de Rajoy va enviar informació falsa sobre BPA a l’oficina de control de delictes financers dels Estats Units mentre “intimidava” el govern andorrà i els seus ministres durant una visita oficial al Principat el gener del 2015. Finalment, el Banc d’Espanya va acabar intervenint i tancant Banco Madrid el març del 2015 per “blanqueig de capitals”, tot i que les acusacions encara no s’han demostrat.
La decisió del Tribunal Superior de Justícia Madrid suposa una victòria parcial per a Rajoy –la mesura no és definitiva– i també una autoesmena del mateix tribunal, que l'octubre sí que havia donat llum verda al fet que la comissió rogatòria prosperés. A més, es paralitza la mesura sense data, ja que diu que es desactiva com a mínim fins que hi hagi "sentència ferma que posa fi al procediment" judicial que hi ha obert al Principat.
Per què aquest canvi de criteri dels magistrats? Consideren ara que els investigats per Andorra argumenten millor els seus motius, ja que inclouen una resposta parlamentària que confirma que el ministeri de Justícia va protegir diplomàticament un inspector en cap de la Policia Nacional contra el qual pesava una altra comissió rogatòria andorrana pels mateixos fets. Així, argumenten que no fer el mateix ara amb Rajoy, Fernández Díaz i Cristóbal Montoro trencaria "el principi d'igualtat". Conclouen, en definitiva, que executar aquesta figura d'auxili judicial entre països en aquest moment "comportaria perjudicis de difícil o impossible reparació" per als interessats. El mes passat l'Audiència Provincial de Madrid ja s'havia pronunciat en el mateix sentit i també corregint-se a si mateixa.
La mateixa paràlisi que amb Pegasus
Tot plegat refreda, malgrat que no descarta del tot, la via andorrana perquè Rajoy acabi davant dels tribunals per la guerra bruta contra l'independentisme. La falta d'eficàcia de les comissions rogatòries s'està convertint en un malson en els processos judicials en què s'intenta posar una mica de llum en les males pràctiques del govern espanyol contra aquest moviment polític. També estan paralitzades ara mateix les comissions rogatòries que sol·liciten la col·laboració d'Israel per intentar aclarir el cas Pegasus d'espionatge a líders independentistes.