La justícia avala la difusió de les fotografies dels jutges pro consulta
L'Audiència de Madrid arxiva definitivament el cas en una resolució on dóna per bo el seguiment policial als magistrats que van firmar un manifest pel dret a decidir
BarcelonaL'Audiència de Madrid ha arxivat l'últim recurs dels jutges que van signar un manifest a favor del dret a decidir el febrer del 2014 i que volien que es continués investigant el seguiment policial fet per aquest document, que va acabar amb la publicació de les fotografies del DNI a 'La Razón' el març d'aquell mateix any. En una doble pàgina, el rotatiu difonia les imatges dels magistrats identificant-los amb noms i cognoms sota el títol "La conspiració dels 33 jutges sobiranistes".
Els magistrats van considerar que la publicació vulnerava el seu dret a la intimitat i a la imatge. És l'argument que van utilitzar per denunciar-la i el mateix que van fer servir en el recurs que ara ha desestimat l'Audiència de Madrid.
En una resolució del 21 d'abril, el tribunal valida la decisió del jutjat de Madrid que investigava el cas i que va decidir arxivar-lo l'octubre passat. En primer lloc, l'Audiència avala el comportament dels quatre policies que van accedir a les dades dels jutges pro consulta a través de la base del DNI. Argumenta que els agents "estaven autoritzats" a fer-ho perquè tenien "un encàrrec dels seus superiors", i diu que no hi ha cap prova que el seu objectiu fos "difondre" les fotografies i les dades personals.
L'Audiència tampoc veu delicte en el cap superior de la Policia a Barcelona, que va encarregar aquest seguiment. El tribunal diu que no hi ha cap indici que el comandament fos el "filtrador" de les fotografies del DNI dels jutges pro consulta, que es van unir a l'informe intern que havia encarregat als seus subordinats. A més, la resolució assenyala que encara que el consideressin autor de la filtració, això s'hauria de castigar amb una "acció disciplinària", perquè no arriba a ser una "infracció penal".
En segon lloc, la resolució avala la publicació de les fotografies dels jutges a 'La Razón' per part del director, Francisco Marhuenda, perquè està emparada pel "dret a la informació", que, segons l'Audiència, ha de prevaldre "per sobre d'altres drets fonamentals, com ara el de l'honor, la intimitat o la pròpia imatge, sempre que la informació sigui veraç i resulti d'interès públic".