Política28/11/2019

La justícia europea decidirà sobre la immunitat de Junqueras el 19 de desembre

El TJUE ha de resoldre si el dirigent d'ERC havia de poder prendre possessió de l'escó

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

EstrasburgEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) decidirà sobre l'abast de la immunitat parlamentària d'Oriol Junqueras el 19 de desembre, tal com ha comunitat el mateix tribunal amb seu a Luxemburg a través del seu compte de Twitter. Serà aleshores, doncs, quan se sabrà de manera definitiva si el tribunal va en la línia de l'advocat general de la UE, que fa dues setmanes va concloure que Junqueras sí que tenia immunitat parlamentària perquè la condició d'eurodiputat s'adquireix en funció dels vots dels ciutadans i no d'haver jurat la Constitució espanyola, un acte que va considerar un "tecnicisme" de la legislació nacional.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Tribunal Suprem va preguntar al Tribunal de Luxemburg sobre la qüestió, a petició de la mateixa defensa de Junqueras després de les eleccions europees. La pregunta volia aclarir si, segons el protocol sobre els privilegis i la immunitat a la Unió Europea, s’hauria d’haver concedit un permís extraordinari a una persona “acusada de delictes greus en presó provisional”. Com bé reconeixia el mateix advocat general de la UE i la defensa de Junqueras, com que el Suprem ja va dictar la sentència i va condemnar Junqueras sense esperar la decisió del TJUE, aquest escenari es converteix en hipotètic. Tot i això, el Suprem no va retirar la pregunta i el mateix lletrat de la UE reconeixia que té interès, encara que apuntava que el TJUE podria declarar-se no competent per respondre i proposava que sigui el Parlament Europeu qui es pronunciï sobre la immunitat o la suspensió d'un dels seus membres en aquests casos.

Cargando
No hay anuncios

Sobre aquest extrem, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, ja va dir que l'Eurocambra canviaria el seu criteri si així ho ordenava la justícia europea. Fins ara, aquesta institució s'ha alineat al costat d'Espanya (també en l'argumentació durant la vista del cas a Luxemburg) i ha considerat que és competència de les autoritats nacionals enviar la llista oficial d'eurodiputats electes perquè la cambra els reconegui. Espanya no va incloure Junqueras però tampoc Carles Puigdemont ni Toni Comín en aquest llistat perquè considera que no van complir els requisits necessaris: jurar la Constitució Espanyola a Madrid. En el cas de Junqueras, el Tribunal Suprem no va permetre-li sortir de la presó per poder complir aquest tràmit.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, com apuntaven fonts de l'Eurocambra, caldrà veure "a qui dona ordres" la sentència del TJUE. Si segueix la línia de l'advocat general de la UE, el TJUE podria declarar-se no competent per resoldre la pregunta i passar la pilota al Parlament Europeu perquè decideixi sobre la immunitat de Junqueras malgrat que no hagi jurat la Constitució.