Alemanya rebutja la rebel·lió i deixa Puigdemont en llibertat sota fiança

Els jutges no veuen violència i només deixen la porta oberta a l’extradició pel delicte de malversació

El candidat de Junts per Catalunya a la investidura, Carles Puigdemont, als carrers de Copenhaguen, on aquesta setmana va fer-hi una conferència.
Andreu Jerez / Esther Herrera
05/04/2018
4 min

Berlín / Brussel·lesEls jutges alemanys han necessitat dos dies per desestimar l’acusació de rebel·lió feta pel jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein va rebutjar ahir amb contundència l’extradició de Carles Puigdemont per rebel·lió -falta per veure què passa amb el delicte de malversació- perquè considera l’acusació de la justícia espanyola “il·lícita des del primer moment”. Els jutges van anunciar que el president de la Generalitat quedarà lliure quan aquest matí ingressi una fiança de 75.000 euros. Puigdemont, però, no podrà abandonar Alemanya fins que l’Audiència Territorial prengui una decisió definitiva sobre la petició d’extradició de les autoritats espanyoles.

A última hora de la tarda d’ahir, l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein feia públic un comunicat que donava, de facto, un revés a la causa que instrueix al Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena. “Una extradició de l’imputat pel delicte de rebel·lió [...] no entra en consideració. La conducta de l’investigat no seria punible segons la legislació vigent de la República Federal d’Alemanya”.

La consideració del delicte de rebel·lió no es compleix, diu la nota, perquè per trobar una correlació amb el delicte d’“alta traïció”, el tribunal hauria d’apreciar l’ús de violència, i els jutges consideren que no existeix en el cas de Puigdemont. “D’acord amb els principis establerts pel Tribunal Federal de Justícia en un cas similar, no és suficient per a la realització del concepte de violència que un delinqüent amenaci d’utilitzar la violència per obligar un òrgan constitucional a prendre les mesures desitjades”, continua el comunicat, que es desmarca així de l’enrevessada definició de violència que va elaborar Llarena en la seva interlocutòria de processament.

“Si bé és cert que l’investigat va ser impulsor i defensor de la realització d’un referèndum que podia generar situacions violentes”, apunten els jutges alemanys, els fets de l’1 d’octubre a Catalunya no són suficients per acusar Puigdemont d’haver intentat la “capitulació” del govern espanyol a través de la pressió violenta.

Tal com van confirmar ahir fonts de l’Audiència Territorial a l’ARA, la fiscalia de Schleswig-Holstein no pot recórrer la decisió judicial, de manera que l’extradició per rebel·lió queda definitivament descartada. Per tant, Puigdemont tampoc no podrà ser jutjat a Espanya per aquest delicte, que queda així arxivat per l’acció de la justícia alemanya. Falta per veure, però, quina és la reacció de Llarena i si, com ja va fer en el cas de Bèlgica, retira l’euroordre a última hora i rebutja així l’extradició de Puigdemont, que seguiria sense poder trepitjar Espanya.

Els jutges del tribunal regional alemany no consideren “de moment” il·lícita una extradició per l’acusació de malversació, un delicte amb el qual sí que troben un paral·lelisme en el Codi Penal alemany. La fiscalia de Schleswig-Holstein ha de presentar ara una nova petició d’extradició només pel delicte de malversació. Aquesta petició començarà a ser estudiada “aquest mateix divendres”, com va confirmar a l’ARA una portaveu del ministeri públic de l’estat federat alemany, que no va voler fer cap mena de comentari sobre la decisió presa ahir per l’Audiència Territorial.

El tribunal regional, però, discrepa de les al·legacions de la defensa de Puigdemont pel que fa a la possibilitat que sigui víctima d’una “persecució política” per part de les autoritats espanyoles. Tanmateix, en descartar la rebel·lió, l’audiència regional creu que el risc de fuga del president es “redueix clarament” i, per tant, li concedeix la possibilitat de pagar una fiança per sortir de la presó.

La portaveu de la fiscalia també va confirmar a l’ARA que Puigdemont podrà quedar en llibertat en el mateix moment en què el ministeri públic rebi la confirmació de la transferència dels 75.000 euros de fiança imposats pels jutges. Fonts de la presó de Neumünster especificaven ahir que fins avui a les set del matí no es podria consignar el pagament. Ahir, tan bon punt va rebre la interlocutòria dels jutges, l’ANC i Òmnium ja van efectuar la transferència , amb diners de la caixa de solidaritat que mantenen les entitats independentistes per pagar els costos de la repressió judicial contra el Procés. Puigdemont ho celebrava amb un missatge a través de Twitter: “Ens veiem demà”, anunciava ahir, poques hores després de l’anunci de la justícia alemanya.

Comín, Serret i Puig, en llibertat

Paral·lelament, la justícia belga va deixar en llibertat sense fiança els consellers a Brussel·les, Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, després de declarar durant més de tres hores. En declaracions als mitjans, Comín va celebrar que les mesures cautelars siguin “encara més lleus” que les que se’ls van aplicar al novembre per l’euroordre dictada per l’Audiència Nacional. Ara no podran sortir de Bèlgica mentre es tramiti el procediment, han de mantenir un domicili fix i estar localitzables per atendre les peticions de la justícia, però no hauran de comunicar en tot moment els seus moviments pel país.

El titular de Salut es va referir especialment al cas de Puigdemont. “És la primera decisió de la justícia europea que diu que el delicte de rebel·lió no s’ha produït”, va destacar, i va exigir la “llibertat immediata” dels empresonats a Espanya. Dels tres consellers, Comín és l’únic que està processat per rebel·lió, mentre que Serret i Puig ho estan per malversació. Ahir els exiliats es van apuntar una primera victòria.

stats