La justícia belga ajorna fins al 16 de desembre la vista sobre l'extradició de Puigdemont

La defensa de Puigdemont manté l'al·legació que l'expresident compta amb immunitat parlamentària

Carles Puigdemont amb el seu advocat Gonzalo Boye a la sortida de les dependències de la Fiscalia de Brussel·les.
i Júlia Manresa
29/10/2019
3 min

Brussel·lesComencen a dilatar-se els temps per resoldre la petició d'extradició de Puigdemont. El tribunal de primera instància belga encarregat de l'extradició de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha decidit aquest dimarts ajornar la vista sobre el cas fins al pròxim 16 de desembre, segons ha anunciat el mateix Puigdemont en sortir del jutjat aquest dimarts. Tal com ha explicat la defensa de l'expresident, la primera vista s'ha allargat poc més de 10 minuts perquè s'ha acceptat la petició d'ajornar la vista que ha fet el seu equip de lletrats, com ja havia passat amb la primera emissió de l'euroordre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident manté l'estratègia de defensa que havia tingut en les anteriors euroordres però aquesta vegada hi suma l'argument que té immunitat parlamentària, per haver estat escollit eurodiputat a les europees del maig, malgrat no haver pogut assumir el càrrec. Per començar el procés de l'euroordre, el primer jutge instructor de la Fiscalia de Brussel·les que li va prendre declaració, va consultar el Tribunal Suprem i l'Eurocambra per determinar que no gaudeix d'immunitat parlamentària, però ara una altra instància judicial ha de pronunciar-se de nou sobre aquest extrem, ja que la defensa així ho al·lega.

A banda de la qüestió de la immunitat, la defensa de l'expresident manté els mateixos arguments que en les anteriors euroordres: que els delictes de sedició i malversació pels quals es demana l'extradició no tenen equivalència al marc legal belga. A més, com ha explicat un altre dels advocats de l'expresident, Christophe Marchand, "recol·lectaran totes les informacions sobre les violacions de drets fonamentals per part d'Espanya durant el procés i la sentència" del Tribunal Suprem per presentar-les en el cas de l'euroordre. Marchand sosté que la sentència del Procés "reforça" els seus arguments per rebatre la petició d'extradició.

Els ulls posats a Luxemburg

Amb aquesta primera petició d'ajornament, l'objectiu de l'equip de Puigdemont és tenir més temps per preparar el cas i, per tant, allargar els terminis com ja havia passat anteriorment. Ara, segons aclareixen els advocats Paul i Simon Bekaert, comença un procés de presentar al·legacions per escrit. La pròxima data en què Puigdemont compareixerà davant la justícia belga és, doncs, el 16 de desembre a la tarda. Aleshores el jutge competent pot decidir si accedeix a l'extradició, si la rebutja o, fins i tot, si és pertinent elevar una pregunta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), com vol intentar la defensa de l'expresident.

En aquest cas, cal recordar que el TJUE ja té pendent de resoldre la immunitat d'Oriol Junqueras, després que el Tribunal Suprem preguntés sobre l'abast de la immunitat del líder d'ERC. Però també el mateix expresident Puigdemont i Toni Comín van recórrer al TJUE el veto de l'Eurocambra i la impossibiliat d'assumir el càrrec d'eurodiputats. L'equip de la defensa pot suggerir a la justícia belga que esperi algun d'aquests pronunciaments abans de fer el seu propi, però en cap cas el jutge belga està obligat a fer-ho. Sí que ho va fer en el cas del raper Valtònyc, també exiliat a Brussel·les i que encara està justament pendent de la resposta de Luxemburg sobre la seva extradició.

Si la justícia belga acceptés els arguments de l'Estat (que ara assumeix la fiscalia belga), el dia 16 de desembre podria fixar una nova data unes setmanes després per pronunciar la seva decisió definitiva sense passar per Luxemburg. Tot i això, cal recordar que això no suposaria de manera automàtica l'extradició, perquè encara hi ha dues instàncies d'apel·lació a les qual podria recórrer la defensa de l'expresident.

stats