Els serveis jurídics de l'Eurocambra avalen tramitar el suplicatori de Puigdemont semipresencialment

El president del comitè vol reactivar la qüestió a partir de la setmana que ve

Puigdemont i Comín acompanyant Ponsatí a recollir l'acreditació
i Júlia Manresa Nogueras
30/10/2020
3 min

Brussel·lesEls serveis jurídics de l'Eurocambra consideren que el sistema híbrid de treball presencial i telemàtic amb què funciona actualment el Parlament Europeu a causa de la pandèmia de coronavirus és vàlid per a la tramitació del suplicatori de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Així ho afirma l'informe dels lletrats del Parlament Europeu, tal com ha avançat El Mundo, al qual ha tingut accés l'ARA. La tramitació parlamentària del suplicatori implica un procés secret a porta tancada i presencial que el coronavirus impedeix i d'aquí que s'hagi encallat. Ara, però, els serveis legals de l'Eurocambra avalen que els eurodiputats en qüestió puguin comparèixer de manera telemàtica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els serveis jurídics consideren que el comitè d'Afers Legals "té l'obligació de continuar amb la gestió de les peticions relacionades amb la immunitat que provenen de les autoritats dels estats membres, de la mateixa manera que amb les peticions de defensa d'immunitat, fins i tot sota les actuals circumstàncies".

Els lletrats de l'Eurocambra admeten que hi ha dificultats per dur a terme el procés en les condicions actuals i que el sistema semitelemàtic "incrementa el risc de vulnerar la confidencialitat", però per això recomana trobar la manera de reduir al màxim les compareixences en remot i trobar opcions perquè aquestes siguin el màxim de segures, com ara duent-les a terme des d'instal·lacions de l'Eurocambra als diferents estats membres. Recomana encriptar correus electrònics o dobles contrasenyes per obrir documents. Tot i això, des que s'ha endurit la segona onada de la pandèmia, el règim híbrid s'ha fet encara més estricte amb la presència només dels presidents de cada comitè parlamentari. D'aquí que fonts de l'entorn dels eurodiputats implicats vegin amb escepticisme aquest sistema.

Petició per desencallar el procediment

Totes aquestes observacions responen a les preguntes que va fer el president del comitè d'Afers Legals (que ha de tramitar el suplicatori), l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, a principis d'octubre per saber de quina manera podia desencallar el suplicatori que ha de decidir sobre la immunitat parlamentària dels eurodiputats independentistes exiliats. L'europarlamentari de Ciutadans alertava els lletrats de l'Eurocambra que "un retard excessiu" podia comportar "accions legals" contra el Parlament Europeu i, per això, buscava l'aval jurídic de la institució per poder començar a tramitar-lo de manera semitelemàtica.

El president del comitè d'Afers Legals ja va avisar a principis d'aquest curs polític que no permetria que la tramitació es convertís en "un circ" i en la seva pregunta als serveis jurídics també va consultar si com a president del comitè d'Afers Legals pot impedir l'assistència d'alguns participants a la vista per reduir el risc de filtració. Però d'acord amb la normativa de l'Eurocambra poden assistir a l'audiència els eurodiputats membres i substituts del comitè, l'eurodiputat afectat i el seu advocat, els funcionaris del comitè, el personal dels grups polítics que segueixen l'activitat del comitè habitualment i els assistents del president del comitè, dels coordinadors i del ponent de l'informe sobre el suplicatori.

A aquestes preguntes, els serveis legals responen que només es podrà limitar la llista d'assistents si la participació dels eurodiputats en qüestió es fa des d'unes instal·lacions que no poden ser supervisades per l'Eurocambra i sempre amb la intenció de defensar la màxima confidencialitat. Tot i que els lletrats asseguren que a priori no s'hauria de limitar l'assistència de cap dels mencionats anteriorment, sí que preveuen la possibilitat de restringir l'accés a assistents dels parlamentaris la feina dels quals no es consideri essencial i també a assistents acreditats d'altres membres del comitè. Sí que especifiquen, però, que cal garantir l'assistència d'un advocat de l'eurodiputat que se sotmet al suplicatori.

Pel que fa a les possibles represàlies en cas de saltar-se la confidencialitat, els serveis legals asseguren que tant l'Eurocambra, com els parlamentaris, com el president del comitè i fins i tot els assistents o els advocats dels eurodiputats poden ser considerats responsables de violacions de la confidencialitat del procés si es filtren informacions.

Amb aquest informe en mà, el president del comitè considera que pot reprendre de manera "immediata" els suplicatoris i així ho aprovarà el 2 de novembre si fins aleshores cap dels membres del comitè hi presenten objeccions.

stats