Junts suspèn el Govern i dona un mes a ERC per reconduir el Procés

Després del debat de política general decidirà si continua a l'executiu

La presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, en la compareixença sobre l'auditoria del pacte de Govern aquest dilluns
4 min

BarcelonaDesprés d'alguns mesos analitzant el compliment del pacte de govern, aquest dilluns l'executiva de Junts per Catalunya ha donat a conèixer el resultat de l'avaluació que ha elaborat internament: la conclusió ha estat que l'acord amb ERC és positiu en termes sectorials, però suspèn en l'àmbit nacional fins al punt -en paraules del secretari general, Jordi Turull- que "allunya" la independència. "No podem seguir així", ha sentenciat Turull, i ha situat el debat de política general de finals de setembre com el límit temporal per intentar revertir la situació. Així, l'executiva de Junts es dona una "última oportunitat" amb Esquerra per reconduir el Procés, malgrat que serà en funció del que passi el mes vinent que decidirà si es manté o surt de l'executiu: llavors tornarà a reunir la direcció del partit i s'acordarà una proposta que se sotmetrà a la militància. "L'última paraula la tindran els afiliats de Junts", ha deixat clar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera Junts intenta situar la pressió sobre Esquerra i es dona més temps per pactar internament la proposta sobre el seu rol al Govern que haurà de sotmetre a les bases durant el mes d'octubre o novembre. Hi ha dos sectors diferenciats i el debat sobre el compliment de l'acord de legislatura es barreja amb les conseqüències que ha de tenir la suspensió per corrupció de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, arran de la causa de la Institució de les Lletres Catalanes. Els afins a Borràs creuen que amb l'actitud d'Esquerra d'alinear-se amb el PSC i la CUP l'executiu no pot seguir igual, mentre que els més pragmàtics, articulats al voltant de Turull, no volen que la situació personal de la presidenta del partit afecti l'estabilitat de la coalició.

Aquest dilluns Turull i Borràs han comparegut de forma conjunta per exhibir unitat. Han destacat la "unanimitat" de la decisió de l'executiva, que s'ha reunit de forma extraordinària tot el dia a Pals, malgrat que no es tracti d'un acord definitiu. "Tenim aquest mes de setembre per treballar amb generositat i altura de mires", ha assegurat Borràs. "Hem de redreçar les qüestions que no funcionen [...] per avançar cap a la independència, no tenim dret a fallar més a la gent", ha acabat.

L'auditoria de Junts es va engegar al març i ha consistit en recollir l'opinió de càrrecs de govern, de partit i territorials perquè facin balanç de la legislatura. Així, s'ha elaborat un informe -que no han fet públic- sobre l’estratègia independentista de l’executiu, el grau de compliment de les mesures sectorials i el funcionament del espais de coordinació. Entre algunes de les qüestions que Turull ha assenyalat que no funcionen i que preveia l'acord de legislatura hi ha la creació d'una direcció estratègica del Procés per preparar l'alternativa a la taula de diàleg o el fet de coordinar-se en les votacions al Congrés de Diputats que afecten la Generalitat. Aquestes dues qüestions no estan resoltes i Junts creu que hi ha marge aquest mes de setembre per canviar-ho.

JxCat no substituirà Borràs

El compliment del pacte de Govern no ha estat l'únic tema de la jornada, ja que Junts també ha insistit que no presentarà cap substitut per a Laura Borràs al capdavant de la presidència del Parlament: "Aquesta situació no l'hem generat nosaltres", ha assegurat Jordi Turull, a més de recordar que encara es pot resoldre l'interinatge si la mesa accepta aquest dijous, 1 de setembre, la petició de reconsideració que ha presentat la diputada de Junts i fa marxa enrere en la suspensió. Un escenari que ara mateix es descarta tenint en compte l'opinió d'Esquerra i de l'oposició. Aquest dilluns la secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, ha insistit a dir que va ser la decisió "correcta" i ha tornat a demanar a JxCat que designi un substitut "temporal" de Borràs per evitar la interinitat al Parlament "com més aviat millor". "Junts ha de fer una proposta", ha dit la republicana, tot i que fonts del partit admeten que JxCat ja ha advertit que no mouran fitxa.

La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, aquest dilluns després de les vacances d'estiu.

A diferència de la legislatura passada, quan es va inhabilitar l'aleshores president de la Generalitat Quim Torra i va assumir les funcions de president Pere Aragonès, al reglament del Parlament no està regulada la situació actual. No es preveu què passa quan se suspèn un diputat amb les funcions de presidència ni tampoc que es pugui revocar el president de la cambra amb una mena de moció de censura com a la Generalitat. Fonts jurídiques descarten que es pugui substituir Borràs si ella no renuncia al càrrec de forma explícita, la qual cosa ja s'ha negat a fer. En aquest sentit, Vilalta ha garantit que mentre duri aquesta situació la vicepresidenta primera, Alba Vergés, exercirà de ple totes les funcions de la presidència "amb la màxima responsabilitat".

Tanmateix, el PSC i els comuns demanen explorar altres mecanismes, com l'article 180 del reglament, que fa referència a la “revocació dels càrrecs elegits o designats pel Parlament”, com ara senadors, síndics o membres de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, malgrat que no està pensat per a la presidència de la cambra. La portaveu socialista, Elia Tortolero, ha instat ERC i Junts aquest dilluns a resoldre la situació abans del 15 de setembre -no ha concretat què faran si no es compleix aquest termini- mentre que el portaveu dels comuns, Joan Mena, ha reclamat "valentia" als republicans per resoldre el "culebró de Borràs". El curs polític engega amb les mateixes tensions amb què va acabar, però al llarg d'aquesta tardor arribarà el moment de resoldre-les.

stats