Aragonès cessa Puigneró però manté Junts al Govern

JxCat tanca files amb el vicepresident i considera que ERC "ha vulnerat" l'acord d'investidura

El president, Pere Aragonès, anunciat el cessament del vicepresident, Jordi Puigneró
4 min
200
Regala aquest article

BarcelonaLa mala salut de ferro del Govern farà que aguanti un dia més i no es trenqui, però ningú pot garantir que demà no sigui l’últim. Ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), va decidir cessar el vicepresident del seu Govern, Jordi Puigneró (Junts). El motiu al·legat va ser la “important pèrdua de confiança” perquè durant el debat de política general de dimarts no el va informar que Junts, el seu partit, li exigiria que convoqués una qüestió de confiança davant les desavinences entre socis. El vicepresident ha estat el cap de turc d’una jornada intensa que ha posat el Govern al límit del trencament. “És un pas que em dol, però del tot necessari per enfortir el Govern”, ha explicat el president en una compareixença passades les 11 del vespre. De fet, la situació no ha quedat ni de bon tros resolta. JxCat reunirà la seva executiva avui per reaccionar. Ahir al vespre ho van fer de manera breu en un comunicat en què tancaven files amb la tasca "impecable, lleial i solvent" de Puigneró i consideraven que Aragonès "ha vulnerat" l'acord d'investidura. "La decisió del president de la Generalitat de cessar-lo és un error històric que posa en perill la continuïtat del projecte independentista", denunciaven. Dues hores després de l'anunci, Puigneró es va pronunciar per Twitter: "Em poden cessar de vicepresident. El que no cessarà mai és el meu compromís per treballar per la independència de Catalunya", va avisar.

Aragonès cessa Puigneró
This video file cannot be played.(Error Code: 102630)
0:37

De moment, el càrrec de vicepresident queda vacant. El secretari general del partit, Jordi Turull, es va reunir amb Aragonès durant tres hores, i la presidenta de Junts, Laura Borràs, també va arribar a Palau al vespre per trobar-se amb Puigneró. Abans d’aquesta reunió decisiva, el president també havia convocat una reunió extraordinària del consell executiu. Aragonès sap que la decisió és arriscada, perquè pot motivar el divorci definitiu de l’executiu, però en la mateixa compareixença va intentar ser conciliador: “Desitjo que Junts continuï formant part del Govern”.

El detonant d’aquesta última crisi ha sigut que Junts reclamés dimarts a la nit, durant el debat de política general, que Aragonès se sotmetés a una qüestió de confiança per calibrar si encara compta amb el suport del Parlament per seguir amb el seu mandat. Per a Junts és una opció òbvia, fruit de les desavinences recurrents del Govern, però per a Esquerra és una nova deslleialtat, perquè considera incomprensible que sigui un dels socis de la coalició qui plantegi aquesta possibilitat.

Una variable a tenir en compte en aquesta crisi és que, a diferència d’altres ocasions, Aragonès no ha dissimulat el seu enuig. Ha molestat al president no només que se li plantegi una qüestió de confiança, sinó que no se l’informés abans de fer-se públic. Aragonès sí que havia comunicat al partit de Laura Borràs, abans d’explicar-ho a la ciutadania, la que volia que fos la seva proposta estrella del debat de política general: impulsar un “acord de claredat” per mirar d’aconseguir un referèndum. “Ells ho sabien tot de l’acord de claredat i nosaltres no sabíem res sobre la qüestió de confiança”, es lamenten des de Palau.

Dia frenètic

Amb aquests elements sobre la taula, el dia va ser frenètic des de primera hora. Aragonès va suspendre l’agenda i el vicepresident, Jordi Puigneró, també. Però no es van reunir entre ells: el president va mantenir reunions durant tot el matí amb el seu entorn de confiança i no va ser fins al migdia que va decidir convocar una reunió del consell executiu extraordinària per interpel·lar un a un els consellers de Junts sobre el que pensaven, ja que la proposta de fer una qüestió de confiança tampoc era coneguda per ells –només en tenia constància Puigneró.

Els consellers de Junts arriben al Palau de la Generalitat per a la reunió extraordinària

La percepció del president és que no hi ha una posició unànime a Junts sobre si ha sigut un moviment encertat i per això li va traslladar al seu soci “malestar i perplexitat”. En un comunicat oficial, Junts va negar la major, assegurant que dins la reunió els consellers es van expressar en “la mateixa línia” que el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet. Ara bé, hi ha veus del sector més institucional de JxCat que consideren que l’estratègia pilotada per Laura Borràs i Jordi Turull els està abocant a la sortida del Govern –hi ha pendent una consulta a la militància sobre aquesta qüestió–, ja que posar sobre la taula la qüestió de confiança ha obert un nou escenari que ha aprofundit encara més la crisi.

Un altre senyal de divisió

Enmig d’aquesta crisi, cal no oblidar que encara hi ha obert el debat de política general, que es tancarà divendres. Ahir es va tancar el termini perquè els grups registressin les propostes de resolució. És la via que tenen els partits per intentar influir en el rumb del Govern, i ERC i Junts no han presentat cap resolució conjunta sobre l’àmbit nacional, cosa que sí que havien fet, sense anar més lluny, en el ple de política general de l’any passat.

Dels tres partits que formalment han demanat al president Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança –la CUP, Junts i el PP–, només els populars ho han exigit en una proposta de resolució que s’hagi de votar en aquest debat de política general. En tot cas, fonts de Junts ja avancen que no donaran suport a la resolució del PP i insisteixen que el president pot reconduir la situació si “compleix” l’acord de Govern. Una altra cosa és el que pot passar la setmana que ve: la CUP ha presentat una moció en què també demana una qüestió de confiança al cap de l’executiu després del “canvi d’aliances” de la legislatura.

Tots els partits han presentat les seves resolucions, que es votaran divendres i totes van ser admeses a tràmit per la mesa del Parlament. A diferència d’altres anys la tensió no se centrava en si es podria debatre o no sobre l’autodeterminació sinó en saber si el Govern arribarà trencat a divendres.

Aragonès durant la seva compareixença
stats