Junts i ERC renuncien a citar jutges a la comissió de l'operació Catalunya
Les forces de la investidura pacten la compareixença de Rajoy, Cospedal, Sánchez-Camacho, Mas i Junqueras, entre altres
MadridJunts i ERC han hagut de renunciar a la compareixença de jutges perquè la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya comenci a caminar. Aquesta tarda es vota el pla de treball i la llista de persones que se citaran i destaquen noms com el de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i exministres com María Dolores de Cospedal, Soraya Sáenz de Santamaría, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz; també l'exlíder del PP a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'expresident d'ERC Oriol Junqueras i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias. Però no hi ha el nom de cap jutge que hagi pogut col·laborar d'alguna manera en la guerra bruta contra el sobiranisme durant els últims governs del PP a l'Estat.
En la seva llista de compareixents presentada el març, ERC volia citar el jutge que investigava el Tsunami Democràtic i la causa per terrorisme contra els CDR a l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, recentment jubilat, i el fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza. De la seva banda, tot i que en la seva llista no apareixien noms de jutges, Junts havia amenaçat amb sancions penals als magistrats que s'absentessin en cas que fossin cridats a comparèixer. El govern espanyol ja va deixar clar que els jutges estan exempts de l'obligatorietat d'assistir a comissions d'investigació parlamentàries i que en cap cas acceptaria que ho fessin.
A canvi, el PSOE s'ha avingut a acordar la compareixença de personalitats polítiques que inicialment no formaven part de la seva proposta. Un dels fronts que principalment interessen a Junts és el de la branca andorrana, vinculat a l'extorsió a la Banca Privada d'Andorra per obtenir dades fiscals de catalans al Principat, sobretot de la família Pujol. Per això s'ha acordat la compareixença de l'expropietari de la BPA Higini Cierco, l'exconseller delegat Joan Pau Miquel, l'excomissari de la Policia Nacional amb qui es va reunir, Marcelino Martín Blas, i l'advocat que condueix l'acusació popular per aquest cas als jutjats andorrans, Agustí Carles.
No serà la primera vegada que Rajoy i Cospedal compareixeran al Congrés per qüestions vinculades a la policia política del PP. Tampoc l'exnúmero 2 de Fernández Díaz, Francisco Martínez; i de l'excap de la Unitat Central Operativa de la Policia Nacional Eugenio Pino, dos dels principals investigats del cas Kitchen i que seran els primers a comparèixer el pròxim dia 15 d'octubre. Més endavant, també compareixerà l'exdirector de la Policia Nacional Ignacio Cosidó, que com a màxim responsable governatiu del cos s'ha estalviat totes les imputacions que hi ha hagut amb relació a la guerra bruta. Ni en les agendes de l'excomissari José Manuel Villarejo ni en àudios s'ha pogut percebre cap paper rellevant de Cosidó.
La comissió del 17-A, en marxa
Simultàniament, s'ha reprès aquest dijous a la tarda la comissió d'investigació sobre els atemptats del 17-A per aprovar únicament el pla de treball, sense llistat de compareixents. Això s'abordarà en una propera sessió el proper 8 d'octubre. En aquest cas s'ha confirmat que la comissió demanarà al govern espanyol la desclassificació de documentació secreta que el Centre Nacional d'Intel·ligència tingui amb relació a l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty.