El nou govern de Pedro Sánchez

Junts refreda la investidura imminent de Pedro Sánchez

Els socialistes volen segellar el pacte aquest cap de setmana i mantenir la investidura la setmana que ve

Barcelona“No deixarem cap soldat tirat. No farem una amnistia per a vips. Hi ha molta gent que no està en primera línia que se l’ha jugat, que no s’ha rendit i que pateix imputacions molt bèsties. S'acosten hores i dies de molta pressió. Calmem-nos, no ens deixem arrossegar”. Aquest és el missatge que aquest divendres a primera hora el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha enviat a l’executiva del partit després de fracassar l’intent dijous de tancar l’acord amb els socialistes per a la investidura de Pedro Sánchez a Brussel·les. La nota, avançada per La Vanguardia i a la qual ha tingut accés l’ARA, descriu així l’estat de les negociacions amb els socialistes: encallades a hores d’ara per l’abast de la llei d’amnistia. De fet, fonts coneixedores de les converses admeten que tot plegat s'ha "complicat" en les últimes hores.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que el PSOE ja ha tancat un text amb Esquerra i l'acord –segons els republicans– ja inclou totes les causes independentistes, per a Junts no queda clar tal com està redactat que quedin emparats els casos que no pengen directament del referèndum de l’1 d’Octubre. Sobretot els que tenen a veure amb el delicte de malversació. El cas paradigmàtic és Volhov, que va ser una mena de calaix de sastre on hi ha temes aliens al Procés però que afecten dirigents que van tirar endavant l’1-O; o també causes sota secret de sumari que encara no està clar a qui involucren i que –interpreten les fonts consultades– podrien aflorar a partir de l’aprovació de l’amnistia com una reacció del poder judicial.

Cargando
No hay anuncios

En el missatge a l’executiva, Turull no ha parlat de casos concrets, però sí que ha receptat calma i ha expressat la voluntat de continuar la negociació. És per això que demana paciència i continuar les converses tal com fins ara s’han portat, amb hermetisme i sense que la direcció de Junts hi incideixi: ha insistit en fer-li “confiança” en Puigdemont. De fet, el secretari general del partit ha deixat clar que quan hi hagi novetats convocarà la direcció nacional del partit per valorar-les. Fins llavors també queda en suspens el consell nacional extraordinari –que es preveia per a aquest divendres– i la consulta a la militància per ratificar l’acord, que havia de ser durant el cap de setmana.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dijous a Brussel·les no hi havia la direcció sencera de Junts, sinó només la permanent, l'òrgan més restringit de la cúpula. Després de no arribar a cap acord, la majoria dels integrants han tornat a Barcelona i només s’han quedat a Bèlgica amb Puigdemont el mateix Turull i la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras. Les trucades i l’intercanvi de documents han seguit durant la jornada d'avui amb el PSOE a través del número tres del partit, Santos Cerdán.

I és que, malgrat tot, els socialistes volen mantenir el calendari i tancar ja un pacte aquest cap de setmana per poder fer la investidura la setmana que ve –el partit havia previst els dies 7 i 8 de novembre– per tal que Pedro Sánchez presideixi la cimera de partits socialdemòcrates europeus a Màlaga el 10 i 11 de novembre ja investit de nou president del govern. En tot cas, aquest divendres la presidenta del Congrés de Diputats, Francina Armengol, ha evitat fixar una data concreta per a la investidura per “no pressionar” els negociadors. Tot i haver-se assegurat el suport d’Esquerra, EH Bildu i el BNG –ha anunciat una compensació de 12.333 milions d’euros pel deute de Galícia–, als socialistes encara els queda lligar el PNB, que manté la incertesa, i sobretot Junts. En funció de com avancin les converses, es podria convocar el ple d’un dia per l’altre: el reglament diu que ha de ser amb 48 hores d’antelació, però hi ha antecedents en què no s’ha complert. Per exemple, el 2016 la llavors presidenta del Congrés, Ana Pastor, va convocar per a l’endemà el ple d’investidura de Mariano Rajoy, investit gràcies a l’abstenció del PSOE, informa Ot Serra.

Cargando
No hay anuncios

De la mateixa manera, aquest divendres també ha quedat en suspens el registre de la proposició de llei de l’amnistia, que també es preveia fer a finals d’aquesta setmana com una picada d’ullet a Puigdemont, que reclamava “cobrar per avançat”, i finalment no s'ha tramitat res abans de la investidura. Ara bé, com que precisament el que encalla la negociació amb Junts és aquesta norma, el PSOE ha decidit frenar qualsevol registre. Tot va quedar aturat dijous, quan Junts va decidir donar-se més marge per a la negociació malgrat que estava tot a punt per anunciar en cascada un pacte de la majoria plurinacional.

Les bases d'ERC validen l'acord

Dels obstacles que apareixen en les converses entre els socialistes i juntaires no es pot destriar el rol que té un altre actor: Esquerra. Es desprèn del mateix missatge que Turull ha enviat aquest divendres a la direcció, en què dedica una nova part de la nota a criticar, de forma aferrissada, el pacte que han assolit els republicans amb el PSOE. El secretari general del partit parla de “perplexitat” davant l'acord sobre Rodalies. Per a Turull, la creació d'una empresa mixta entre l’Estat i la Generalitat per gestionar la infraestructura és concedir un “dret de veto” al govern espanyol: “Existeix algun precedent a la Terra? Com es menja això?”

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, fonts pròximes a les converses associen l’actitud de Junts del fet que Esquerra hagi anunciat abans el seu pacte amb els socialistes, que ja inclou l’amnistia, qüestions de finançament i Rodalies i una altra taula de diàleg entre partits amb un "verificador". Els republicans i Junts continuen en la dinàmica de competència entre ells, ara per veure qui treu més rèdit de la negociació amb el PSOE.

Hi ha una dada que ho reflecteix: malgrat que ambdós han negociat l’amnistia amb el govern espanyol, ho han fet de forma bilateral i per separat. No ha estat fins ara al final que han començat a compartir textos. Per a Esquerra això és responsabilitat de Junts: “Seria molt útil fer-ho, però si no es volen coordinar, no volen; si volen, ens trobaran ben predisposats”, deia aquest matí el president d’ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Mentre que per als juntaires és culpa dels republicans, ja que quan la legislatura passada era ERC la que tenia la paella pel mànec a Madrid tampoc van compartir-los cap informació. Ara, argumenten els de Puigdemont, no hi havia confiança per seure “a la mateixa banda de la taula”. En tot cas, els republicans ja han pres la decisió: un 89% de la militància, amb una participació del 43,61%, ha avalat l'acord amb el PSOE aquest dijous. Cal veure si en els pròxims dies es pronuncia la de Junts: només ho farà en cas que s'arribi a un pacte per investir Pedro Sánchez.