Junts es querella contra els experts del Parlament que van analitzar la denúncia de Casol per assetjament
Els acusats són una advocada, una psicòloga i un expert en igualtat, que van concloure que hi ha "masclisme" en el partit
BarcelonaJunts ha presentat un querella per injúries contra els tres experts de l'Oficina d'Igualtat del Parlament que es van encarregar de la investigació del cas d'assetjament per raó de gènere denunciat per la diputada Cristina Casol contra el seu grup parlamentari. Ho ha avançat El Periódico i ho ha confirmat l'ARA de fonts de Junts, que lamenten la "indefensió" que van sentir en la gestió de la denúncia, que va quedar arxivada. A més, aquestes fonts carreguen contra el redactat "esbiaixat" de l'informe "sense fonament" i amb "unes conclusions que generalitzaven amb unes afirmacions greument ofensives", ja que els acusaven de practicar "masclisme sistèmic". El partit va presentar la querella al gener, va ser admesa a tràmit pel jutjat d'instrucció 29 de Barcelona i ara segueix el procediment judicial. Per això, els tres experts prestaran declaració el 12 d'abril a la Ciutat de la Justícia.
De fet, la denúncia per assetjament va quedar desestimada perquè no es va poder provar "cap fet". Ara bé, més enllà de la base probatòria, els experts independents de l'empresa externa que va elaborar l'informe –designats per l'Oficina d'Igualtat– van emetre uns apunts i valoracions sobre el patriarcat, el funcionament del partit i "l'aïllament" en el grup que a parer de la formació són injuriosos i responen a una "intencionalitat". Segons els juntaires, hi ha "negligència professional" i "extralimitació de funcions" en l'escrit de l'informe, que recorden que havia de ser confidencial però va acabar filtrat als mitjans de comunicació. Així, afegeixen que la investigació s'havia de cenyir a uns fets concrets i va arribar a una "extrapolació" a tot el grup parlamentari, que no es va poder defensar en un cas de "vulneració de drets" que creuen inadmissible.
L'arxivament de la denúncia de la diputada Cristina Casol per assetjament per raó de gènere a Junts va suposar un alleujament per al partit i va caure com una galleda d'aigua freda a la representant. Però diversos elements de la resolució no van agradar gens a les files juntaires, pels judicis de valor sobre el "masclisme sistèmic" en el grup parlamentari o fins i tot per la crida a la denúncia que van fer les expertes que van atendre Casol, segons va explicar la mateixa denunciant.
El protocol contra l'assetjament, sota el punt de mira
No només està en entredit l'actuació de l'Oficina d'Igualtat en aquest cas, sinó tot el protocol d'assetjament en general. Els lletrats del Parlament consideren que té problemes de legalitat, segons l’informe lliurat a la mesa a principis de febrer, en què demanen reformar-lo de forma urgent: consideren que les sancions que preveu haurien de tenir rang de llei –i, per tant, caldria incloure-les al reglament de la cambra–, ja que ara mateix poden vulnerar els drets dels diputats, i també afegeixen que la comissió d’abordatge, que s’encarrega d’investigar els fets denunciats, planteja problemes d’independència.
Campanya a les xarxes
Aquesta querella presentada per Junts ha ocasionat un rebombori polític a les xarxes socials, sobretot entre polítics d'ERC i els comuns o la mateixa Cristina Casol, que han lamentat el moviment judicial del partit. La consellera d'Igualtat, Tània Verge, ha recriminat als juntaires que intentin "desacreditar" el protocol i les "professionals externes i independents de la institució". Per la seva banda, la portaveu adjunta d'ERC, Raquel Sans, ha esclatat: "Denunciar-les a elles és atacar-nos a totes. Ja n'hi ha prou d'emmerdar-ho tot". Per a Casol, "això és violència de segon ordre i consisteix en la persecució exercida contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista". En el mateix sentit s'ha expressat la diputada dels comuns Susanna Segovia, que ha dit que "la vergonya d'aquesta gent no té límits".