La nova legislatura catalana

Rull engega el compte enrere cap a la repetició electoral: el límit serà el 26 d'agost

Illa i Puigdemont no aniran a un primer debat d'investidura i se celebrarà un ple el 26 de juny per activar el temporitzador dels dos mesos cap a la convocatòria d'eleccions

BarcelonaTant Junts per Catalunya com el PSC han comunicat aquest dimecres al president del Parlament, Josep Rull, que ni Carles Puigdemont ni Salvador Illa tenen intenció d'anar a un debat d'investidura ara mateix. Com que no hi ha ningú disposat a sotmetre's a aquest primer ple previst per a la setmana que ve, Rull ha decidit recórrer al precedent –no escrit– que es va produir el 2020 després de la inhabilitació de Quim Torra: si no hi ha candidat, s'activa igualment el compte enrere dels dos mesos fins a noves eleccions per evitar el bloqueig institucional. A efectes pràctics, això vol dir que dimecres que ve, dia 26 de juny, se celebrarà un ple en què cada grup tindrà cinc minuts per intervenir, Rull constatarà que no hi ha cap candidat que tingui prou suports i firmarà una resolució que servirà per activar el compte enrere per a una repetició electoral. És el que s'ha anomenat, tècnicament, un "acte equivalent" a un debat d'investidura fallit. D'aquesta manera, el límit per investir un president serà el 26 d'agost. Si no hi ha hagut acord entre cap dels grups abans d'aquesta data, es convocaran de forma automàtica eleccions al cap de dos mesos. La data per tornar a votar a Catalunya seria el 13 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una compareixença al Parlament, Rull ha explicat que, tot i que Junts i el PSC li han mostrat la seva predisposició de buscar suports, ara mateix no estan disposats a anar a un debat d'investidura fallit. En un inici, el primer ple d'investidura estava previst per al 25 de juny, però Rull ha decidit passar-lo a dimecres que ve perquè abans s'han de reunir la mesa i la junta de portaveus, que es trobaran dimarts i validaran la constitució dels grups parlamentaris. I, a més, si el ple és dimecres, així les noves eleccions caurien en diumenge. "Serà fins al 26 d'agost que hi haurà possibilitat d'articular i construir aquestes majories", ha assegurat Rull. Amb tot, s'ha mostrat "convençut" que es podrà investir un president per la "capacitat de construir consensos, ponts i diàleg" dels grups.

Cargando
No hay anuncios

Illa i Puigdemont declinen presentar-se

Després de veure's amb Batet i també amb la portaveu, Mònica Sales, Josep Rull s'ha reunit amb el líder del PSC, Salvador Illa, i amb el president del grup d'Esquerra al Parlament, Josep Maria Jové, i la seva portaveu, Marta Vilalta. D'aquesta manera ha completat la ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris que ja va començar dimarts –es va trobar amb els comuns, la CUP, Vox, el PP i Aliança Catalana. Rull continuarà amb la seva agenda institucional aquest dijous: es reunirà amb el president en funcions, Pere Aragonès, i després viatjarà a Bèlgica i a Suïssa per visitar els exiliats, tres dels quals -Puigdemont, Lluís Puig (JxCat) i Ruben Wagensberg (ERC) són diputats-.

Cargando
No hay anuncios

En roda de premsa, el líder del PSC, Salvador Illa, ha reiterat que necessita "més temps" per aconseguir el suport d'ERC i els comuns per sotmetre's a un debat d'investidura. Puigdemont també ha declinat presentar-se al debat del 26 de juny, tal com ha anunciat el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, que també ha defensat que tenen opcions de tenir la presidència de la Generalitat amb majoria simple: "Ho demostra l'elecció de la mesa i la presidència del Parlament", ha dit. "Hi ha una majoria plausible i treballarem amb prudència i humilitat", ha afegit Batet, que també ha assegurat que es mouran en l'absoluta "discreció". Ara bé, Illa ha tancat la porta un cop més a abstenir-se en una investidura de Carles Puigdemont: "En cap cas el meu grup s'abstindrà per cap altre candidat".

A partir d'ara, tant Salvador Illa com Carles Puigdemont tenen fins al 26 d'agost per trobar els suports que els permetin presentar-se a un debat d'investidura. El líder del PSC, en aquest sentit, ha donat a entendre que no es presentarà a cap ple mentre no tingui els vots necessaris per ser investit. "No vull fer perdre el temps a ningú, i menys als catalans. I no vull fer córrer ningú. No vull fer perdre el temps a ningú anant a sessions que no estiguin prou madures", ha afirmat en roda de premsa.

Cargando
No hay anuncios

Illa no ha volgut revelar què oferiran a Esquerra per acostar posicions amb el canvi de model de finançament que reclamen els republicans, a l'estil del concert econòmic basc. "Actuarem amb discreció", ha afirmat. Ara bé, sí que ha enviat un missatge a la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira. "Les decisions que corresponguin al president de la Generalitat es prendran a Catalunya", ha dit responent a la petició que va fer la dirigent republicana aquest dissabte, quan va exigir directament al president espanyol, Pedro Sánchez, que mogui fitxa amb el finançament. Sigui com sigui, Illa ha assegurat que no "preveu" una repetició electoral.

Des d'ERC, la portaveu al Parlament, Marta Vilalta, ha acusat tant Illa com Puigdemont "d'irresponsables i de falta de respecte" a la ciutadania no volent-se presentar a un debat d'investidura encara que no tinguin prou suport. "Menyspreen les institucions i la ciutadania", ha etzibat Vilalta, que els ha acusat "d'amagar el cap sota l'ala". "Fem una crida als candidats que han optat per no presentar-se que es prenguin seriosament les negociacions". Els republicans insisteixen a situar la pilota a la teulada del PSC i Junts pel que fa a la investidura. I als socialistes els recorden que les seves exigències passen, principalment, per aconseguir que la Generalitat tingui la clau de la caixa per recaptar tots els impostos.