La llei d'amnistia

Junts i el PSOE sol·liciten prorrogar la negociació de l'amnistia quinze dies més

Aragonès reclama que la llei s'aprovi la setmana que ve

BarcelonaLa tramitació de la llei d'amnistia s'allarga més del que inicialment estava previst. Els partits promotors havien optat per la via d'urgència per accelerar la seva entrada en vigor, però el revés que va suposar el fracàs de la primera votació al ple –amb el vot en contra de Junts– ha modificat els tempos fins al punt que aquest diumenge s'ha confirmat que hi haurà una pròrroga de quinze dies més en la negociació. Fonts socialistes i juntaires confirmen a l'ARA que, de moment, l'únic acord entre els dos partits és donar-se més temps per seguir parlant i ja han sol·licitat a la Comissió de Justícia que allargui els terminis fins al 7 de març.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sol·licitud, presentada aquest dissabte, porta la signatura del PSOE, i serà la mesa de la comissió qui haurà de validar-la en la seva pròxima reunió –abans del 21 de febrer–. Els contactes entre Junts i PSOE han estat intensos les darreres setmanes –el ministre de Presidència, Félix Bolaños, fins i tot ha passat per Barcelona aquesta setmana– però continuen bloquejats allà on es van quedar el 30 de gener: els juntaires consideren que l'actual redacció de la llei deixa fora de l'amnistia un bon grapat d'independentistes, especialment aquells que estan sent investigats per terrorisme i aquells als quals el jutge instructor podria acabar imputant el delicte de traïció.

Cargando
No hay anuncios

La pròrroga no agradarà al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que aquest mateix diumenge havia reclamat que la llei d'amnistia s'aprovés definitivament la setmana que ve al Congrés, abans de començar el periple al Senat. Aragonès, que ha rebut a Palau el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, ha reiterat que el redactat actual de la norma és "sòlid i robust" i ha lamentat que cada dia que passa sense la llei aprovada "és un dia que continua la repressió". Les negociacions per l'amnistia es limiten ara per ara als contactes entre Junts i el PSOE, ja que ERC ja va validar el text acceptat pels socialistes, tot i que havien reclamat abans que se n'eliminés la referència al terrorisme.

Cargando
No hay anuncios

Terrorisme i traïció

Hi ha almenys dues causes obertes a l'Audiència Nacional per terrorisme, la de Tsunami Democràtic i la dels CDR –aquesta última, fins i tot amb peticions concretes de 27 anys de presó– i fonts de Junts no descarten que en les peces que continuen sent secretes, el jutge Manuel García-Castellón encara se n'acabi traient alguna altra de la màniga. Per això, pretenen que el PSOE accepti treure de la llei d'amnistia qualsevol referència al terrorisme. Fins ara, se'n parla per excloure de l'amnistia aquelles persones imputades per terrorisme que hagin evidenciat voluntat de violació greu dels drets humans. Suficient per al PSOE, convençut que durant el Procés no hi ha hagut terrorisme –ho ha arribat a verbalitzar el president espanyol, Pedro Sánchez–, però no per a Junts, que desconfia de la interpretació que en facin jutges com García-Castellón.

Cargando
No hay anuncios

L'altre problema està amb una altra de les exclusions de la llei: el delicte de traïció. Fins ara no hi ha cap independentista investigat per traïció, però a Junts s'assumeix que és la via que vol explorar el jutge que s'encarrega de la suposada trama russa del Procés, Joaquín Aguirre. Eliminant el terrorisme i la traïció de les exclusions de l'amnistia, Junts considera que s'aconseguiria blindar aquesta escletxa judicial.

Cargando
No hay anuncios

El PSOE, però, tem un desgast d'imatge encara més gran que el que ja ha hagut d'assumir. No fa pas gaire que Sánchez i els seus ministres rebutjaven obertament l'amnistia i l'havien definit com a "inconstitucional". Tot això va canviar davant la necessitat de negociar la investidura tant amb Junts com amb ERC, però els socialistes s'han compromès públicament ara a excloure de l'amnistia el terrorisme. Si no es fa, apunten fonts del PSOE, la norma podria embarrancar al Tribunal Constitucional. Amb les posicions enrocades, Junts i el PSOE afronten quinze dies més de negociació per intentar llimar les diferències.

Munició per al PP

La sol·licitud de pròrroga ha estat ràpidament utilitzada pel PP per incidir en les negociacions del PSOE amb l'independentisme. "Es prepara per sotmetre els espanyols a noves cessions", han apuntat fonts populars a l'Agència Efe. El pla contra l'amnistia ha estat els últims mesos la principal carta de presentació del PP, però fa una setmana va començar a trontollar amb la relliscada del seu líder, Alberto Núñez Feijóo, quan va reconèixer que la van estudiar "durant vint-i-quatre hores" i va obrir la porta a indultar Carles Puigdemont si es comprometia a renunciar a la independència unilateral.

Cargando
No hay anuncios

En plena jornada electoral a Galícia, els populars intenten que el "trencament d'Espanya" sigui l'últim frame que tinguin al cap els gallecs abans d'anar a votar. El partit i especialment Feijóo se la juguen aquest diumenge i, per això, fa hores que aguanten la respiració.