Junts proposa Anna Erra com a nova presidenta del Parlament
Borràs accepta el nom de l'alcaldessa de Vic després de negociar amb Turull
Barcelona"Hi haurà debat". Així resumien diversos membres de la direcció de Junts aquest matí com afrontaven la reunió de l'executiva del partit per decidir el relleu de Laura Borràs al capdavant del Parlament. Tanmateix, la discussió no ha estat tan intensa com s'esperava: la cúpula ha pactat el desllorigador abans de la trobada i Laura Borràs ha acabat accedint a proposar el nom d'Anna Erra després de negociar-ho amb el secretari general, Jordi Turull, que és qui en primera instància va pensar en l'alcaldessa de Vic. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, la trobada de l'executiva ha començat amb la intervenció de la mateixa Borràs, que s'ha fet seva la candidatura d'Erra malgrat que no era d'entrada la seva opció. Fins aquest dimarts havia valorat altres vies com Marta Madrenas –que ha optat per anar de cap de llista a Girona el 23-J– o el líder de Demòcrates, Toni Castellà, que va dir que seria un "magnífic" president de la cambra a Catalunya Ràdio. Cap d'aquests noms, però, tenia el mateix consens que Anna Erra. "Tots els diputats de Junts són els meus diputats", ha resumit Borràs en roda de premsa per explicar finalment la seva decisió.
De fet, una imatge val més que mil paraules: Borràs no ha arribat, com sempre fa, amb el seu entorn més pròxim a la reunió de l'executiva, sinó que s'ha deixat fotografiar amb Anna Erra a l'entrada de la seu de Junts. "He presentat el seu nom perquè en corroborés la seva designació", ha explicat la líder de Junts, tot i que ha deixat clar que s'han valorat "tots els escenaris", també no presentar cap candidatura com un acte de "coherència política" en contra de la "repressió". Per què no ha guanyat aquesta opció? Segons Borràs, perquè els altres partits sí que haurien posat sobre la taula un nom, de manera que la protesta no hauria sigut efectiva. De fet, ha opinat que la presidència de la cambra ha d'estar en mans de Junts perquè així es defensaran els "drets" dels diputats i la segona autoritat del país estarà "compromesa amb l'1-O".
Borràs també ha explicat que l'encàrrec d'Erra és mantenir la mateixa política que ella al capdavant de la presidència i li ha posat deures: ha dit que s'ha de derogar l'article 25.4 del reglament de la cambra, que va servir per suspendre-la com a diputada arran de l'obertura de judici oral per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes, i també impulsar una llei electoral pròpia. En tot cas, Borràs no s'ha estalviat les crítiques: tot i que ha assegurat que el "culpable" de la retirada del seu escó era l'aparell judicial espanyol, també ha carregat contra Esquerra, el PSC i la CUP per "accelerar els efectes de la repressió" i no haver esperat –ha dit– ni que la Junta Electoral Central fes un requeriment a la vicepresidenta primera, Alba Vergés.
L'elecció, divendres
Amb aquest nom, sembla clar que Junts obtindrà de nou la presidència del Parlament. Esquerra ha deixat clar que la segona autoritat del país ha de ser "independentista", de manera que el més probable és que uneixin els seus vots als dels juntaires per fer Anna Erra nova presidenta de la cambra. El mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar que Erra li semblava un bon nom i fonts del partit veuen positivament també l'aposta: ara bé, esperen que després de donar-li els vots també rebin a canvi suport per a la governabilitat del país. "Junts ha entès finalment que no es pot permetre més interinitat al Parlament", afirmen les mateixes fonts –informa Quim Bertomeu.
El ple per elegir la nova presidència està previst per a divendres a les 12 del migdia, i el procediment està reglat: cada diputat –seguint la consigna del seu grup parlamentari– escriurà el nom de la seva proposta en un paper, i qui tregui més vots s'emportarà la presidència si cap assoleix la majoria absoluta en primera volta. Reeditant aquest pacte, ERC i Junts trauran més vots que el PSC, que ha proposat com a candidata a presidir el Parlament l'actual vicepresidenta segona, Assumpta Escarp. La CUP votarà en blanc i d'aquesta manera garantirà que cap altre candidat reuneix més vots.
Així doncs, a partir de divendres s'acabarà una situació d'interinitat que ha durat gairebé un any: des de finals de juliol de l'any passat, quan la mesa va suspendre Borràs pel judici oral de la causa de la Institució de les Lletres Catalanes, que el Parlament ha estat dirigit de forma interina per la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés (ERC). Una situació que no s'ha resolt fins que ha intervingut la Junta Electoral: ha ordenat la retirada de l'escó de Laura Borràs –malgrat que segons el reglament del Parlament hauria de mantenir la seva acta de parlamentària– arran de la condemna, no ferma, per prevaricació i falsedat documental pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Només així la presidència ha quedat vacant –Borràs s'ha negat a dimitir per no facilitar la "repressió"– i s'ha activat l'elecció d'un nou nom. Amb Anna Erra, tot apunta que el Parlament obrirà una nova etapa.