Negociació 'in extremis' per la malversació
ERC i JxCat presenten les seves esmenes a la reforma del Codi Penal
BarcelonaQuan aquest divendres Esquerra presenti les seves esmenes a la reforma del Codi Penal que ha de comportar la supressió del delicte de sedició, totes les mirades estaran posades en la redacció final de les propostes que facin els republicans per revisar el delicte de malversació. Resolt el debat sobre la sedició –a l'espera de si es fan retocs també als canvis en els desordres públics agreujats–, aquesta és ara la clau de volta de la negociació entre ERC i el PSOE. Una negociació que, tanmateix, podria no acabar-se encara. Fonts coneixedores dels contactes entre els partits subratllen que encara es podrien fer modificacions a l'esmena fins dilluns, quan està convocada la ponència per debatre els possibles canvis a la llei. Fins aleshores, doncs, hi ha partit.
Cada cop més pressionats, els socialistes volen abans que res veure quina és finalment la proposta d'Esquerra. Els republicans, que han treballat amb hermetisme les seves esmenes, saben que tocar la malversació és un terreny delicat perquè qualsevol canvi mal mesurat podria beneficiar condemnats per corrupció. L'objectiu d'ERC passa per deixar sense efecte la reforma del PP del 2015 –i diferenciar entre aquells que fan un mal ús de recursos públics i aquells que se'n lucren personalment–, però sense que això afavoreixi exdirigents com els expresidents de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán o, fins i tot, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, pendent de judici pel cas Kitchen. Un difícil equilibri en què, apunten, han d'actuar amb precisió “quirúrgica”.
Però a mesura que s'acostava la data límit per presentar les esmenes, han crescut les veus crítiques amb tocar la malversació. S'han fet notar les del PP, però també les de dins del PSOE, que han evidenciat els recels amb qualsevol canvi que afecti un delicte associat amb la corrupció. En els últims dies han estat molts els ministres socialistes que han sortit a dir que la reforma del Codi Penal no comportarà “beneficis per a corruptes” –l'últim, aquest dijous, ha estat el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska–, i també des d'Unides Podem, tal com va explicar l'ARA, s'observa amb recel la modificació d'aquests articles. Tot i que els dos partits tenen previst presentar esmenes a la reforma, no aniran encaminades a reformar la malversació, encara que això no vol dir que no estiguin disposats a negociar els canvis proposats per ERC.
Per això el PSOE vol anar amb peus de plom i la negociació es pot allargar encara fins dilluns, un cop Esquerra presenti aquest divendres l'esmena. S'obriria, en aquest cas, una nova negociació a contrarellotge en què els dos partits haurien d'intentar transaccionar un nou redactat si es vol arribar a un acord. De moment, aquest dijous també Junts ha pressionat per reformar la malversació i deixar sense efecte el canvi del 2015, amb l'objectiu que la seva tipificació no pugui derivar en una penalització de l'acció política. En les esmenes que ha presentat, la formació defensa que la malversació tal com està redactada actualment pot conduir a una "ingerència" dels jutges en la vida política. "Tot gestor públic passa a témer l'actual redacció del Codi Penal", apunta el partit en un comunicat: "La seva gestió política passa a dependre de la voluntat dels jutges". A més, la formació també modifica els punts més qüestionats del delicte de desordres públics perquè les penes siguin d'un a cinc anys i fer explícita la violència, eliminant la "intimidació" com a acte suficient per aplicar el delicte.
De com s'acabi la negociació en dependrà en bona part el futur judicial de moltes causes del Procés. Suprimida la sedició, una redefinició a la baixa del delicte de malversació podria aclarir el panorama tant per als ja condemnats –als quals el Suprem haurà de revisar la condemna– com per als dirigents a l'exili i els alts càrrecs del Govern de l'1-O que encara esperen judici pels fets de la tardor del 2017.