Junts es prepara per a una nova vida a l’oposició
Cap conseller té acta de diputat, de manera que Albert Batet serà la cara visible de Junts en l’àmbit institucional
BarcelonaLaura Borràs no ha estat mai en un partit a l’oposició –va entrar a la primera línia política el 2017 i abans havia estat al Govern com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes–. I l'últim cop que Jordi Turull s’hi va trobar va ser l’any 2003, quan Artur Mas, després de guanyar les eleccions amb 46 diputats, va quedar fora de la Generalitat per l’acord del PSC amb Esquerra i ICV-EUiA. Per tant, en un moment en què Convergència era el primer partit del Parlament, havia guanyat les eleccions i el seu líder –Mas– era el cap de files al Parlament. Ara, gairebé vint anys després i amb Junts per Catalunya –que no és CDC però hi ha una part del partit que sí que procedeix d’aquí– la situació és ben diferent. Ha sigut Junts qui ha decidit sortir del Govern, va quedar tercer a les eleccions i els seus dos màxims càrrecs orgànics no tenen visibilitat institucional (Turull està inhabilitat per l’1-O i Laura Borràs està suspesa com a presidenta del Parlament).
Cap dels consellers que ara deixen l'executiu –Jaume Giró, Victòria Alsina, Lourdes Ciuró, Violant Cervera, Gemma Geis i Josep M. Argimon– ni el vicepresident cessat Jordi Puigneró són diputats. I tot el sottogoverno, que fa anys que farceix els quadres del partit i hi treballa, ha quedat relegat de l'administració d'un dia per l'altre. La institució amb més poder on ara governa Junts són les diputacions –sense projecció mediàtica–, consells comarcals i municipis, i el partit surt d'un debat que ha evidenciat que hi conviuen estratègies difícils de compaginar: la més institucional, que va assolir un 43% dels vots a la consulta per quedar-se al Govern; enfront del puigdemontisme i el borrasisme, que van assolir el 54% per sortir de l'executiu de la Generalitat.
Aquesta és la radiografia que a hores d'ara Junts té sobre la taula, i aquest dissabte ha sigut el primer dia d'aquesta nova vida a l'oposició. “Comencem una nova etapa”, asseguren des del partit, malgrat que uns ho fan amb la satisfacció d'haver guanyat i els altres amb resignació, convençuts que el partit ha comès un error que pagarà car.
Divendres, després de conèixer el resultat de la consulta, l’executiva de Junts es va reunir per analitzar la votació. "Junts ha guanyat, Pere Aragonès ha perdut", va proclamar Borràs en privat, una frase que també va repetir després en la compareixença davant dels mitjans de comunicació. No hi va haver rèplica dels que s’oposaven a sortir de l'executiu i tampoc es va debatre quina serà l'estratègia del partit a partir d'ara que ha deixat de tenir presència al Govern. El que queda clar –i totes les parts accepten– és que ara per ara la militància ha optat per una estratègia més dura, retòricament pròxima a l'1-O, i ha aparcat la via més pragmàtica que volia transformar Junts en una mena de Convergència actualitzada. És a dir, el borrasisme -Laura Borràs, Francesc de Dalmases i Aurora Madaula- i el puigdemontisme –Albert Batet, Josep Rius i Jordi Puigneró– en surten vencedors, mentre que el sector més institucional, representat pel turullisme, l'entorn de Josep Rull i els consellers Jaume Giró i Victòria Alsina, a més de l'ex secretari general Jordi Sànchez, en surt més afeblit.
És per això que aquest dilluns serà clau per veure en quina acció política es traduirà això. Al matí està prevista una reunió de la direcció del partit i a la tarda de la direcció del grup parlamentari i de la resta de diputats. També es discuteix avançar el consell nacional del dia 22 d'octubre al dia 15. Els dubtes i les incògnites sobre la taula són molts: quin perfil marcarà el partit a l'oposició?; amb quins lideratges?; com s'afrontaran les municipals?; com s'ho farà per retenir els quadres al partit que fa anys que han governat?
Sense cap conseller al Parlament, el president del grup parlamentari, Albert Batet, es perfila com la cara visible del partit almenys a escala institucional, així com els portaveus Josep Rius i Mònica Sales, que conviurien amb els lideratges de Borràs i Turull fora de la cambra catalana. Batet, de fet, va ser l'encarregat de llançar la qüestió de confiança a Aragonès durant el debat de política general, la qual cosa va propiciar que el president cessés Puigneró i Junts avancés la consulta per sortir del Govern.
Cal veure també si alguns membres de la direcció que han fet campanya activa pel sí es mantenen a l'executiva o decideixen passar a ser militants de base a l'espera del que passa amb aquest nou rumb de Junts. També si hi ha "reajustaments" a la cúpula i hi entren nous membres. El que sí que es descarta és que el sector pragmàtic deixi la militància del partit. Ho va descartar ahir l'ex secretari general Jordi Sànchez, que ha treballat per quedar-se al Govern, i també l'actual secretari general, Jordi Turull. "Que ningú es faci il·lusions, no hi haurà trencadissa a Junts", va concloure a El suplement de Catalunya Ràdio.
Les eleccions municipals
Amb aquest panorama, el primer que han fet aquest dissabte Jordi Turull i Laura Borràs ha sigut fer territori. El secretari general del partit ha estat a Móra d’Ebre a la presentació de la candidata de les municipals del municipi, Xènia Ripoll, mentre que la presidenta de la formació ha visitat la fira del cava de Sant Sadurní d’Anoia. Cal tenir en compte que una part important dels càrrecs locals de l'organització política havia apostat per quedar-se al Govern, de manera que el tàndem dirigent del partit encara s'haurà de bolcar més en assegurar candidats a l’alcaldia pel partit i a intentar que abandonar el govern de la Generalitat no els resti possibilitats a l’hora de fitxar noms. “Ara, o qüestió de confiança o eleccions”, ha dit aquest dissabte Turull.
Mentrestant, Junts prepara una oposició dura a Pere Aragonès, marcant perfil tant ideològic com a escala nacional. Diverses fonts consultades fan referència a la defensa de l'escola concertada o al reclam d'una rebaixa de la pressió fiscal. Al seu torn, Laura Borràs, per demostrar la seva tesi que el més important de sortir del Govern és haver recuperat la "coherència", va anunciar que han rebut "200 altes" de nous militants en les darreres hores.
En tot cas, el primer que necessiten en aquest sentit és que Xavier Trias, que rumiava si presentar-se de nou a Barcelona, no es faci enrere. Segons fonts de l’entorn de l’exalcalde, el resultat de la consulta no ajuda a la seva candidatura –ell mateix ha assegurat aquesta setmana que era un “error” trencar la coalició amb Esquerra–, però també admet que segueix en peu la possibilitat de concórrer amb Junts a les municipals. La setmana que ve, de fet, se l'ha agafat per reflexionar. Segons diverses fonts consultades, tant Jordi Turull com Laura Borràs li han fet arribar que és el millor candidat per al partit.