Política 11/09/2015

Junts pel Sí es presenta com l'única via perquè el món "respongui" al mandat democràtic del 27-S

La coalició arrenca la campanya a la Universitat Pompeu Fabra amb la voluntat d'ampliar la majoria a favor de la independència. Romeva carrega contra Pablo Iglesias per atiar la divisió sobre els orígens dels catalans

Oriol March
2 min
Acte d'arrencada de campanya de Junts pel Sí / FRANCESC MELCION

BarcelonaJunts pel Sí ha encetat la campanya electoral al campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), en un recinte cobert a causa de l'amenaça de pluja que ha recorregut la ciutat al llarg del dia. El cap de llista, Raül Romeva, ha apuntat que una victòria de l'independentisme a les eleccions del 27-S servirà perquè "el món respongui al mandat democràtic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de la coalició, que s'estrena com a cap de llista en unes eleccions catalanes, també ha trobat espai per referir-se a la polèmica oberta pel secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que ahir va atiar la divisió entre catalans pel seu origen. "No ens dividiran", ha indicat Romeva, que ha reivindicat el seu origen madrileny. De fet, va néixer a la capital de l'Estat.

L'encarregada d'obrir foc ha estat Muriel Casals, número tres per Barcelona i expresidenta d'Òmnium Cultural, que ha apuntat que "estem a punt de posar-nos a treballar de forma intensiva per explicar que el 27 podem votar per la llibertat del nostre país". "Això ja ho vam començar a fer el passat 9-N, un acte de desobediència civil. Va ser un gran acte d'obediència cívica. Ho vam fer el dia 9-N sense els efectes polítics institucionals. El dia 27 anirem a votar amb esperit d'aquella jornada. Hi anirem tots els del 9-N i uns quants més", ha indicat.

Li ha agafat el testimoni Carme Forcadell, número dos de la candidatura i expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). "Els catalans del 1714 ho van donar tot per defensar les llibertats democràtiques de Catalunya. Nosaltres també ho farem tot. Ho donarem tot per complir el somni d'una Catalunya més justa, pròspera i lliure. L'Estat farà servir tota la força contra nosaltres. Ens menystindrà com fins ara, i farà servir joc brut", ha considerat Forcadell, que ha apuntat que "quan anem junts som imparables".

Oriol Junqueras, número cinc per Barcelona i president d'ERC, ha indicat que "fa molts anys que ens preparem" per aquest moment i que té "pressa per deixar de ser independentistes". "Cap país del món ha reflexionat tant sobre la independència", ha apuntat Junqueras, que ha recordat que fa 301 anys hi havia tropes borbòniques preparant l'assalt definitiu a Barcelona. "Tenim la independència a tocar de dits. Aprofiteu, que serà l'única vegada que ho farem", ha apuntat.

"Les urnes hi seran perquè els catalans prenguin la decisió més important dels últims segles", ha apuntat el president de la Generalitat i número quatre de Junts pel Sí, Artur Mas. "La nostra força ens prové de la gent. Nosaltres no tenim poder militar", ha assenyalat al mateix temps que indicava que Junts pel Sí és l'única candidatura que pot fer que "no es trenqui" el "cordó umbilical" amb Europa.

stats