Congrés dels Diputats

Junts pacta amb el PSOE un paquet fiscal que rebaixa impostos al "45% d'empreses" a Catalunya

Els juntaires desvinculen l'acord de la negociació dels pressupostos de l'Estat

BarcelonaCarpeta a carpeta i sense barrejar-les. És el paradigma, diu Junts, amb què es mou per relacionar-se amb el PSOE a Madrid i és el marc amb què han tancat amb els socialistes un paquet de rebaixes fiscals que afecta segons els juntaires el "45% de les empreses" a Catalunya, a més de mantenir l'impost de la banca amb matisos i eliminar el que afectava les grans energètiques. Ara bé, l'acord, diuen, està desvinculat de la carpeta de la senda d'estabilitat i dels pressupostos de l'Estat, que insisteixen que el PSOE encara no ha obert. "Amb nosaltres no n'estan parlant", asseguren fonts de Junts, que asseguren que esperen una proposta. Una opinió diferent de la del PSOE: fonts de l'executiu interpreten que s'ha començat a desbrossar el camí per aprovar els comptes de l'any que ve. En relació amb la senda d'estabilitat, Junts insisteix que la seva proposta és que es reparteixi la possibilitat de fer més dèficit a parts iguals entre l'administració general de l'Estat, les autonomies i els ajuntaments, perquè diuen que així la Generalitat podrà disposar de més diners. Ara l'Estat se'n quedava la part principal.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha explicat aquest dijous la líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, en declaracions als mitjans de comunicació, en què ha defensat la seva política de rebaixa fiscal perquè el govern del PSOE i Sumar "escanyaven" els ciutadans de Catalunya, tot i que també redueixen la pressió fiscal a les grans empreses. "Hem aconseguit salvar inversions, llocs de treball, hem evitat que s'apugi la factura als ciutadans i alhora rebaixar els impostos. Estem fent el que mai farà el senyor Salvador Illa, perquè alguns prioritzen l'estat espanyol i nosaltres prioritzem Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

Junts valora positivament l'acord tancat amb els socialistes, malgrat que Sumar i les esquerres ja arrufen el nas. "No és el nostre problema", es defensen des de Junts, situant la responsabilitat sobre el PSOE de fer quadrar els interessos de tots els partits de la majoria plurinacional. En què consisteix l'acord? D'entrada decaurà l'impost sobre les energètiques a partir de 31 de desembre perquè, segons els juntaires, posava en perill inversions a Catalunya com la de Repsol de més de 1.000 milions d'euros al Camp de Tarragona. Tot i que es tractava d'un gravamen del 12% sobre els beneficis, fonts de Junts defensen que s'hauria perdut el projecte. També remarquen que les opcions de bonificar l'impost perjudicaven les competències de la Generalitat, perquè totes anaven lligades a presentar projectes que el ministeri havia de decidir si eren "estratègics". Segons Junts, això obria la porta que l'Estat pogués desviar a altres zones d'Espanya inversions que podia captar la Generalitat i, a la pràctica, afirmen, situava el ministeri "als consells d'administració" de les empreses.

D'altra banda, també acorden carregar-se un altre impost del paquet que havia preparat el govern espanyol, el de les mútues. El PSOE preveia gravar en un 8% les persones amb mútua i Junts ha exigit que es retirés. "Posava en risc el sistema de mutualitats a Catalunya", han justificat, mostrant-se satisfets d'haver arrencat aquesta concessió al PSOE. Alhora, també han acordat una bonificació del 100% de les quotes de la Seguretat Social dels monitors i jugadors dels clubs esportius sense ànim de lucre, per garantir, diuen, d'una banda que els treballadors cotitzin i que les entitats puguin subsistir a l'hora de pagar sous. En la mateixa línia, també introdueixen la possibilitat que les persones amb trastorns mentals greus puguin combinar feina i prestacions, perquè fins ara les persones que entraven en el mercat laboral perdien la protecció social i si per problemes associats a la seva situació perdien la feina havien de requerir de nou totes les prestacions. "A la pràctica, quedaven fora del mercat laboral", han assegurat les mateixes fonts.

Cargando
No hay anuncios

Impost a la banca i rebaixa a les pimes

Junts ha acordat amb el PSOE modificar l'impost de la banca perquè sigui "progressiu" i afecti diferent les entitats bancàries segons el seu volum de beneficis. Així, fonts del partit diuen que a partir de 750.000 milions de beneficis tributaran a l'1% i a mesura que vagin augmentant arribaran fins al 6%.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el partit també treu pit d'una reducció de l'impost de societats que afecta les micro, petites i mitjanes empreses: les que facturen menys d'un milió d'euros l'any. D'aquestes, les que tinguin fins a 50.000 euros de beneficis se'ls rebaixarà l'impost de societats del 23% al 17% d'ara al 2027. I per sobre de 50.000 el gravamen serà del 20%. Però també es rebaixa l'impost a les que tenen més d'un milió de beneficis: l'impost de societats passaria del 25% al 20% el 2029. Al mateix temps, es reduirà la base sobre la qual es calcula l'impost en un 23% si les empreses reinverteixen els beneficis en la mateixa entitat. Aquesta reducció fiscal també s'estén a les cooperatives. "Això afecta el 45% de les empreses a Catalunya. Suposen uns 2.500 milions menys" d'impostos, conclouen fonts del partit.